Hlavní obsah
Pečení z kokosu Foto: Profimedia.cz

Kokosové dezerty podle cukráře Josefa Maršálka

Pokud z exotických surovin peče sladkosti jeden z našich nejlepších cukrářů Josef Maršálek, provoní kokosová vůně těsto, krém i celý dům.

Pečení z kokosu Foto: Profimedia.cz
Kokosové dezerty podle cukráře Josefa Maršálka

 

Kokosová roláda s jahodami a smetanou

 

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE:

Na těsto
  • 6 bílků
  • 120 g cukru krupice
  • 45 g hladké mouky
  • 45 g strouhaného kokosu
  • 40 g cukru moučky
Na náplň
  • 250 g smetany 33%
  • 150 g kokosového jogurtu
  • 150 g jahod
Na ozdobení
  • sušené chrpy
  • jahody či maliny

POSTUP: 

  • Z bílků za postupného přidávání krupicového cukru ušlehejte tuhý sníh.
  • Lehce stěrkou vmíchejte směs mouky a kokosu.
  • Těsto rozetřete na plech pokrytý papírem na pečení, pocukrujte moučkovým cukrem.
  • Pečte ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 6 minut.
  • Nechte vystydnout a plát uložte na 2–3 hodiny do lednice, zvláční.
  • Vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky a lehce vmíchejte jogurt.
  • Z plátu sundejte papír a rovnoměrně rozetřete náplň.
  • Posypte nakrájenými jahodami a roládu zatočte.
  • Dozdobte sušenými plody a chrpou.

Pina colada panna cotta

 

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE
  • 250 g šlehačky 33%
  • 250 g kokosového mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 9 g želatiny
  • 45 g vody
  • 100 g meruňkového džemu
  • 50 g rumu
  • 300 g na kousky nakrájeného ananasu
  • kopr na ozdobení

POSTUP:

  • Želatinu namočte do studené vody, počkejte, dokud se všechna tekutina nevstřebá.
  • V hrnci přiveďte k varu vodu s kokosovým mlékem, cukrem a semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku, vše nechte 5 minut lehce probublávat.
  • Odstavte z plotýnky, přidejte želatinu a rozmíchejte ji.
  • Hmotu rozdělte do skleniček, vychlaďte v lednici.
  • Ananas nakrájejte na malé kostky a vařte 2 minuty s rumem a džemem.
  • Ztuhlou panna cottu ozdobte vychladlým ananasem a koprem.

Citronový chlebíček s kokosem

 

INGREDIENCE:

Na těsto
  • 270 g cukru krupice
  • 180 g mléka
  • 190 g strouhaného kokosu
  • 4 vejce
  • 150 g oleje
  • 120 g polohr. mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 středně velké citrony, šťáva i kůra
Na krém
  • 100 g másla
  • 200 g cukru moučky
  • 1 citron, kůra i šťáva
  • 1 /2 citronového pudinkového prášku
Na ozdobení
  • rozmarýn
  • sušené růže
  • citron
  • plátky kokosu

POSTUP:

  • Všechny ingredience na těsto vymíchejte metlou do hladké hmoty a nalijte je do vymazané a vysypané formy na chlebíček.
  • Pečte zvolna při 160 °C asi 50 minut; zkuste špejlí.
  • Korpus nechte vychladnout a vyklopte z formy.
  • Všechny suroviny na krém ušlehejte do tuha, krém stěrkou naneste na vrch chlebíčku a ozdobte.

Vrstvený kokosovo-banánový dort s mučenkou

 

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE:

Na těsto
  • 4 velké přezrálé banány
  • 320 g hnědého cukru
  • 3 vejce
  • 200 g hl. mouky
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g kokosového jogurtu
Na krém
  • 400 g tvarohu v kostce
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 plody mučenky (maracuja)
Na ozdobení
  • 4 baby banány
  • 2 plody mučenky (maracuja)
  • 4 lžíce kokosové karamelády (k dostání na Wild & Coco)
  • 3 lžíce medu

POSTUP: 

  • Rozmačkejte vidličkou banány a přidejte zbylé suroviny.
  • Vymíchejte dohladka a nechte asi 20 minut v pokojové teplotě odpočinout.
  • Na 4 archy pečicího papíru nakreslete osm kruhů o průměru asi 20 cm (můžete obkreslit talíř), doprostřed každého dejte tři lžíce těsta a rozetřete.
  • Ihned postupně pečte při 180 °C dozlatova.
  • Placky nechte vychladnout.
  • Připravte si náplň. Ušlehejte vše, kromě tvarohu, dohladka. Teprve poté přimíchejte tvaroh.
  • Na každou placku rozetřete 2 lžíce náplně. Jednotlivé placky navršte na sebe.
  • Dort potřete kokosovou karameládou, ozdobte baby banány, mučenkou a před podáváním polijte medem, do kterého můžete přimíchat lžíci karamelády.


Může se vám hodit na Zboží.cz:
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků