Hlavní obsah

Jak se naučit zvládat stres a minimalizovat jeho dopady na organismus

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres je obecně vnímán jako spouštěč velké většiny onemocnění. Pravdou je, že vyhnout se mu je krajně těžké, ba dokonce nemožné. Jak zvládnout psychicky náročné chvíle, které souvisejí s koronavirovou pandemií a zmírnit tak dopady stresu na náš organismus?

Foto: Profimedia.cz

Stres může mít na naše tělo dlouhodobé následky.

Článek

1. Soustřeďte se na to, co můžete ovládat

„Soustřeďte své vědomí na současný moment a to, co se právě děje kolem vás. Následně zkuste vyhodnotit, co můžete reálně ovlivnit, a co ne. Uvidíte, že pak lépe ustojíte silné emoce,“ říká psycholog Kevin Chapman pro Women´s Health.

Příkladem může být i současná koronavirová situace. Pravdou je, že nakazit se může kdokoliv. Vy ale můžete snížit riziko, pokud budete dodržovat hygienické zásady a sociální distancování.

2. Změňte své vyjadřování

Pokud se jedná o stres, který je vyvolán karanténou, pokuste se změnit způsob, jakým mluvíte o své současné situaci. Je totiž vědecky dokázáno, že to, jakým způsobem označujete stres, může vážně ovlivnit způsob, jakým na něj reagujete. Neupínejte se proto zbytečně na negativní stránky a nazývejte věci pravými jmény bez zbytečného emocionálního zabarvení.

3. Vyzkoušejte metodu 4-7-8

„Hluboké dýchání je rychlý a snadný způsob, jak se vypořádat s okamžitým stresem,” říká doktorka Maureen Sayres Van Nielová a dodává, že dokonce dokáže změnit chemické procesy v těle.

Existují doslova stovky dechových technik, z nichž si můžete vybrat, Nielová ale doporučuje osvědčenou metodu 4-7-8. Tajemství této metody spočívá v přesném intervalu nádechu, zadržení dechu a následného výdechu.

Díky tomu se do těla dostane více kyslíku, který se lépe vstřebá a z těla se následně uvolní i více oxidu uhličitého. V důsledku toho dojde k poklesu srdeční frekvence a vlivem chemických reakcí v mozku i ke zklidnění mysli. Jak na to?

Proveďte nádech nosem na 4 sekundy. Následně zadržte dech na 7 sekund. Poté vydechujte ústy po dobu 8 sekund. Celý proces zopakujte čtyřikrát.

4. Dělejte to, co vám dělá radost

Pokud se potřebujete vyrovnat s nenadálým stresem, pak na něj reagujte aktivitou, která vás naplňuje. Pro někoho to může být cvičení, pro jiného zase pomuchlání svého domácího mazlíčka. Důležité je odreagovat své tělo i mysl a dát mu čas na revitalizaci.

5. Vezměte si den volna

Pokud si nemůžete dovolit odjet na dovolenou, prosaďte si alespoň jeden den volna. Ten pak využijte na maximum. Zapomeňte na sociální sítě a vlastně veškerou elektroniku.

Místo toho si vyrazte na výlet nebo si ze svého domova udělejte svoji soukromou oázu a provoňte ho éterickými oleji a přečtěte si knížku nebo něco vytvořte. Uvidíte, že pokud upnete svoji energii jen na sebe, budete se následující dny cítit silnější a vyrovnanější a lépe čelit stresovým situacím.

6. Nesnažte se stíhat všechno

Lidé, kteří si prošli syndromem vyhoření, za nejčastější chybu považují to, že se snažili ve svém životě všechno stihnout a odmítli si připustit, že potřebují pomoc. Uvědomte si, že pokud je toho na vás až příliš, je naprosto v pořádku využít jakoukoliv berličku. Ať už se jedná o chůvu, uklízečku nebo třeba objednané jídlo.

7. Zasmějte se

Smích je tím nejlepším léčitelem. Udělejte cokoliv pro to, abyste se zasmáli. Zavolejte pomocí videohovoru své nejlepší kamarádce, pusťte si svojí oblíbenou romantickou komedii, zahrajte si zábavnou deskovou hru nebo vytáhněte legrační fotky z dětství a ukažte je vašim známým. Uvidíte, že tím odlehčíte celou situaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč je důležité i doma nosit podprsenku

Karanténa a další opatření související s nouzovým stavem mají za důsledek to, že trávíme doma více času, než jsme zvyklí. Najednou tak odpadají každodenní...

Výběr článků

Načítám