Hlavní obsah

Jen měsíc bez alkoholu a zlepší se vám paměť, plodnost a zhubnete

Novinky, Dana Sokolová

Přestože nikdo nepochybuje o tom, že alkohol našemu tělu příliš neprospívá, jeho spotřeba je i tak stále na vzestupu. A tento trend neovlivnily ani zavřené bary a restaurace v rámci koronavirových opatření, spíše naopak. Podívejte se s námi, jak moc se vašemu organismu uleví, pokud se alkoholu alespoň na měsíc zcela zřeknete. Možná budete překvapeni, že očistou neprojdou jen játra, ale kompletně všechny orgány.

Foto: Profimedia.cz

Suchý leden prospěje každému.

Článek

V mnoha zemích světa si lidé již tradičně dávají v lednu pauzu od alkoholu. Tzv. suchý leden se pomalu stává tradicí, kterou všichni lékaři, ale i odborníci na výživu velmi kvitují.

Podle nich má i jen měsíční vyhýbání se alkoholu skutečně smysl. Prvotní změny se přitom začínají v těle odehrávat již pouhou hodinu od začátku abstinence, nicméně aby vše skutečně zafungovalo, tak jak má, abstinence by měla trvat co nejdéle, tedy minimálně 31 dní.

Neznamená to ale, že po 31 dnech se vrátíte k nadměrné konzumaci alkoholu. Aby předchozí abstinence měla smysl, je zapotřebí i nadále požívání alkoholu redukovat.

Kdy se z občasného popíjení alkoholu stává problém

Zdraví
Dlouhodobé účinky na jednotlivé orgány při pravidelném pití alkoholu
Mozek: Přílišné pití může ovlivnit vaši koncentraci, úsudek, náladu a paměť. Zvyšuje riziko cévní mozkové příhody a rozvoje demence.
Srdce: Nadměrné pití zvyšuje krevní tlak, což může vést k poškození srdce a infarktu.
Játra: Pití 3–4 sklenek alkoholu denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny jater. Dlouhodobé nadměrné pití vás také vystavuje zvýšenému riziku jaterní cirhózy (jizvení) a smrti.
Žaludek: Pití i jednoho až dvou standardních nápojů denně zvyšuje riziko rakoviny žaludku a střev, stejně jako žaludečních vředů.
Plodnost: Pravidelné nadměrné pití snižuje hladinu testosteronu u mužů, počet spermií a plodnost. U žen může nadměrné pití ovlivnit jejich menstruaci.

Redukce alkoholu přitom platí i při popíjení červeného vína, které některé ženy považují za tu nejzdravější formu alkoholu.

Přestože červené víno je výtečným zdrojem celé řady antioxidantů, i tyto výhody jsou v konečném důsledku potlačeny všemi ostatními negativními důsledky, jež jsou spjaty s jeho častým popíjením.

Podívejte se s námi, jak moc tělu prospěje, když si dáte od konzumace alkoholu alespoň měsíční pauzu.

1. Duševní klid a jasnost

„Alkohol je ve své podstatě depresivní, jakmile se látky z něj dostávají do mozku, dochází ke zpomalení všech tělesných systémů,“ vysvětluje pro Daily Mail dietoložka Sydney Lee Holmesová.

Vzhledem k tomu, že alkohol organismus jen velmi obtížně zpracovává, přičemž se ale rychle vstřebává, dochází k velkému tlaku na játra. Málokdo si totiž uvědomuje, že játra dokážou zpracovat pouze jednu sklenku alkoholu za hodinu.

Na organismus má tak alkohol často horší dopady než další a často jinak nebezpečnější drogy. Podle australské studie z roku 2019 může nadměrná konzumace alkoholu způsobit větší škody než krystalický metamfetamin a heroin.

Vzdáte-li se tedy na měsíc alkoholu, velmi významně se zlepší vaše koncentrace, schopnost soustředit se a také se významně sníží riziko duševního onemocnění, včetně úzkostí a deprese.

Proč jsou závislosti pro ženy nebezpečnější

Zdraví

Tato onemocnění úzce souvisí také se zdravím našich střev. Jedním z důvodů, proč pociťujeme úzkost nebo depresi, je to, že většina neurotransmiterů, zejména serotoninu, se produkuje ve střevech.

Serotonin je jedním z nejdůležitějších hormonů v lidském těle, který je zodpovědný za stabilizaci nálady a podporu štěstí, stejně jako za podporu komunikace mezi mozkovými buňkami a dalšími buňkami v nervovém systému.

Hraje také zásadní roli při trávení, spánku a regulaci cukru v krvi – to znamená, že jakýkoliv jeho nedostatek negativně ovlivňuje celkovou pohodu.

„Alkohol mění složení mikroorganismů žijících ve střevech, což má nepříznivý vliv i na schopnost střeva produkovat serotonin, což vede právě k úzkostem a depresi,“ dodává odbornice na ajurvédu Amanda Nogová.

2. Lepší spánek

Alkohol velmi významně oslabuje nervový systém a minimalizuje také tzv. REM fázi spánku, tedy okamžiku, kdy dochází k nejpotřebnější regeneraci buněk a také snění.

Po noci strávené nárazovým popíjením alkoholu probudí tělo dávka adrenalinu a stresového hormonu kortizolu, jež způsobí zmatek v přirozeném spánkovém cyklu. Nárazovým pitím je přitom myšleno vypití pěti a více skleniček alkoholu u muže a čtyř a více skleniček u žen, a to během dvou hodin.

Po měsíční abstinenci začne být tedy i spánek mnohem více kvalitní a jedinci pociťují obecně více energie a působí tak i na své okolí.

