Hlavní obsah
Jídlo ovlivňuje naše zdraví z 30 až 40 %. Foto: Profimedia.cz

Když látky z potravin pomáhají léčit - i rakovinu

Jídlo ovlivňuje naše zdraví z 30 až 40 %. Není tedy divu, že se stále více lidí zajímá o tzv. ortomolekulární medicínu. Ta využívá potraviny pro zvláštní lékařské účely, takzvané orthomoly. Snaží se jejich prostřednictvím dodávat tělu takové sestavy látek, které mu při určitých zdravotních potížích pomáhají.

Jídlo ovlivňuje naše zdraví z 30 až 40 %. Foto: Profimedia.cz
Když látky z potravin pomáhají léčit - i rakovinu

S myšlenkou „léčivé stravy“ přišel už před mnoha roky slavný biochemik Linus Carl Pauling, dvojnásobný nositel Nobelovy ceny. Byl přesvědčený o tom, že přesná kombinace určitých substancí, které potraviny obsahují, může významně pomáhat při klasické léčbě konkrétních chorob.

Dnes už víme, že podobné komplexy dokážou preventivně působit třeba proti následkům soustavnému stresu, kouření a znečištěnému prostředí. Stejně tak mohou být zajímavou součástí léčby některých nemocí. Zmíněné doplňky přitom neobsahují žádné tajemné substance. Jde o sloučeniny a látky, které jsou tělu vlastní nebo blízké: vitamíny, minerály, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, karotenoidy, bioflavonoidy apod. Odborníci o nich někdy hovoří jako o mikronutrientech. U každé choroby pomáhá jejich jiná kombinace.

Kvalitní palivo v bitvě s rakovinou

Prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, upozorňuje, že mohou být užitečnou součástí podpůrné onkologické léčby. Zvlášť když pacient nemá dostatek mikronutrientů.

Při drsné onkologické léčbě spousta lidí špatně jí. Ozařování i chemoterapie představují navíc pro lidský organismus velkou zátěž. Musí se zbavovat velkého množství toxických zplodin. Proto pro něj bývá tak důležité kvalitní palivo, tedy správná výživa s dostatkem všech důležitých substancí.

Naprogramované sebevraždy

Vědci objevují další vlastnosti zdánlivě obyčejných sloučenin. Například vitamín D, E a K, stejně jako beta karoten, dokážou donutit řadu rakovinových buněk k sebevraždě. Přesněji řečeno – nastartovat jejich přirozené sebezničení, tedy buněčnou smrt. Nejúčinnější se v tomto ohledu ukázala kombinace céčka a éčka.

Odborníci na výživu je často označují jako antioxidanty. Rozumějí tím látky, které neutralizují činnost volných kyslíkových radikálů. Ty vznikají při biochemických pochodech v těle a můžeme je přirovnat ke kouři vycházejícímu z výfuku auta. Problém s nimi začíná být v okamžiku, když jich vzniká příliš mnoho. Obvykle proto, že jsme vystaveni různým zátěžím: kouření, znečištěnému ovzduší, smogu, UV záření, nedostatečnému přísunu kyslíku apod.

Čím nám hrozí agresívní radikály

Přemíra agresívních kyslíkových radikálů zvyšuje pravděpodobnost řady zdravotních potíží:

  • aterosklerózy,
  • rakoviny,
  • šedého zákalu,
  • revmatoidní artritidy,
  • degenerativních onemocnění nervového systému i dalších chorob.

Také zrychlují stárnutí organismu. Účinnou zbraní proti nim jsou vitamíny C a E, ale rovněž karotenoidy, fenoly nebo další rostlinné komplexy.

Polštář na drsnou onkologickou léčbu
Zmíněné vitamíny zvyšují účinek radioterapie a také chemoterapie.
Céčko spolu s éčkem snižuje toxický účinek onkologických léků na zdravé buňky. Chrání je před negativním vlivem standardní protinádorové terapie.
Vysoké hladiny antioxidantů navíc spouštějí v rakovinových buňkách signály k omezení růstu.

Je však nutné si uvědomit: zmíněné látky nejsou lékem na rakovinu. Fungují jako přirozené brzdy negativních procesů, jako hasicí přístroje hrozících požárů i ochranné štíty před stoupajícím rizikem. Jejich efekty bývají užitečné, ale limitované. Navíc je obvykle potřebujeme v množství, které potraviny pokrýt nestačí. Musíme je proto užívat ve formě speciálních produktů, přesněji řečeno jako potraviny pro zvláštní lékařské účely.

