Hlavní obsah

Grapefruitový džus působí jako prevence před srdečními chorobami

Novinky, ema

Pokud si člověk dá denně jednu sklenici čerstvého grapefruitového džusu, udrží tak zdravé cévy a tím se může ochránit proti srdečním onemocněním, vyplývá z výsledků nové studie.

Foto: Profimedia.cz

Sklenice grapefruitové šťávy přispívá podle odborníku k lepšímu zdraví cév a srdce.

Článek

Pouhé tři deci grapefruitového džusu by podle vědců mohly přispět ke správnému fungování srdce, a tak předejít i vážným srdečním problémům.

Flavonoidy, které jsou obsažené hlavně v citrusových plodech, mají totiž prokázané protizánětlivé účinky a podle vědců také mohou přispívat k celkovému zdraví člověka. Studie mimo jiné také odhalila, že flavonoidy pomáhají zlepšit elasticitu cév, čím usnadňují proudění krve do srdce.

Výsledky byly publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition a naznačují, že pravidelná konzumace grapefruitové šťávy by mohla hrát důležitou roli v odvrácení onemocnění srdce. V Británii zemře ročně zhruba 73 000 lidí v důsledku onemocnění srdce, píše Daily Mail. Nejčastěji postihuje muže (jednoho ze šesti), ženy přitom méně (jednu z deseti žen).

Pouze jako prevence

Vědci z francouzského Národního institutu pro zemědělský výzkum oslovili 48 zdravých žen mezi 50 a 65 lety, tedy rizikovou věkovou skupinu, ve které se nejčastěji objevují srdeční choroby. Polovina zkoumaných dostala za úkol denně vypít 340 ml grapefruitového džusu, zbytek žen pilo podobný nápoj, avšak bez grapefruitové šťávy.

Výsledky šestiměsíční studie ukázaly, že skupina, která konzumovala čerstvou šťávu z citrusu, vykazovala výrazné zlepšení v oblasti zdraví krevních cév. U druhé skupiny nebyla objevena žádná změna.

Odborníci ovšem upozorňují, že výsledek by měl být spíše návodem pro ty, kteří si chtějí zlepšit své zdraví, nikoliv pro nemocné lidi, kteří již užívají léky na srdce. Podle nich by totiž citrusová šťáva mohla mít vliv na účinnost léků a také jejich vedlejší účinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám