Hlavní obsah

Je jedno, zda vykouříte tři cigarety denně, nebo celou krabičku. Plíce trpí podobně

Novinky, das

Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že cigaretový kouř je pro naše zdraví škodlivý. Přesto se mnozí tohoto zlozvyku nedokážou zcela zbavit, snaží se tedy omezit kouření alespoň na minimum. Denně tak vykouří méně než pět cigaret v domnění, že pro své plíce a celkové zdraví alespoň částečně něco učiní. Podle nejnovější studie zveřejněné v odborném časopise Lancet Respiratory Medicin je ale ve skutečnosti jedno, zda vykouříte malé množství cigaret denně, nebo naopak celou krabičku, dopady na plíce to má velmi podobné.

Foto: Profimedia.cz

Funkce plic bývalých kuřáků už nikdy nebude taková jako u nekuřáků.

Článek

Vědci sledovali vliv kouření na zdraví u více jak 25 000 Američanů ve věku 17 až 93 let po dobu dvaceti let. Deset tisíc z nich přitom na začátku zkoumání tvořili nekuřáci, sedm tisíc ti, kteří s kouřením již skoncovali, 5800 lidí, kteří byli odhodláni s kouřením skoncovat, ale ještě se jim to zcela nepodařilo, a 2500 kuřáků.

U všech zúčastněných přitom odborníci provedli kromě běžného vyšetření (zjišťující aktuální i rodinnou anamnézu, demografii a životní styl) zároveň i spirometrické vyšetření plic (hodnotící funkci plic).

Již v průběhu výzkumu bylo přitom jasně patrné, že bývalí kuřáci i aktuální kuřáci měli horší funkci plic než nekuřáci, přičemž mezi poškozením plic lehkých a těžkých kuřáků nebyl velký rozdíl.

Odborníci přitom brali ohled na fakt, že plicní funkce přirozeně klesají i s věkem. Nicméně i toto zjištění potvrdilo, že kouření tento proces urychluje, kvůli čemuž kuřákům hrozí velké riziko vzniku chronické plicní obstrukční nemoci, a to bohužel bez většího ohledu na to, jaké množství denně vykouří.

Proč je tak těžké přestat kouřit

Zdraví

Pokud denně kuřák vykouří méně než 5 cigaret jeho poškození plic je jen o třetinu nižší, než je tomu u kuřáků, jež vykouří 30 a více cigaret denně. Zatímco u lehčího kuřáka dojde k určitému poškození plic za jeden rok, u silných kuřáků se tak stane za 9 měsíců, což odborníci považují za minimální rozdíl.

„Náš výzkum by měl motivovat lidi, aby se nespokojili jen s omezením denně vykouřených cigaret, ale aby se snažili s kouřením zcela skoncovat,” upozorňuje pro Time spoluautorka studie doktorka Elizabeth Oelsnerová z irvingské Columbia University.

Pět důležitých kroků, když chcete přestat kouřit

Zdraví

Měli by mít také na mysli, že čím déle budou kouřit, tím budou růst i další zdravotní rizika. Funkce plic bývalých kuřáků už nikdy nebude taková jako u nekuřáků. Jak výzkum ukázal, horší funkci plic mají lidé i desetiletí poté, co se zbaví zlozvyku.

„Neexistuje tedy žádné ideální množství vykouřených cigaret denně. Pro zdraví svých plic nejlépe uděláte, pokud se kouření zcela vyhnete,” uzavírá Oelsnerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám