Hlavní obsah

Inspirace na odlehčený jídelníček pro lidi, kteří chtějí zredukovat váhu

Dnešní recepty přinášejí inspiraci pro všechny, kteří chtějí zredukovat svou váhu a ozdravit jídelníček.

Foto: Karolína Katchaba Hrubešová

Kapie plněné mletým kuřecím

Článek

Kapie plněné mletým kuřecím

INGREDIENCE

  • 300 g kuřecích prsou
  • 2 vejce
  • 2 stonky jarní cibulky
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 4 malé plátky celozrnného toastu
  • 100 g strouhaného sýra do 30 % tuku v sušině
  • sůl, pepř
  • sušený česnek
  • grilovací koření
  • 4 kapie

POSTUP:

  • Maso umelte nebo rozmixujte, smíchejte s vejci, nadrobno nasekanou cibulkou, většinou petrželky a na malé kousky nakrájeným toastovým chlebem.
  • Směs osolte a okořeňte, promíchejte, aby vznikla kompaktní hmota.
  • Kapie podélně rozkrojte a zbavte semínek.
  • Naplňte je masovou směsí a položte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Dejte péct do předehřáté trouby při teplotě 200 °C asi na 20 minut.
  • Pět minut před koncem pečení je posypejte sýrem a dopečte.
  • Ozdobte zbylou petrželkou.

Lehké letní snídaně, které vám dodají energii

Zdraví

Dýňovo-bramborové placky

Foto: Karolína Katchaba Hrubešová

INGREDIENCE

  • půlka menší dýně (Hokkaidó)
  • 3 brambory
  • 1 vejce
  • 4 lžíce celozrnné mouky
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • 3 plátky eidamu (20 %)
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl, pepř
  • zelenina a jogurtovo-tvarohový dip s bylinkami k podávání

POSTUP:

  • Dýni (oloupanou a vydlabanou) a brambory (oloupané) nastrouhejte nahrubo.
  • Přidejte vejce, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájený sýr, nasekanou petrželku, mouku, majoránku a pepř.
  • Osolte, promíchejte.
  • Na plech vyložený pečicím papírem rozložte lžící vytvořené hrudky, ty rozmáčkněte na placičky.
  • Pečte při teplotě 175 °C asi 30 minut. Podávejte se zeleninou a dipem.

Grilování bez masa, které si vychutnají nejen vegani a vegetariáni

Zdraví

Králičí stehna s kedlubnovým zelím

Foto: Karolína Katchaba Hrubešová

INGREDIENCE

  • 4 králičí stehna nebo celý králík
  • 4 kedlubny
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • celý pepř
  • celé nové koření
  • jalovec
  • máslo
  • brambory jako příloha

POSTUP:

  • Omytá stehna osolte a opepřete.
  • Oloupané kedlubny nastrouhejte nahrubo a osolte.
  • Na dno pekáče rozložte pár plátků másla, na ně na kolečka nakrájenou cibuli.
  • Přidejte zpracované kedlubny a dále koření a čepelí nože rozmáčknutý česnek.
  • Podlijte sklenicí vody.
  • Na kedlubny rozložte stehna a dejte je přiklopená péct na 50 minut při teplotě 200 °C.
  • Podle potřeby můžete ještě podlít.
  • Na závěr odklopte, na každé stehno položte plátek másla a nechte asi 15 minut dopéct, aby se na králíkovi udělala zlatavá kůrčička.
  • Podávejte s vařenými brambory.

Variace na lahodné kari

Styl

Křupavé uzené tofu

Foto: Karolína Katchaba Hrubešová

INGREDIENCE

  • 2 kostky uzeného tofu
  • 5 lžic lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného granulovaného česneku
  • sůl
  • ghí
  • zelenina a balsamico k podávání

POSTUP:

  • Tofu nakrájejte na plátky a ubrousky odsajte vlhkost.
  • V míse smíchejte lahůdkové droždí, koření a sůl.
  • Tofu v této směsi obalte.
  • Na pánvi s nepřilnavým dnem na trošce ghí opékejte dozlatova z obou stran.
  • Podávejte se zeleninovým salátem.

Mrkvové taštičky

Foto: Karolína Katchaba Hrubešová

INGREDIENCE

Na taštičky

  • 100 g mrkve
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 50 g změklého másla
  • lžíce xylitolu
  • vejce na potření

Na náplň

  • tvaroh a jahody
  • xylitol podle chuti

POSTUP:

  • Mrkev nastrouhejte najemno, přidejte mouku, máslo a lžíci xylitolu.
  • Rukama zpracujte vláčné těsto.
  • Na pomoučené podložce vyválejte tenkou placku.
  • Z ní vykrajujte formičkou nebo skleničkou kolečka, která přenesete na plech s pečicím papírem.
  • Na každé kolečko dejte lžičku tvarohu smíchaného s nadrobno nakrájenými jahodami a přislazeného xylitolem.
  • Kolečka přehněte a vidličkou zamáčkněte okraje.
  • Na závěr potřete rozkvedlaným vajíčkem.
  • Pečte asi 12 minut při teplotě 180 °C.
Xylitol je přírodní sladidlo získávané např. z ovoce, kukuřice nebo březové kůry. Má přibližně o 40 % méně kalorií než běžný cukr. 1 lžička má přibližně 40 kJ. Koupíte ho běžně v supermarketech v koutcích se zdravou výživou, v prodejnách zdravé výživy i v e-shopech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám