Hlavní obsah

Jak o Vánocích nepřibrat, ale přitom si dopřát cukroví i další dobrůtky

Novinky, Dana Sokolová

Většina z nás před Vánocemi prožívá velký shon a stres jednak kvůli práci, pak také kvůli předvánočním přípravám. O to víc se těšíme na samotné Vánoce, jak si užijeme konečně klid, domácí pohodu u pohádek s cukrovím a dalšími typicky vánočními dobrůtkami. Jak si ale toto všechno dopřát a přitom nenabrat zbytečně moc kilogramů, které se následně těžce shazují? Stačí dodržovat několik zásad a jídlo kompenzovat každodenním pohybem.

Foto: Profimedia.cz

Nezapomínejte o vánočních svátcích na blahodárné účinky procházek a dalších aktivit venku.

Článek

Pro udržení hmotnosti je podle odborníků důležité mít povědomí o energetické hodnotě jídla, které konzumujeme. Využít k tomuto účelu můžeme různé aplikace a svůj příjem průběžně monitorovat.

„Obecně lze doporučit nemít pochutiny typu cukroví či ořechy vystavené na stole v průběhu dne, ale cíleně si určité množství dát na talířek a sníst třeba jako svačinu ke kávě. Zapomenout nesmíme ani na alkohol, který nejenže má velký obsah energie, ale navíc zvyšuje chuť k jídlu a je dokonce přímo spojený s konzumací dalších pochutin, jako jsou klobásy k pivu nebo třeba tučné sýry k vínu. Tuk přitom obsahuje dvojnásobek energie v porovnání s cukrem,“ upozorňuje nutriční terapeutka Aneta Sadílková z pražské Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty UK.

Jaké jsou skutečné dopady alkoholu na žaludek, játra a mozek

Zdraví

Pozor na „zdravé” cukroví

Lidé se často mylně domnívají, že upečou-li cukroví „zdravěji“, například místo másla použijí více ořechů, cukr nahradí sušeným ovocem nebo klasickou bílou mouku nahradí špaldovou, mohou výsledný produkt konzumovat ve větším množství.

Nutriční hodnota se sice skutečně může zvýšit, obsah energie ale zůstane stejný, nebo je dokonce o něco vyšší.

Foto: Kalorické tabulky

Kolik kalorií v sobě ukrývají tradiční vánoční pochutiny

A jak je to se štědrovečerní večeří?

„Je třeba si uvědomit, že z jedné sebebohatší večeře ještě nikdy nikdo nepřibral.

O tom, zda během Vánoc získáme nechtěná kila navíc, rozhoduje způsob stravování v průběhu celých svátků, nikoli jednoho dne,“ vysvětluje Aneta Sadílková.

Během Štědrého dne si tak můžete dopřát všeho do sytosti, jen je zapotřebí si k tomu naplánovat o následujících dnech i nějaký pohyb. Nemusí jít o hodiny ve fitku či náročný běh, naprosto dostačující je i chůze venku. Vyrazte na chvilku ven i o Štědrém dni a následující svátky naplánujte nějaké delší procházky či jiné aktivity.

Podle lékaře Martina Matoulka chcete-li alespoň částečně spálit přebytečnou energii z jídla, pak stačí navýšit denní počet kroků o pět až deset procent oproti objemu kroků dosaženému v běžných dnech.

Jak odlehčit tělu při vánočním hodování s pomocí ajurvédy

Zdraví

Zapomeňte na příliš striktní režim

Málokdo si uvědomuje, jak vánoční hodování může být náročné pro naši psychiku. A je jedno, zda budeme všem těm dobrůtkám striktně vzdorovat, či si naopak pro jednou vše dovolíme. Obvykle nás tak jako tak následně doženou negativní emoce a pocity viny.

„Pokud máme jakýkoli denní, stravovací nebo pohybový režim nastavený příliš striktně, bývá pro nás často složité udržet ho dlouhodobě. Režim by nás měl především bavit a naplňovat. Když tomu tak není, přijde zdánlivě oprávněné uvolnění opasku v podobě talíře s cukrovím. Zkusme si životní styl nastavit tak, aby byl určitým režimovým opatřením představujícím nosnou strukturu, ale zároveň ne řetězem, který nás škrtí,“ dodává psycholožka Dagmar Halo.

Pokud tedy přiberete nějaký ten kilogram, neklesejte na mysli. Čím víc budete v pohodě, tím bude i organismus více odpočatý a pravděpodobně i spalování bude fungovat lépe.

Účelem není o svátcích zhubnout, ale pokud se vám podaří na Tři krále mít stejnou hmotnost jako na Mikuláše, pak to lze považovat za takové malé vítězství.

Reklama

Související články

Potraviny, které podporují spalování tuků

Pokud jste nestihli vysportovat postavu snů a do ideálu vám zbývá ještě dlouhá cesta, jděte na to chytře, využijte sílu potravin. Jak? Tukožroutská dieta není...

Výběr článků

Načítám