Jak podpořit imunitu

Podle MUDr. Lenky Pennigrové, CSc., imunoložky a alergoložky z Centra specializované lékařské péče Gymuno v Praze, hrají důležitou roli při likvidaci volných radikálů také antioxidační enzymy. Náš organismus si je průběžně vytváří. Potřebuje však k tomu dostatek stopových prvků: selen, železo, měď nebo zinek.

Imunitní systém je složitý a náročný na velké množství vitamínů i stopových prvků. Pokud mu chybějí, buňky imunitního systému se hůř množí, což může narušit naši obranyschopnost.

Tyto látky získáváme hlavně ze zeleniny a ovoce. Problém je v tom, že se k nám v určité části roku často dovážejí produkty předčasně sklizené, aby dozrály cestou. Někdy je poškodí nevhodný způsob dopravy, jindy zase skladování. U lidí se zvýšenou potřebou těchto látek bývá proto někdy nutné, aby sáhli po doplňcích stravy.

Doktorka Pennigrová zároveň zmiňuje studii, při níž lékaři podávali pacientům přípravek s vitamíny, minerály a mikronutrienty. A to v takovém složení a množství, v jakém ho potřebuje náš imunitní systém.

U lidí, které v zimě trápilo nachlazení, se za čtyři měsíce snížil jeho výskyt o polovinu. Musíme však zdůraznit, že pozitivní efekty zmíněných látek zlepšila také:

  • tělesná aktivita,
  • dostatek spánku,
  • a zdravější způsob života.

Co pomůže při artróze

Většina lidí zná přípravky na artrózu, které se prodávají v lékárnách. Při této nemoci dochází k poškozování chrupavky a dalších měkkých tkání, které umožňují hladkou činnost kloubů. Zmíněné přípravky obsahují různé koktejly látek podporujících výživu a regeneraci těchto tkání (glukosaminu, chondroitin sulfátu, kyseliny hyaluronové, hydrolyzátu kolagenu apod.).

Doc. MUDr. Tomáš Trč, CSc., přednosta Ortopedické kliniky ve Fakultní nemocnici v pražském Motole, upozorňuje na výzkumy vědců, které ukázaly, že na počínající artrózu příznivě působí také omega-3 nenasycené mastné kyseliny (zklidňují záněty kloubů), stopové prvky (selen, zinek, měď) a zároveň antioxidanty (vitamín A, C, E, betakaroten a bioflavonoidy z citrusových plodů).

Organismus potřebuje při této chorobě rovněž zvýšené množství vápníku, podobně jako vitamínů D, B 6 a C (jsou důležité pro metabolismus kostí). Vyžaduje ovšem značné dávky těchto látek. Z běžné stravy je nezíská. Proto pomůže, když mu je dodáme ve formě doplňků stravy.

Středomořská strava jako terapie

Nemoci srdce a cév se u Francouzů, Italů nebo u Španělů objevují méně často než u lidí ze severněji položených zemí. Odborníci to připisují zejména zvýšené konzumaci ryb, olivového oleje, ale také středomořské stravy, ve které bývá více zastoupená zelenina spolu s ovocem. Kromě vitamínů a minerálů obsahují takzvané fytofenoly. Ty zvyšují pružnost cév, chrání srdce a příznivě působí na krevní tlak.

Ale mají i další pozitivní vlastnosti. Například resveratrol, který se získává z vinných hroznů, zlepšuje tekutost krve a brzdí stárnutí srdce. Proantokyanidy ze semínek hroznů mají výrazné antioxidační účinky, podobně jako polyfenoly z kakaových bobů. Koenzym Q10 podporuje spolu s L-karnitinem činnost srdce tím, že mu pomáhá získat víc energie. A tak bychom mohli dlouze pokračovat ve výčtu dalších užitečných látek. Účinky spousty z nich vědci stále intenzívně studují.

U nemocí srdce a cév však platí to samé co u ostatních chorob. Mikronutrienty jsou pouze jedním z pozitivních kroků. Stejně důležitou roli hraje zdravý životní styl: dostatek pohybu, správná váha, schopnost kompenzovat stresy i psychické vypětí atd. Nicméně správná výživa je hodně důležitá. Svědčí o tom fakta. Profesor Petruželka uvedl například: „Až jedné třetině zhoubných nádorů můžeme předejít správnou úpravou jídelníčku a stravovacích zvyklostí.“

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků