Hlavní obsah

Krize středního věku trápí stále mladší jedince, může za to stres a nevyspalost

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní hektická doba, společně s honbou za úspěchem vede k velkému nárůstu počtu mladých lidí, kteří se z přemíry stresu i úzkostí hroutí i několik let před dosažením třicítky. Podle statistik neustále roste i počet mladých, kteří vyhledávají pomoc odborníků a užívají antidepresiva.

Foto: Profimedia.cz

Mladé nejvíce trápí především starosti o finanční zajištění, pracovní stres a nedostatek spánku.

Článek

Daný stav potvrzují i odborníci, podle nichž jsou mladí pod větším tlakem než kdy jindy v nedávné minulosti. Ne každý se s tímto náporem dokáže sám vyrovnat. Mnozí se upínají k alkoholu (23 %), cigaretám (10 %) a drogám (8 %). Je to pro ně ta nejjednodušší cesta pro zvládnutí úzkostí.

Z průzkumu společnosti Entertainment vyplynulo, že mladé nejvíce trápí především starosti o finanční zajištění, pracovní stres a nedostatek spánku.

"Tlaky společnosti jsou na dnešní dvacátníky mnohem vyšší, než tomu bylo před dvaceti lety. Je to přitom jedno z nejtěžších období v životě jedinců – musí se osamostatnit, opustit domov, starat se o svou vlastní kariéru, což v dnešní nejisté době není vůbec jednoduché," upozorňuje pro Daily Mail Neil Shah, ředitel společnosti zabývající se zvládáním stresu.

Podle něho je přitom nejjednodušší prevence – pravidelné cvičení, jóga, meditace, ale i delší čas strávený venku. Se stresem se obecně snáze vyrovnávají muži. Stačí jim k tomu dostatečný spánek. U žen je to mnohem složitější, jelikož snáze podléhají depresi. Ne náhodou je u žen častěji nutná léčba antidepresivy.

Stres a úzkosti se obvykle snižují až po dosažení 55 let věku.

Co nejvíce trápí mladé
1. Finanční starosti (38 %)
2. Práce (28 %)
3. Nedostatek spánku (24 %)
4. Vztahové problémy (19 %)
5. Nedostatek času (11 %)
6. Obraz těla (10 %)
7. Hádka s partnerem (8 %)
8. Obavy o zdraví (7 %)
9. Rodinné závazky (5 %)
10. Dohady s přáteli (4 %]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám