Hlavní obsah

Jak včas odhalit příznaky klíšťové encefalitidy

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože proti klíšťové encefalitidě existuje účinné očkování, Češi jej příliš nevyužívají. Raději riskují velmi vážné onemocnění, jež může skončit i smrtí. Když už tedy nejsou očkovaní, měli by alespoň toto onemocnění umět včas odhalit.

Článek

Je až s podivem kolik nejrůznějších virů,bakterií i parazitů je schopno klíště na člověka přenést. V našich zeměpisných šířkách se jedná především o nebezpečnou klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu.

Klíšťová encefalitida je zákeřné onemocnění projevující se postupně. První příznaky člověk pocítí 7-14 dnů někdy i měsíc po nakažení. Onemocnění má obvykle dvoufázový průběh. Po uplynutí inkubační doby dojde k rozvoji první fáze onemocnění, ve kterém mohou příznaky připomínat lehkou chřipku.

Nejdříve se objevuje zvýšená teplota, únava, bolest hlavy, nevolnost či bolesti svalů a kloubů. Po několika dnech tyto příznaky samy odezní a člověk má pocit, že je zcela zdráv. Toto období plného zdraví obvykle trvá týden až dva. Vše záleží na samotném jedinci, jelikož existují lidé, již se po tomto období i zcela uzdraví. Většinou však toto onemocnění přejde do druhé fáze.

U druhé fáze může již dojít k poškození mozku

Přibližně u jedné třetiny infikovaných pacientů první fáze chybí a onemocnění se již ze začátku projeví závažnými příznaky druhé fáze a to pravými příznaky encefalitidy a tedy zánětu mozku či mozečku.

"Jedná se zejména o silné bolesti hlavy, horečku, nevolnost až zvracení. K tomu někdy přibývá světloplachost, třes, křeče a rozmazané nebo dvojité vidění," vysvětlují odborníci ze serveru Ulékaře.cz .

Pokud došlo k poškození nervového systému, pak se to projevuje ztuhnutím svalů na šíji, svalovým třesem, nervovou obrnou, závratěmi, poruchami spánku, paměti a dezorientací. Tento akutní stav obvykle trvá 2 až 3 týdny. Poté obvykle dojde k postupnému zlepšování stavu.

Jakmile však neprobíhá správná léčba, onemocnění může na člověku zanechat i trvalé následky. Obvykle se jedná o postižení rukou v podobě poruchy rovnováhy, třesu až obrny či obrny svalů v obličeji.

Dále pak trvalé psychické následky jako jsou dlouhodobé bolesti hlavy, poruchy spánku, závratě, poruchy soustředění, náladovost a deprese.

Prevence by měla být nejdůležitější

I když se jedná o léčitelné onemocnění, se kterým si moderní medicína dokáže poradit, lidé by měli především dbát na prevenci.

Jedině tak lze s úspěchem předejít všem trvalým následkům i dlouhodobé léčbě, která může trvat i tři měsíce včetně dlouhodobého pobytu v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Nakažená klíšťata zabila v Česku dva muže

Nakažená klíšťata, která přenášejí klíšťovou encefalitidu, tedy zánět mozku, už letos zabila v ČR dva muže. Vyplývá to z nejnovějších údajů Státního...

Výběr článků

Načítám