Hlavní obsah

Jak správně odhadnout optimální množství tuků

Tuky hrají velmi důležitou roli ve výživě člověka. Přestože se někdy odborníci přímo neshodují, které tuky jsou pro organismus nejvhodnější, všeobecná shoda panuje v pravidle, kdy 1/3 denního příjmu tuků by měla být hrazena tuky živočišnými a 2/3 tuky rostlinnými.

Článek

„Pozor si musíme dávat nejen na množství, ale i typ tuků, a to nejen z hlediska jejich původu (tuky rostlinné a živočišné), ale také na tuky zjevné a skryté,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Králová.

Zatímco zjevné tuky konzumujeme v podobě olejů nebo tuků na mazání, určité množství skrytého tuku zkonzumujeme také nevědomky v podobě uzenin, sladkostí, tučných mas či tučných mléčných výrobků.

Průměrný denní příjem energie dospělého člověka by se měl pohybovat mezi 8 000 a 10 000 kJ, přičemž 30 – 35 % energie by mělo pocházet z tuků, což představuje 63 – 92 g tuků denně.

Při konzumaci zjevných tuků bychom měli vybírat ty kvalitní

„Je nutné si uvědomit, že i pestrý jídelníček zdravě se stravujícího člověka obsahuje řadu skrytých tuků, proto bychom měli jejich příjem snížit a pro konzumaci zjevných tuků vybírat ty kvalitní," dodává Králová.

Vzhledem k tomu, že skrytý tuk je většinou živočišného původu, zbytek denní dávky je dobré pokrýt tuky rostlinnými. Platí totiž pravidlo, že pouze 1/3 denního příjmu tuků by měla být hrazena tuky živočišnými a 2/3 tuky rostlinnými.

Jídelníček proto můžeme doplnit například tak, že jeden plátek chleba silněji namažeme nízkotučným rostlinným tukem, na úpravu masa či ryb použijeme čtyři lžíce oleje a celozrnný chléb ke svačině a toast k večeři doplníme vždy vrchovatou čajovou lžičkou 60% rostlinného tuku. Do zeleninových salátů v průběhu dne pak můžeme použít 15 g oleje, což odpovídá 3 lžícím.

Jednoduchou pomůcku pro zařazování optimálního množství správných tuků do jídelníčku najdete v této tabulce.

Reklama

Související témata:

Související články

Rybí tuk pomáhá zdraví i kráse

Nenasycené mastné kyseliny omega 3, které jsou obsaženy především v rybím tuku, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění i úmrtí na infarkt, mají...

Jídlo jako lék - olivy a olivový olej

Existují potraviny, jenž mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Jenže zavést je do jídelníčku našich nejbližších není vždy úplně snadné. Špenát nebo červená...

Fast foody střední Evropy jsou nejnezdravější

Jídlo prodávané v řetězcích rychlého občerstvení České republiky, Maďarska, Bulharska a Polska je nejvíce v rozporu se zásadami zdravé výživy. Smažené výrobky...

Výběr článků

Načítám