Co s tělem po čtyřicítce dělá alkohol

Zdraví

3. Snížení hmotnosti, méně chutí na sladké či tučné a více energie

Alkohol přispívá k nabírání kilogramů, a to především proto, že snižuje schopnost těla spalovat tuky a také zvyšuje chuť na nejrůznější pochoutky, které pak dostávají přednost před zdravými potravinami, a také podporuje přejídání.

Alkoholické nápoje obsahují až sedm kalorií na gram alkoholu. Jakmile je konzumujete, tělo přestane metabolizovat potravu a soustředí se primárně na odbourávání alkoholu, což vede k nadbytku inzulinu v krvi a ke zvýšené glykemii v krvi.

Dlouhodobější konzumace alkoholu tak může vést až k rozvoji rezistence vůči inzulinu, tedy k poškození jater a jejich ztučnění.

Navíc budete mít i mnohem větší chutě. Podle odbornice na výživu Sarah Hopkinsové, když před vás dá někdo mísu s chipsy, tak v okamžiku, když na ně nebudete mít chuť, nedáte si je. Pokud si ale i za této situace dáte skleničku vína, je velká pravděpodobnost, že se na chipsy vrhnete a během chvilky je všechny sníte. Alkohol jednoduše vzbuzuje chutě a nutí vás jíst více, a to i v okamžiku, kdy ve skutečnosti nemáte hlad.

Pokud si tedy na měsíc odepřete alkohol, budete mít větší šanci držet se zdravého jídelníčku, uvědomovat si, co skutečně konzumujete, a mít i lepší předpoklad nižší hmotnosti.

„Většina druhů alkoholu navíc obsahuje sůl a cukr, tedy dvě složky, které vedou k nadýmání a zánětu,“ dodává Hopkinsová.

Sedm triků pro chytřejší pití
1. Naučte se alkohol vychutnávat. Tím, že si budete vědomě užívat jeho chuť, pravděpodobně zůstanete jen u jedné, max. dvou sklenek.
2. Tři a dost. Dodržujte pravidlo tří, nikdy tak nevypijte denně více než tři sklenky alkoholu, a to ani na oslavě.
3. Dávejte si cíle. Než vyrazíte do společnosti, případně než si otevřete lahev doma, vždy si určete své maximum, je pak větší šance, že ho skutečně dodržíte.
4. Stanovte si jasné hranice. Nebojte se informovat své přátele, že si hlídáte příjem alkoholu, a nesnažte se jim automaticky svým pitím přizpůsobovat. Jedině tak zůstanete u vědomého pití a nepřekročíte své předem stanovené hranice.
5. Přemýšlejte o následujícím dni. Pamatujte na vše, co chcete následující den dělat a co všechno by vám kocovina mohla pokazit. Je to jeden ze způsobů, který vám pomůže zůstat na správné cestě.
6. Nepijte sami. Vždy se o lahev alkoholu podělte s někým dalším, ideálně hned s několika přáteli.
7. Pamatujte na svou vlastní sílu a moc. Vždy mějte na mysli, že nemusíte pít, pokud nechcete. Jednoduše máte vždy na výběr.

Konzumace alkoholu v dětství negativně ovlivňuje vývoj mozku a inteligenci a podporuje závislost

Děti

4. Lepší plodnost

Alkohol je považován za estrogenní látku. Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje aktivitu enzymu aromatázy, který převádí mužský pohlavní hormon testosteron na estrogen, což vede k rychlému hromadění tělesného tuku a k hormonální nerovnováze jak u mužů, tak u žen.

Velmi škodlivý přitom může být alkohol u žen, které trpí syndromem polycystických ovarií (PCOS) či endometriózou. Tyto ženy by se měly alkoholu zcela zříct.

5. Lepší pleť a omládnutí

Konzumace alkoholu se také podepisuje na stárnutí pokožky. „Alkohol působí jako diuretikum, kvůli čemuž se z těla vylučuje nejen více vody, ale i všech minerálů a nutričních látek, což může vést k matnému vzhledu pleti, k vráskám kolem očí a ke snížení elasticity pokožky,“ vysvětluje pro Le Figaro dermatoložka Elisabeth Berrissoulová.

U náchylnějších lidí může alkohol také vyvolat například tzv. růžovku, chronické zarudnutí kůže, k čemuž dochází při zvětšování krevních cév a zvětšení průtoku krve. Přestože se zčervenání kůže časem může vrátit do původního zabarvení, pokud bude jedinec alkohol užívat dlouhodobě, může se jednat o trvalý problém.

Měsíc bez alkoholu tedy velmi významně pocítíte i na svém vzhledu. Vaše pleť bude mnohem jasnější i vypnutější.

Známky závislosti na alkoholu

Být závislý na alkoholu znamená, že máte na tuto drogu vytvořenou fyzickou závislost. Jakmile si nedopřejete každodenní dávku alkoholu, tělo vám to dá okamžitě poznat. Můžete pak pociťovat nespavost, nevolnost, pocení, úzkost a fyzické nepohodlí.

Pokud trpíte závislostí, pak to také znamená, že k dosažení uspokojení konzumujete neustále více a více alkoholu.

Mezi příznaky závislosti na alkoholu patří:

  • Znepokojuje vás, když nevíte, kdy si budete moci dát další drink.
  • Potíte se, pociťujete nevolnost nebo nespavost, když se nenapijete.
  • Potřebujete stále větší množství alkoholu.
  • Na alkohol pomyslíte či po něm přímo zatoužíte hned po probuzení.
  • Snažíte se skrývat před ostatními své pravidelné dávky alkoholu.
  • Hádáte se s přáteli a rodinou kvůli alkoholu či zábavě s ním spojené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám