Hlavní obsah

Nejlepší recept proti klíšťatům

Právo, Václav Pergl

Klíšťata úspěšně přežila zimu. Ani mrazy a přívaly sněhu jim příliš neublížily. Teď číhají doslova na každém kroku.

Článek

Přenášejí smrtelnou klíšťovou encefalitidu, tedy zánět mozku. A také nepříjemnou lymeskou borreliózu. Můžeme se s nimi setkat všude. Najdeme je v městských parcích i na zahradách domů. Rizikovými místy však bývají hlavně listnaté a smíšené porosty. Zejména pak jejich okraje zarostlé křovinami a bujnou bylinnou vegetací. Jsou na okrajích cest, různých strží, prohlubní v terénu i na březích vodních toků a ploch.

Od března do listopadu

Klíšťata začínají útočit zpravidla ve druhé polovině března a končí v první polovině listopadu. „Vrchol aktivity je obvykle od května do července, ale i déle,“ říká doktor Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Nakazit se klíšťovou encefalitidou, tedy klíšťovkou, nebo lymeskou borreliózou můžeme od infikovaných klíšťat, ale i zprostředkovaně. Pokud se třeba napijeme nepasterovaného mléka nebo sníme výrobek z něj.

Chrání očkování

Účinnou ochranou proti klíšťovce je očkování. Teď je pro něj nejvhodnější doba. Proti lymeské borrelióze vakcína neexistuje a nemoc se léčí antibiotiky. „Česká republika má čtvrtou nejnižší proočkovanost v Evropě, pouhých 16 % populace,“ říká profesor Roman Prymula, předseda České vakcinační společnosti.

„To je naprosto nedostačující pro to, abychom snížili výskyt tohoto onemocnění.“ Rodiče většinou nechávají očkovat děti. Nejohroženější skupinou jsou ale lidé od 50 do 65 let. Tráví v přírodě dost času. Vakcínu zdravotní pojišťovny nehradí, skoro všechny však na ni přispívají. Pokud nejsme očkovaní, měli bychom se zajímat o repelenty, které klíšťata odpuzují a pokud je zasáhnou, tak je i hubí. Jejich účinek může trvat až osm hodin. Vedle sprejů existují také repelentní mléka.

Jak je odstranit?
Ošetřit postižené místo jodovým nebo jiným dezinfekčním prostředkem.
Speciální pinzetou uchopit klíště co nejblíže za hlavičkou a kolmo vytáhnout.
Pomocí navlhčené textilie klíště vyviklat. Uvolní se po 2-3 minutách.
Vyndané klíště nemačkáme. Je lepší ho zabalit do papíru a spálit.
Tři týdny od přisátí klíštěte bychom se měli sledovat. Při horečce nebo příznacích chřipky musíme okamžitě navštívit lékaře.

Varující příznaky

Klíšťová encefalitida je nehnisavý zánět mozkových blan či zánět mozku. Inkubační dobu mívá dva až čtrnáct dní. V první fázi nemoci se objeví horečky, bolesti hlavy, malátnost, nevolnost a bolesti v kloubech. Trvají 4 až 15 dní. Podobají se příznakům chřipky. Pak se nám na pár dní uleví a cítíme se lépe, ale virus se dál množí.

Druhá fáze nastává po osmi až patnáctidenním období klidu. Objeví se horečky, bolí nás hlava, zvracíme, tuhne nám svalstvo šíje, máme poruchy paměti, spánku i orientace. Můžeme mít i závratě, svalový třes, obrnu nervů a neovládáme dobře končetiny. Pokud přijdeme k lékařům pozdě, kdy se u nás objevuje těžší forma nemoci, hrozí nám trvalé následky, v krajním případě i smrt. Zvlášť pokud patříme k starším lidem.

Klíšťata šíří také lymeskou borreliózu. V časném stadiu se v místě, kde se klíště přisálo, obvykle objeví červená skvrna. Ale nemusí to tak být pokaždé. Většinou se postupně zvětšuje, uprostřed bledne, až vznikne jakýsi prstenec. Může se vytvořit během několika dní, stejně jako za několik týdnů. Dalšími příznaky bývá horečka, třesavka, bolesti ve svalech a celková únava. Někdy příznaky připomínají chřipku, a proto jim nevěnujeme tolik pozornosti. V pozdním stadiu postihuje nemoc klouby, kůži a nervový systém. Dosud proti ní neexistuje účinná vakcína. Zatím se léčí antibiotiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám