Hlavní obsah

Jak se vyhnout vysokému cholesterolu

Zvýšená hladina cholesterolu je jednou z chorob, která se v současné době vyskytuje velice často. Jde o jeden z nejrizikovějších faktorů aterosklerózy, tedy kornatění cév a jejích komplikací, například srdečního infarktu, cévní mozkové příhody nebo nedokrevnosti dolních končetin.

Foto: Profimedia.cz

Stravu bychom neměli upravovat smažením, měli bychom dát přednost vaření a dušení.

Článek

Právě ateroskleróza je způsobena ukládáním cholesterolu a dalších tuků v cévách. Cévy poté ztrácí svou pružnost a dochází k jejich zúžení. Proto je důležité hlídat si obsah jídelníčku a udržovat hladinu cholesterolu na zdravé úrovni. Proto vám nabízíme tipy, jak se vysokému cholesterolu vyhnout.

1. Snižte příjem živočišných tuků

Cholesterol obecně rozdělujeme na prospěšný a škodlivý. Prospěšný cholesterol, HDL, jehož zkratka je odvozena z anglického high density lipoprotein, je pro lidské tělo velmi důležitý. Vyrovnává totiž škodlivé účinky ostatních tuků a snižuje riziko usazování škodlivého cholesterolu. Škodlivý cholesterol, LDL, tedy low density lipoprotein, naopak stojí za kornatěním cév a s ním spojenými chorobami.

„Pokud chceme snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi, měli bychom v první řadě změnit své stravovací návyky. Doporučuje se omezit příjem živočišných tuků, které jsou obsaženy v tučném mase, vnitřnostech nebo výrobcích z plnotučného mléka,“ říká Klára Minczinger, produktová manažerka společnosti Generica. Stravu bychom neměli upravovat smažením a pečením, ale měli bychom dát přednost vaření, dušení a vaření v páře.

2. Omezte moderní jedy

Při prevenci vysoké hladiny škodlivého cholesterolu bychom se měli vyhýbat cigaretám, kávě, alkoholu a stresu. Nikotin totiž zvyšuje krevní tlak a snižuje hladinu prospěšného cholesterolu. Pokud tedy dokážeme přestat s kouřením nebo jej alespoň výrazně omezíme, hodnoty prospěšného cholesterolu se nám zaručeně zlepší.

Kávová zrna zase obsahují látku, která zvyšuje škodlivý cholesterol – takzvaný kafestol. Pakliže si nemůžeme šálek kávy ráno odpustit, vsaďme raději na překapávanou. Kafestol se totiž dobře váže na papírový filtr.

Dále bychom se měli snažit omezit příjem alkoholu. Přestože dvě až čtyři deci vína denně mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, na hladinu cholesterolu v krvi příznivý účinek bohužel nemají.

A konečně - měli bychom se pokusit vyvarovat se stresu. Kvůli němu jsou totiž v těle vylučovány adrenalin a kortizol, které rovněž stojí za zvýšením hladiny špatného cholesterolu.

3. Hlídejte si váhu

Posledních dvacet let se nese ve znamení růstu počtu jedinců s nadváhou a obezitou. Přitom právě obezita významně zvyšuje hodnoty cholesterolu. Pokud tedy chceme optimalizovat tyto hodnoty, měli bychom si hlídat váhu. Nedílnou součástí našeho života by se proto měly stát pohybové aktivity. Je doporučeno věnovat se aerobním aktivitám, mezi něž řadíme běh, rychlou chůzi, jízdu na kole, plavání.

Za ideální se považuje takový pohyb, během něhož se naše tepová frekvence pohybuje v rozmezí 60 až 75 % naší maximální tepové frekvence. Maximální tepovou frekvenci pak vypočítáme tak, že od čísla 220 odečteme svůj věk. Se změnou váhy také souvisí změna jídelníčku, na němž by se měly pravidelně a v dostatečném množství objevovat rostlinné tuky, zelenina, ovoce a luštěniny.

4. Zaměřte se na lecitin a vitamin E

Boj proti vysokému cholesterolu je dobré podpořit vitamíny a minerály. Obzvláště účinným se v tomto ohledu jeví lecitin, který je schopen na sebe cholesterol navázat a následně jej rozpustit. Pomáhá tak při transportu tuků v těle a rozpouští již vytvořené cholesterolové usazeniny. Mimo jiné je také dobrým pomocníkem při snižování hmotnosti a optimalizaci krevního tlaku.

Lecitin můžeme nalézt v játrech, žloutcích či arašídech a sojových bobech. Na našem trhu je však také k dostání v kapslích pro ty, kteří tyto potraviny nekonzumují v dostatečném množství. Podobně důležitý je i vitamin E. Bylo prokázáno, že zvyšuje hladinu HDL a snižuje hodnoty LDL. Pokud jej chceme přijímat z přírodních zdrojů, měli bychom sáhnout po mandlích, avokádu či špenátu. Doporučenou denní dávku nám dobře zajistí také doplňky stravy.

5. Užívejte rybí tuk 

Existuje jeden živočišný tuk, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Jde o rybí tuk, v němž jsou obsaženy 3-omega mastné kyseliny. Ty brání usazování tuku v cévách. Je tedy dobré užívat kapsle s rybím tukem, které na rozdíl od čerstvých ryb neobsahují olovo, rtuť, kadmium a jiné těžké kovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Zimní saláty: málo kalorií i cholesterolu

Při nedávném průzkumu se zjistilo, že novoroční předsevzetí si dává třetina našich obyvatel. Asi čtyřicet procent si slíbí, že udělá něco pro zdraví. A půlka...

Výběr článků

Načítám