Hlavní obsah

Dostatek vitaminu D ve stravě může zabránit vzniku rakoviny tlustého střeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky nové studie Harvardské univerzity ukázaly, že nedostatek vitaminu D ve stravě může mít vliv na vznik onemocnění rakoviny tlustého střeva u lidí mladších 50 let. Pomoci by mělo dostatek slunečního světla a konzumace potravin bohatých na vitamin D, jako je například losos či mléko.

Foto: Profimedia.cz

Losos v sobě obsahuje mnoho prospěšných látek.

Článek

Rakovinou tlustého střeva trpí stále více lidí. Zdaleka již neplatí, že se týká pouze starých lidí. Jen ve Velké Británii si vyslechne tuto diagnózu 42 000 lidí ročně, přičemž 2500 z nich není ani 50 let.

Vědci z amerického Harvardu se proto rozhodli zaměřit svůj výzkum na to, jaké vlivy ovlivňují možný vznik onemocnění. Studie, která probíhala 25 let, se zúčastnilo 94 000 žen.

Během každých dvou let byl přitom zkoumán a následně zaznamenáván jejich zdravotní stav. Ukázalo se, že ženy, jejichž výsledky ukazovaly na nedostatek vitaminu D, měly o 50 procent vyšší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou tlustého střeva před dosažení věku 50 let.

Tučné ryby mohou zabránit rakovině prsu

Zdraví

Vitamin D je důležitý nejen v oblasti zdraví tlustého střeva, ale navíc také pomáhá udržovat naše kosti, zuby a svaly zdravé. Tvoří se v tělu přirozeně, pokud je vystaveno slunečnímu záření. Jeho nedostatek lze pak kompenzovat pomocí stravy.

Odborní doporučují zařadit v zimních měsících do svého jídelníčku více ryb, mléka, vajec a hub. Podle výzkumu konzumace poloviny porce lososa či tří sklenic mléka denně dokáže snížit riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva o 50 procent u lidí mladších 50 let.

Strava bohatá na vitamin D také zabraňuje vzniku střevních polypů, což jsou malé výrůstky na vnitřní výstelce tlustého střeva nebo konečníku, které se mohou stát rakovinnými. Výsledky studie také zaznamenaly, že strava bohatá na vitamin D měla lepší výsledky než požívání vitaminu D samostatně prostřednictví tablet.

Co nejčastěji stojí za svěděním a krvácením v oblasti konečníku

Zdraví

Ačkoliv je potřeba ještě širšího bádání, aby byly výsledky v oblasti příznivých účinků vitaminu D stoprocentně potvrzeny, vědci se shodují, že jejich zjištění by mohla vést k tomu, aby lékaři doporučovali pacientům konzumovat více vitaminu D jako preventivní strategii v boji proti tomuto onemocnění spolu s rutinními screeningovými testy.

„Je důležité porozumět rizikovým faktorům, které jsou spojené kolorektálním karcinomem u mladých dospělých, abychom mohli učinit informovaná doporučení ohledně stravy a životního stylu a také identifikovat vysoce rizikové jedince, u kterých je potřeba se zaměřit na dřívější screening,“ říká spoluautorka studie doktorka Kimmie Ng pro Daily Mail.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám