Hlavní obsah

Dlouhé pracovní dny velmi významně zvyšují riziko infarktu a mozkové mrtvice

Novinky, das

Být první v kanceláři a poslední odcházet se může zdát z pohledu zaměstnavatele jako velmi profesionální přístup. Pokud se tak děje jednou za čas, možná to lze i tak vnímat, ale jedná-li se o dlouhodobý jev, o profesionalitě nemůže být řeč. Umět říct v takovém okamžiku ne, je mnohem profesionálnější než v takovém stavu dlouhodobě setrvávat.

Foto: Profimedia.cz

Jedinci, kteří pracovali více než 10 hodin denně 50 dnů v roce, měli vyšší riziko infarktu či mrtvice.

Článek

U dlouhodobě přepracovaných lidí se velmi významně snižuje produktivita, soustředěnost a roste tak i chybovost. Navíc u nich roste i riziko infarktu či mozkové mrtvice.

Vědci zanalyzovali pracovní návyky a zdraví u více jak 144 000 Francouzů ve věku 18 až 69 let a dospěli k poměrně závažnému zjištění. Jedinci, kteří pracovali více než 10 hodin denně 50 dnů v roce, měli vyšší riziko infarktu či mrtvice o 29 % a ti, kteří tak činili minimálně 10 let, dokonce o 45 %. Zajímavostí také je, že mnohem větší riziko těchto onemocnění hrozilo jedincům mladším 50 let.

Vyšší riziko infarktu i mrtvice vědci přičítají především nízké fyzické aktivitě. „Čím více hodin lidé tráví v pracovním prostředí, tím méně se hýbou ve volném čase, jsou ve větším stresu a zároveň mají méně kvalitního spánku,” vysvětluje pro časopis Stroke kardiolog Gregg Fonarow z amerického Ahmanson-UCLA Centra kardiomyopatie.

Pokud tedy lidé pracují déle než deset hodin denně, měli by toto pracovní nasazení kompenzovat dostatečnou fyzickou aktivitou ve volném čase, zdravým stravováním a spánkovou hygienou.

Zároveň by měli pravidelně sledovat výši svého krevního tlaku, hladiny cholesterolu v krvi a hmotnosti. Samozřejmostí by tak měly být i pravidelné preventivní prohlídky.

„Riziko mrtvice a srdečního infarktu je u dlouhodobě pracovně vytížených jedinců opravdu vysoké a nevyplácí se ho podceňovat. Nedokážete-li se svého pracovního vytížení vzdát, pak vám opravdu nic jiného nezbude, než se více hýbat ve volném čase a dbát na svůj jídelníček,” uzavírá téma Fonarow.

Anketa

Kolik hodin denně trávíte v práci?
Méně než 8 hodin
11,5 %
Klasických osm hodin
22,3 %
Osm až deset hodin
39,5 %
Více než deset hodin
26,7 %
Celkem hlasovalo 2413 čtenářů.

Reklama

Související články

Zaměstnání a nemluvně: Jak to zvládnout

Maminky v Česku mohou na rozdíl od mnoha jiných zemí zůstat po porodu s dětmi doma i tři roky. Pro matku i dítě to má řadu nezpochybnitelných pozitiv. Přesto...

Výběr článků

Načítám