Hlavní obsah

Jak ulevit bolavým kolenům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest kolen je běžný stav, který trápí miliony lidí po celém světě. Pokud dostihla i vás, vyzkoušejte následující tipy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Sklonili jste se nedávno pro něco a ucítili píchnutí v koleni? Nebo jste během silového tréninku dřepovali a po poslední sérii jste uslyšeli v kolenech praskání?

Problém může být zapříčiněný různými faktory od dřívějšího pochroumání přes pád až po zranění způsobené sportem či prostým stárnutím. Zatímco mnoho forem bolesti kolen je přechodných, někdy může nepohodlí i přetrvávat a stát se nechtěným společníkem.

Dobré zprávy? Existují cvičení, produkty a strategie, které můžete použít, abyste žili svůj život co nejvíc naplno. Čím začít?

Zbavte se zánětu

„Bolest je často důsledkem zánětu v určité oblasti,“ říká Natasha Trentacostaová, specialistka na sportovní medicínu pro děti a dospělé.

„Když zasáhne kolena, často svým pacientům doporučuji užívat nesteroidní protizánětlivé léky. Postupujte podle pokynů na produktu a poraďte se se svým lékařem, abyste se ujistili, že neexistují žádné kontraindikace,“ říká.

„U akutní silné bolesti může lékař podat injekci kortikosteroidů do kolenního kloubu, aby pomohl rychle snížit akutní zánět. To poskytuje rychlou úlevu, ale není to něco, co by lékaři rádi používali opakovaně ve stejné oblasti během krátké doby,“ vysvětluje Trentacostaová pro Huffington Post.

Neodpočívejte (alespoň ne příliš)

Lehký pohyb dokáže skutečně pomoci v léčbě kolen. „Pohyb totiž pomáhá udržovat krevní oběh, může zvýšit flexibilitu a zabraňuje ztuhnutí svalů,“ říká lékař Jacob Hascalovici.

Špatná nálada či problém s koleny? Na vině může být styl chůze

Zdraví

Samozřejmě je ale důležité poradit se se svým lékařem. Obvykle ale pohyb většinu onemocnění kolen nezhorší. „Zkuste si udělat dlouhou, pomalou procházku, jít plavat, vyzkoušet 30 minut jógy nebo provést nějaký jiný druh cvičení s nízkým dopadem na kolena několikrát týdně,“ doporučuje Hascalovici.

Chlaďte je

„Kryoterapie nebo použití ledu a chladu ke snížení otoku a zmírnění bolesti se používá po mnoho let k úlevě od nemocí kolen a těla,“ uvedla Trentacostaová.

Při akutním poranění kolene navrhuje aplikaci ledu na 15–20 minut 3–4krát denně. „To může pomoci snížit bolest a otok v kloubu, zejména v prvních 48–72 hodinách poranění,“ vysvětlila.

Vysoké podpatky ničí chodidla, záda i kolena

Zdraví

Pokud je zranění nedávné, kromě chlazení byste měli dodržovat i metodu PRICE, která je složená z anglických slov „protection, rest, ice, compression a elevation“, tedy ochrana, odpočinek, led, komprese a elevace (zvedání).

„Tato metoda se obvykle používá 72 hodin po zranění. Ochrana a odpočinek, abyste se nezranili nebo si koleno zbytečně nedráždili. Led na snížení teploty, komprese pro boj s otoky a elevace ke snížení krevního tlaku na postiženou končetinu,“ vysvětluje lékař David Fields.

Podložte si kolena

Trocha polstrování dokáže zpříjemnit běžné aktivity. Pokud vám například dělá problém ať už při cvičení, nebo v běžném životě klečení, podložte si nohu karimatkou nebo ji dvakrát přehněte pro maximální komfort.

Optik: Lidé po covidu si stěžují, že vidí hůř

Koronavirus

„Můžete použít také kolenní chrániče. Ty jsou skvělou volbou, pokud například zahradničíte nebo klečíte na tvrdších površích,“ doporučuje Fields.

Pořiďte si správné boty

„Nechte si odborně změřit chodidla a na základě výsledků si vyberte ty správné boty pro vás. Zdravotní obuv může zabránit natahování vazů a šlach a předcházet tak stavům, jako je artritida,“ říká Ebonie Vincentová, chiruržka nohou a kotníků.

To potvrzuje i studie z roku 2021, podle které správně zvolená obuv vedla ke snížení bolesti kolen. Pokud se nechcete vzdát své dosavadní obuvi, pořiďte si alespoň ortopedické vložky, které podporují klenbu.

Vyzkoušejte silový trénink

„Šťastná kolena jsou závislá na rovnováze všech svalů kolem nich, nad nimi i pod nimi,“ vysvětlila Joy Puleová, certifikovaná učitelka pilates. Je proto důležité věnovat svalům v okolí kolen pozornost. Poraďte se se svým fyzioterapeutem, jaká cvičení jsou pro vás nejvhodnější, a zaměřte se na to, abyste je vykonávali správně a neškodili tak svým kolenům.

Jak po ránu zvýšit svoji produktivitu

Zdraví

Noste kolenní ortézu

„Moderní zakázkové kolenní ortézy jsou navrženy tak, aby absorbovaly nestejnou sílu a rovnoměrněji rozložily váhu na koleno,“ řekl Matthew Crooks, lékař pro léčbu bolesti.

Při nošení během aktivity mohou kolenní ortézy snížit stres a bolest a mohou vám pomoci být aktivnější v situacích, kdy bolest kolene dříve ovlivnila pohyblivost.

Pamatujte však, že ortézy nemají být dlouhodobým řešením. „Jsou preventivním opatřením proti opětovnému zranění, které vám umožní vyléčit se,“ řekl Fields. Také by se neměly nosit stále – pouze při provádění úkonů, které vyžadují podporu kolen.

„Pokud problém přetrvává, musíte vyhledat pomoc profesionála,“ dodává Fields.

Navštivte ortopeda

„Většina bolestí kolen se sama upraví, což znamená, že odezní bez lékařského zásahu, zvláště u dětí a mladých dospělých,” říká Robert Blais, certifikovaný ortopedický chirurg. Senioři jsou naopak náchylnější k vleklým bolestem kolen.

Pokud vám ale bolest kolen narušuje spánek nebo vás omezuje v běžném životě, je potřeba vyhledat odbornou pomoc. „Bolest, která trvá déle než dva týdny, by měla být odborně vyhodnocena. Samozřejmostí je pak neprodlené vyšetření po úrazech,“ radí Blais.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Pět bylin pro zdravé kosti

Silné kosti, které s věkem co nejméně ohrozí obávaná osteoporóza, tedy jejich řídnutí, si přeje mít asi každý. Pro jejich dobrou kondici potřebujeme především...

Revmatoidní artritida není nemoc stáří

Tato bolestivá autoimunitní choroba, jíž se lidově říká revma, je opředena řadou mýtů, z nichž nejčastějším je, že jde o nemoc stáří. Jde o velký omyl, který...

Lupénka nemusí být jen kožní problém

Lupénka je autoimunitní onemocnění, při kterém se imunitní systém člověka obrací proti vlastnímu organismu. V tomto případě hyperaktivní imunitní systém...

Výběr článků

Načítám