Hlavní obsah

Hubneme do plavek pomocí silového tréninku

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohyb k hubnutí prostě neodmyslitelně patří, a proto se tentokrát v našem seriálu Hubneme do plavek zaměříme na tvarování postavy za pomoci tzv. silového tréninku. Kromě ukázky cviků, jak takový trénink může vypadat, se zaměříme na vyvrácení mýtů, které kolem posilování mezi ženami kolují.

Článek

Silový trénink skutečně není určen jen pro kulturisty, ale pro všechny, kteří mají zájem zhubnout, zrychlit metabolismus či celkově zpevnit a vytvarovat postavu.

Čím více vám totiž bude přibývat svalová hmota, tím se i zrychlí spalování kalorií a to i v období, kdy nebudete cvičit.

Důležitá rozcvička

Než začnete s posilováním, je dobré protáhnout a zahřát svaly. Ideální je provést kratičký strečink a aerobní trénink v podobě chůze na běžícím pásu, steperru nebo jízdy na rotopedu. Stačí 10 - 20 minut při optimální tepové frekvenci, která se vypočítá tak, že si od 220 odečtete věk a výsledek vynásobíte 0,6 a 0,7.

Díky tomuto cvičení se také dostatečně stimuluje kardiovaskulární systém a tělo bude lépe připravené na další zátěž v podobě posilování.

Aby byl trénik účinný

V prvé řadě je velmi důležité, aby se žena posilování věnovala minimálně dvakrát týdně a pokud možno pokaždé procvičila celé tělo. Velmi často se totiž stává, že žena do posilovny zavítá jednou týdně a nebo dvakrát, ale vždy procvičí jen část těla. Rozhodně není dobré, když se během jednoho cvičení věnuje pouze břichu či zadečku. Vždy je dobré zapojit jak ruce, hrudník, tak břicho i nohy.

Čím více během jednoho cvičení zapojíme svalů, tím i více spálíme kalorií. Pro lepší hubnutí je tedy vhodné využívat tzv. vícekloubové cviky jako jsou kliky či dřepy- při kterých posilujete hned několik svalů naráz.

Posilovací stroje versus vlastní tělo

Silový trénink se nejčastěji provádí pomocí posilovacích strojů a nebo váhy vlastního těla, případně za pomoci činek.

Cvičení na strojích lze doporučit především začátečníkům nebo těm, kteří nechtějí investovat do trenéra. Na strojích prý lidé nedělají tolik chyb a tudíž si nemohou tolik ublížit, jako při dalším posilování.

Cvičení s vlastní váhou a činkami je podle většiny odborníků účinnější, ovšem nelze jej provádět bez pomoci trenéra a to především při počátku cvičení. Lidé se při něm totiž dopouštějí řady chyb, kvůli kterým jim cvičení přináší víc škod než užitku.

Tréninkový plán

Když už se rozhodnete pro posilování, vždy byste si měly nechat alespoň sestavit tréninkový plán odborníkem a každých 4-6 týdnů jej měnit. Je to velmi důležité proto, že trénink je vlastně adaptace na zátěž a pokud si tělo na ni zvykne, přestane být cvičení tak účinné. A to především na hubnutí.

Ani posilovat nemusíte sami. Zvlášť pokud nemáte svého trenéra, vyplácí se navštěvovat skupinové akce tipu liftit či bodypump - kruhový trénink, kterého se zúčastňuje více lidí na jednou pod vedením instruktora.

Základní trénink

Osobní trenér Vladimír Korbel z fitness World Class pro náš seriál Hubneme do plavek připravil sedm cviků, jež procvičí všechny základní svaly těla. Více v přiloženém videu.

Sedm základních cviků na procvičení celého těla
Nohy a hýždě - dřepy a výpady
Lýtka - výpony
Prsní svaly - kliky
Zádové svaly -přítahy
Ramena - upožování
Bříško - zkracovačky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám