Hlavní obsah

Jak hodovat o Vánocích a přitom nepřibrat

Novinky, das

Chcete si o Vánocích dopřávat do sytosti všech těch pochoutek a cukroví, a přitom nepřibrat? Pak máte jedinou možnost, zapomeňte na dny strávené na gauči a raději si dopředu naplánujte, jak svátky prožijete aktivně. Člověk přece není medvěd, aby v zimě uléhal ke spánku, a proto je důležité i během Vánoc myslet na pravidelný pohyb.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Při rychlejším bruslení spálíte srovnatelné množství kilojoulů jako při běhu a nezatěžujete si při něm tolik klouby.

Článek

Pokud nejste vášniví sportovci, nikdo po vás nemůže chtít během svátků heroické fyzické výkony. Ty však nejsou nutné, stačí si pohyb rozmyslet a rozplánovat si ho.

Fyzickou aktivitu představuje veškerý náš pohyb během dne. „Prvním krokem může být netlačit se kvůli dárkům v přeplněných nákupních centrech, ale projít se po obchodech ve městě. Pokud si pak dojdete domů pěšky a vyběhnete si schody bez použití výtahu, máte za sebou příjemnou procházku, splněnou povinnost, a dokonce jste spálili v průměru přes 2 000 kJ,“ vysvětluje Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Podobné je to i s předvánočním úklidem. Nemusí představovat drama a stres, lze se na něj dívat i z té pozitivní stránky. „Při hodině mytí oken spálí lidské tělo například kolem 1 200 kJ za hodinu, u umývání nádobí je to kolem 800 kJ a při luxování pak přes 1 000 kJ,“ doplňuje Gabriela Knosová.

Pohyb s dětskou radostí

Vánoční svátky mnozí netráví ve svém běžném prostředí, odjíždí z města, a dostupnost jejich oblíbených sportovních center se jim tak komplikuje. Z tohoto důvodu je nutné fyzické aktivity přesunout ven, do přírody. Je to ideální příležitost pro oprášení starých sáněk, zdokonalování techniky stavění sněhuláků, pro drsnější nátury pak pro pořádnou koulovačku.

„Pohyb na čerstvém vzduchu nám nepomáhá pouze fyzicky, ale také psychicky. Věřte, že celodenní polehávání u televize unaví mnohem víc než několik hodin v přírodě. Často na to však přicházíme až po probděné noci s plným břichem,“ konstatuje specialistka na výživu a tělesný pohyb Gabriela Knosová.

Které zimní sporty jsou pro naše tělo nejlepší?

Na to neexistuje správná odpověď, měli bychom si vybírat podle sebe a úplně nejlépe zkombinovat v průběhu svátků několik aktivit dohromady. Kromě již zmíněných dětských radostí se určitě doporučují svižné procházky zasněženou krajinou. Chůze je jedním z nejpřirozenějších pohybů a dá se bez ohledu na počasí provozovat téměř kdekoliv. Tuto aktivitu dokonce doporučila Světová zdravotnická organizace jako nejlepší prostředek k redukci tělesné hmotnosti.

„Procházka by měla trvat minimálně půlhodiny (za tu dobu spálí tělo kolem 1 300 kJ), dobu můžeme postupně zvyšovat a důležité je především dosažení a udržení zvýšené tepové frekvence. Vedle klasické svižné chůze existuje i tzv. nordic walking, při kterém se používají hole a díky nim se zatěžují svaly rovnoměrně,“ říká Gabriela Knosová.

Foto: Profimedia.cz

Neseďte v zimě jen doma u televize. Raději vyrazte ven, při koulování se pobaví celá rodina, navíc budete spalovat i nadbytečné kalorie, které se v období Vánoc rychle nastřádají.

Mezi klasické zimní sporty bezesporu patří bruslení. Jakmile se dostane teplota na několik dní pod bod mrazu, objeví se kolem nás mnoho vhodných sportovních ploch. Využít se dají samozřejmě i umělá kluziště a sportovní haly.

„Při rychlejším bruslení spálíte srovnatelné množství kilojoulů jako při běhu a nezatěžujete si při něm tolik klouby. Ideální je bruslit podobným způsobem jako na inline bruslích – odrážet se do boku – tím zpevníte nohy a hýždě jako v žádném jiném sportu,“ radí nutriční terapeutka.

Pro účely hubnutí je nejlepší běh na lyžích, který představuje více aerobní druh pohybu a zapojuje se do něj velký počet svalů lidského těla. „Běžkování považuji za nejvhodnější volbu mezi zimními sporty. Posilujete při něm srdce a také téměř celý svalový aparát, což je v redukčním režimu ideální. Pokud běháte intenzivně v těžkém terénu, vaše tělo za hodinu spálí více než 5 000 kJ,“ podotýká terapeutka.

Jinak to funguje při sjezdovém lyžování, případně u stále oblíbenějšího snowboardingu. U těchto aktivit velmi záleží na době, kterou opravdu strávíte aktivně na svahu, nikoliv ve frontě či na vleku. Dále je rozhodující i terén a sjezdová rychlost – čím těžší terén a vyšší rychlost, tím je to samozřejmě lepší. Efektivně se posilují hýžďové svaly a nohy, ovšem dobrý pozor byste si měli dávat na nadměrné zatížení kloubů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mořské ryby pro hubnutí i chvíle hodování

Správně uvařené jídlo, v němž dominuje mořská ryba, velmi často obsahuje méně tuku než nevhodně připravená drůbež. Navíc mají obyvatelé oceánů jen...

Výběr článků

Načítám