Hlavní obsah

Jídla, která snižují kvalitu spánku

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všeobecně se ví, že jít spát s plným žaludkem rozhodně není žádná výhra. Po náročném dni v práci nebo ve škole si naše tělo musí odpočinout a stejně tak i naše žaludky. Večer je nejlepší pochutnat si na něčem lehkém a dietním. Tučná jídla totiž mohou vyvolat i nepříjemné pálení žáhy a poruchy spánku.

Foto: Profimedia.cz

Mlsání před spaním může narušit spánkový rytmus.

Článek

Pokud vás ale i po snědení večeře těsně před spaním „honí mlsná”, raději byste měli zapomenout na určitý druh potravin. Nejenže to vašemu žaludku nemusí udělat dobře, ale takové jídlo může mít pak vliv na přibírání na váze a nespavost.

Těstoviny

Těstoviny jsou jedněmi z několika potravin, kterých byste se měli před spaním vyvarovat. Častokrát se samozřejmě mohou nabízet jako ten nejlepší nápad, a to hlavně proto, že  jejich příprava je často velmi nenáročná a obvykle se dají připravit do několika minut. Jenomže právě chutné těstoviny jsou bohatým zdrojem uhlohydrátů, které se s ulehnutím promění v tuk.

Sladkosti

Je fakt, že tučná jídla a sladkosti mají negativní vliv na naši mozkovou činnost a mohou vyvolávat noční můry. Takže chcete-li mít klidný spánek, vyhněte se nezdravým sladkostem a místo tabulky čokolády zkuste hrnek vlažného mléka, přislazeného kapkou medu.

Zelenina

Ač se to může zdát podezřelé, není vhodné jíst zeleninu těsně předtím, než se rozhodnete ulehnout do postele. Je to sice velmi zdravá alternativa sladkostí, ale spousta syrové zeleniny obsahuje značné množství těžko stravitelné vlákniny, kvůli které pak můžete mít pocit přesyceného žaludku. To je samozřejmě v pořádku během dne, kdy tělo potraviny spaluje. Večer se vláknina těžko tráví a může způsobit nadměrné nadýmání a bolesti břicha.

Červené maso

Konzumace tohoto druhu potravin by se díky svým prokazatelně negativním účinkům na lidské tělo měla výrazně minimalizovat. Ne však úplně, protože červené maso je vděčným zdrojem bílkovin a železa. Každopádně i takový krásný a šťavnatý steak vám může zabránit v osvěžujícím a relaxačním spánku.

Chilli omáčka

Společně s ostatními pokrmy může být doopravdy delikátní a zdravá, jenomže pokud máte v plánu jít brzy do postele, vyhněte se jí. Obecně jsou kořeněná jídla před spaním na žaludek velmi těžká, a chilli omáčka je navíc velmi tučná, plná proteinů a těžko stravitelných sacharidů.

Tyčinky a chipsy

Sledování televize nebo čtení knihy mohou večer svádět k obvyklým hříchům, jako je mlsání slaných pochoutek. Právě tyto pochutiny obsahují vysoké množství glutamátu sodného, který často souvisí s poruchami spánku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám