Hlavní obsah

Konzumace dvou jablek denně snižuje cholesterol a tedy i riziko infarktu a mrtvice

Novinky, das

Trápí-li vás vysoká hladina špatného cholesterolu, pak zařaďte do svého jídelníčku dvě jablka denně. Podle vědců právě tato malá dietní změna může výrazně zlepšit průchodnost cév a snížit tak riziko infarktu nebo mrtvice.

Foto: Profimedia.cz

Dvě jablka denně mohou pomoci se snížením špatného cholesterolu.

Článek

Dvě jablka totiž obsahují až čtvrtinu doporučené denní dávky vlákniny a k tomu speciální druh vlákniny, který podporuje důležité střevní bakterie k produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty mohou snížit produkci cholesterolu v játrech a také změnit formu žlučových solí, jež také obsahují cholesterol, díky čemuž se z těla začne uvolňovat jeho vyšší množství. Z pohledu cév je to velmi důležité, protože vysoká hladina cholesterolu v krvi nejen ucpává tepny, ale také způsobuje jejich ztuhnutí, což může vést k vysokému krevnímu tlaku a následně i riziku infarktu nebo mrtvice.

Jablka navíc obsahují i přírodní sloučeniny polyfenoly. Ty, stejně jako červené víno či zelený čaj, pozitivně působí na snižování hladiny LDL (špatného) cholesterolu a zároveň zlepšují průchodnost krevních cév.

Cholesterol má v těle důležitou roli, v nadměrném množství ale škodí

Zdraví

Ze studie publikované v American Journal of Clinical Nutrition vyplynulo, že když lidé s vyšším cholesterolem konzumovali dvě jablka denně během osmi týdnů, došlo u nich k poklesu špatného cholesterolu téměř o čtyři procenta. I když se jedná o menší pokles špatného cholesterolu, než dokážou speciální léky, tzv. statiny (jejich účinek je 30–55procentní), může mít podle vědců i tato malá dietní změna pozitivní vliv na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Vysoký cholesterol může stát i za mozkovou mrtvicí či poruchami paměti

Zdraví

„Studie probíhala zatím jen krátkou dobu, je velká pravděpodobnost, že se další přínosy jablek na zdraví lidských cév ukážou až časem,“ uzavřel prozatím téma pro Daily Mail Tim Chico, profesor kardiovaskulární medicíny na University of Sheffield.

Reklama

Související články

Jak obezita poškozuje krevní cévy

Obezita není jen estetický problém. Jedná se o metabolické onemocnění, které způsobuje mnoho dalších chorob včetně onemocnění srdce a cév. Vědci na základě...

Výběr článků

Načítám