Hlavní obsah

Sedm vlašských ořechů denně sníží nezdravý cholesterol

Scranton

V Česku velmi oblíbené vlašské ořechy jsou nejen velmi chutné, ale i zdravé. Obsahují obrovské množství antioxidantů a dokážou snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Pokud jsou konzumovány pravidelně, ochrání před rozličnými chorobami stejně dobře, jako když člověk denně sní jablko.

Foto: Profimedia.cz

Vlašské ořechy

Článek

Vlašské ořechy obsahují skutečně nezvykle vysokou koncentraci antioxidantů z řad polyfenolů, které chrání buňky před negativním vlivem volných radikálů. Z devíti nejběžnějších druhů ořechů přitom vlašáky obsahují nejvíce polyfenolů - přepočteno na hmotnost.

Za vlašskými ořechy jsou pak para ořechy a pistácie, nejníže jsou kešu oříšky a lískové ořechy.

„Vlašské ořechy jsou nejzdravější ořechy vůbec, jelikož předčí obsahem antioxidantů para ořechy, pistácie, pekanové ořechy, arašídy, mandle, makadamové ořechy, kešu oříšky a lískové ořechy,“ tvrdí profesor Joe Vinson z University of Scranton v Pensylvánii.

Reklama

Související témata:

Související články

Prolomení mýtu o vejcích

Cholesterolový nepřítel číslo jedna. To byla nálepka, kterou vajíčka získala v minulosti. Čím dál tím více výzkumů však ukazuje, že vůbec nejsou tak...

Zimní saláty: málo kalorií i cholesterolu

Při nedávném průzkumu se zjistilo, že novoroční předsevzetí si dává třetina našich obyvatel. Asi čtyřicet procent si slíbí, že udělá něco pro zdraví. A půlka...

Výběr článků

Načítám