Hlavní obsah

Fast foody střední Evropy jsou nejnezdravější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Jídlo prodávané v řetězcích rychlého občerstvení České republiky, Maďarska, Bulharska a Polska je nejvíce v rozporu se zásadami zdravé výživy. Smažené výrobky tam mají nejvyšší obsah zdraví škodlivých trans-tuků. K tomuto závěru došel Steen Stender z univerzity v Kodani, který své poznatky prezentoval na 15. evropském kongresu o obezitě (ECO).

Článek

"Pravidelně se stravovat v některých pobočkách řetězců restaurací rychlého občerstvení je v mnoha částech světa nebezpečné," řekl dánský vědec Steen Stender na evropském kongresu o obezitě. Dodal, že je velký rozdíl mezi kvalitou jídla prodávaného u stejného řetězce v různých částech světa. 

Ve vzorcích jídla ze sítě restaurací Kentucky Fried Chicken z Indie, Ruska, Španělska a Skotska bylo zjištěno, že necelá dvě procenta z celkového množství tuku byly trans-tuky, které se podílejí na zvýšení rizika vzniku srdečních chorob. Ve střední Evropě se podíl trans-tuků v celkovém množství tuku pohyboval od 29 do 34 procent. 

Některé řetězce vyměnily tuky na smažení

V České republice polovina úmrtí připadá na nemoci oběhového systému. 

Stender, který se ve svém výzkumu zaměřil hlavně na hranolky a kuřecí nugety, navrhuje, aby největší řetězce jako je McDonald's nebo Kentucky Fried Chicken používaly ke smažení zdraví méně nebezpečné nasycené tuky. 

Firma McDonald's letos v lednu začala své výrobky smažit na oleji neobsahujícím trans-tuky, které se podílejí na ucpávání cév. Již dříve to udělala její konkurence Yum Brands Inc., která provozuje například síť Kentucky Fried Chicken. 

Reklama

Související témata:

Související články

Fast foody uzpůsobují jídla zdravé výživě

Na přání zákazníků se většina řetězců rychlého občerstvení zaměřila i na zdravou stravu. Tučné kousky mletého masa v houskách z bílé mouky pomalu a jistě...

Výběr článků

Načítám