Hlavní obsah

Jak odstranit popraskané žilky v obličeji

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žen okolo čtyřicítky se pere s malou, ale viditelnou vadou na kráse. Na obličeji jim kolem nosu praskají žilky a ať se snaží sebevíc, upravenou stravou ani kosmetickými přípravky nelze praskání cévek zastavit, natož odstranit. Částečně jim mohou pomoci odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Proti rozšířeným žilkám v obličeji lze působit preventivně.

Článek

Popraskané cévky v obličeji netrápí pouze dospívající zralé ženy. Mohou se vlivem hormonálního působení objevit například u maminek, jež nosí v bříšku ještě nenarozené miminko. Na rozšířené žilky ale trpí samozřejmě i muži.

Prevence: strava i kosmetika

Odborníci se shodují v tom, že za vznik popraskaných cévek nejvíce mohou dědičné vlivy, ale do jisté míry jejich vznik můžeme negativně i pozitivně ovlivnit i my sami. Prudké teplotní výkyvy: například z mrazu na horách do vyhřáté sauny na chalupě, ve městě z chladného vzduchu do vytopené kanceláře, časté saunování, strava ochucená pálivým kořením, chilli papričkami, káva, alkohol, to vše jsou spouštěcí mechanismy, které vznik červených popraskaných žilek v obličeji způsobují. Preventivně se jim lze poměrně úspěšně bránit vyhýbáním se či omezením všech těchto činností či úpravou jídelníčku.

Další možností, jak se bránit vzniku popraskaných žilek, je používání speciálních účinných kosmetických prostředků na ochranu kůže v obličeji. Na partie, kde žilky mají tendenci praskat, lze působit hlavně preventivně - zlepšením izolačních možností pleti a zpevnění cév.

Preventivně lze na čištění použít pleťové mléko Arnika od Ryoru, aplikovat třezalkovou masku a jako konečné ošetření regenerační krém na rozšířené žilky. Kosmetičky také doporučují užívat olej Althea (dříve Dianta) nebo krém Diroseal od Avéne.

Účinná pomoc laserem

Žilky mají tendenci praskat a vytvářet viditelnou síť. Dojde-li k prasknutí žilky, kosmetickými přípravky již stav nelze úplně ovlivnit. Prasklé žilky lze odstranit pouze laserem.

Foto: Profimedia.cz

Se vzniklými žilkami již nelze nic dělat. Účinné je laserové odstranění, ovšem musí se opakovat.

Vizážistka Simona Bártová radí jak na rozšířené či prasklé žilky v obličeji: „Praskání žilek je obvykle dědičné a preventivní péčí se jejich vznik oddaluje. Pro ty, jimž se již prasklé žilky již objevily, bych na zimu doporučila hutnější krémy (například Sensibio AR ve verzi Riche), které ve velkých mrazech poslouží i jako ochranné krémy.

Na nos a na problémová místa nechť si dámy dají trochu korektoru, aby je netrápilo zčervenání. Korektor rovněž chrání. "Je dobré konzultovat problém s lékařem, možná pacientům doporučí i doplňující péči na posílení cévní stěny kapilárek, jako je ascorutin. Lékař jim také vysvětlí, čeho se vyvarovat, aby se problém omezil - extrémní změny teplot, alkoholu, kávy,“ doplnila Bártová.

Anketa

Čím se bráníte prasklým žilkám?
1. Nepiji kávu, ani alkohol
3,9 %
2. Nesaunuji se
14,2 %
3. Chráním se patřičnými krémy
7 %
4. Používám doplňky z lékárny
4,6 %
5. Laserem
9,3 %
6. Jinak
2,2 %
7. Nijak
49,6 %
8. Žilkami netrpím
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 892 čtenářů.

Odstranění žilek v obličeji

Podle serveru lasercentrum.cz patří odstraňování cévek pomocí laseru mezi časté zákroky. Odstraňování pomocí elektrických koagulačních jehliček patří již minulosti.

Laserem je možno odstranit žilky v obličeji velice rychle s minimální bolestivostí. Po prvním zákroku zmizí běžně 50-70 procent popraskaných žilek. Za měsíc následuje kontrola s eventuální drobnou korekcí, záleží na původním rozsahu a množství žilek. Výjimečně je nutná ještě další kontrola.

Po zákroku je ošetřené místo začervenalé několik hodin. Do druhého dne se objeví drobné stroupky, které je možno nalíčit. Ošetřené místo se protírá krémy a stroupky rychle mizí do několika dnů. Je zakázáno opalování po dobu asi šesti týdnů, v létě je třeba používat opalovací krém s vyšším faktorem.

Efekt zákroku je viditelný měsíce a roky. Postupně se ale objevují nové prasklé žilky. Ty jsou v drobných korekcích snadno odstranitelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám