Hlavní obsah

Jak se vyhnout klíšťatům

Novinky, zun

Konečně jsme se dočkali jara. Už je teplo, sluníčko hřeje a s tím se bohužel blíží i sezóna klíšťat. Tyto obtížné potvůrky totiž začínají být aktivní již zhruba při pěti stupních nad nulou. Při oteplení už potom tedy stačí vyrazit v tričku do parku nebo do lesa a klíšťata mají volné pole působnosti. Je možné se nějakým způsobem těmto cizopasníkům vyhnout?

Foto: Právo

Klíšťata

Článek

Minimálně jim lze cestu výrazně ztížit. Mezi výrazné pomocníky patří i užívání vitamínů skupiny B, které při vylučování z těla vydávají specifickou vůni, jež klíšťata mate a odpuzuje.

V roce 2012 zaznamenali lékaři v Česku 573 onemocnění klíšťovou encefalitidou, což bylo opětovně nejvyšší číslo v zemích Evropské unie. Této vážné nemoci lze přitom předejít očkováním. Horší je to ovšem u lymské boreliózy a dalších klíšťaty přenosných chorob, u nichž je výskyt mnohonásobně vyšší a očkování zatím neexistuje. Proto je velmi důležité se napadení cizopasníků bránit.

B-komplex pro lidi i psy

Ač nejsou dostupné žádné odborné studie, mnoho lidí používá v boji proti klíšťatům B-komplex. „Vitaminy skupiny B totiž prostupují póry na kůži a vydávají specifický odér, který my lidé sice necítíme, ale klíšťatům i jinému obtížnému hmyzu je velmi nepříjemný,“ vysvětluje Marcela Ernstová, ředitelka společnosti Rapeto, která vyrábí a distribuuje různé potravinové doplňky.

Tuto zkušenost přitom potvrzují i mnozí praktičtí lékaři či epidemiologové. „B-komplex ovlivňuje vlhkost kůže, člověk se méně potí a stane se pro klíště méně atraktivním. Klíště cítí krev a přisává se na kůži tam, kde je vlhká a tenčí," uvedla v minulosti pro média Dagmar Hulínská, odbornice na lymskou boreliózu z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu v Praze.

Mezi přírodní zdroje bohaté na vitaminy skupiny B patří mj. sušené pivovarské kvasnice. Používat je můžou už děti od 3 let, a to v jejich dražované podobě, která usnadní aplikaci. Ovšem pejskaři potvrdí, že tyto kvasnice jsou vhodné i pro jejich mazlíčky.

Navíc pivovarské kvasnice odpuzují kromě klíšťat také komáry, ovády, mouchy či jinou podobnou havěť. Pro co největší efekt je optimální začít je užívat již cca 3 týdny před výskytem tohoto hmyzu.

I oblečení hraje svou roli

Klíšťata „mají ráda“ vlhko a teplo, nikoliv horko. Nejvíce tedy napadají lidi na jaře a na podzim. Obecně lze říci, že se vyskytují všude, kde je neupravená tráva vyšší než 20 cm. Kromě listnatých a smíšených lesů se s nimi můžeme potkat také na zahrádkách, na louce či v městském parku, na okraji rybníků či řek.

Proto je dobré chránit se v těchto obdobích a lokalitách vhodným oblečením. Tj. brát si pevné boty, dlouhé kalhoty, ideálně s gumičkou na konci, nebo je dočasně zastrčit do ponožek. Po hladkém materiálu oblečení se zase klíšťatům hůře leze a světlé oblečení je sice neodradí, ale snáze je na něm zpozorujete.

Když už si klíště přinesete v kůži domů, tak jej co nejrychleji odstraňte podle návodu ve videu Jak vyndat klíště.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší recept proti klíšťatům

Klíšťata úspěšně přežila zimu. Ani mrazy a přívaly sněhu jim příliš neublížily. Teď číhají doslova na každém kroku.

Výběr článků

Načítám