Hlavní obsah

Jojo efekt může zvýšit riziko srdečních onemocnění a cukrovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začarovaný kruh neustálého hubnutí a přibírání má negativní efekt nejen na naše psychické zdraví, ale také to fyzické. Nová studie totiž potvrdila, že častý jojo efekt může zvýšit riziko srdečních onemocnění a cukrovky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Experiment prováděný na hlodavcích ukázal, že opakované hubnutí a přibírání zhoršovalo jejich srdeční a ledvinovou funkci. Zkoumané krysy také vykazovaly známky inzulinové resistence, což je jev, kdy buňky bojují se vstřebáváním krevního cukru, což vede k jeho vyšší hladině a předznamenává vznik cukrovky.

Podle vědců z Georgetownské univerzity ve Washingtonu DC mohou být v ohrožení jak lidé, kteří bojují s jojo efekty, tak ti, kteří kvůli nedostatku potravin rychle zhubnou.

„Ačkoliv zvířata po skončení experimentu vypadala zdravě, jejich metabolismus a srdce nefungovaly správně,“ říká autorka studie Aline de Souzaová pro Daily Mail. Ačkoliv výsledky experimentu musí být ověřeny ještě na lidech, tým vědců ve zprávě upozornil na to, že čím restriktivnější strava je, tím horší mohou být zdravotní výsledky.

Pět špatných způsobů, jak začít hubnout

Zdraví

„Držení diet a hubnutí obecně by mělo být konzultováno s odborníky, a to zejména v případě, kdy se jedná o velké množství hubnuté váhy nebo málo času na hubnutí,“ říká Souzaová.

S velkými výkyvy váhy bojovaly i celebrity. Například herečka Renée Zellwegerová si jojo efekty prošla mnohokrát kvůli její ikonické roli Bridget Jonesové. Po dotočení druhého dílu přiznala, že její tělo nebylo v pořádku a opětovné přibírání kvůli třetímu dílu razantně odmítla.

Podobným scénářem si prošel i herec Christian Bale, který kvůli roli ve filmu Mechanik zhubl na váhu 55 kg (ze své hmotnosti „ubral” téměř 29 kilogramů).

Reklama

Související články

Proti obezitě pomáhá také pořádný spánek

Více spánku každou noc může usnadnit hubnutí. Tvrdí to studie zveřejněná v časopise JAMA Internal Medicine, podle níž účastníci testu, kteří spali každou noc...

Jak přestat zajídat negativní emoce

Jídlo nám dodává energii, můžeme se s ním nasytit, odměnit i utěšit. Jenže co když se vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější...

Kdy a jak cvičit v průběhu dne

Nadcházející jaro se skvěle hodí pro zvýšení tělesné aktivity. Naše kondice přes zimu obvykle klesá a kila často letí nahoru. Příjemnější teploty venku, více...

Výběr článků

Načítám