Hlavní obsah

Tučné ryby mohou zabránit rakovině prsu

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepším zdrojem mastných kyselin, které mohou snížit riziko rakoviny prsu, jsou tučné ryby jako losos, tuňák, sleď či sardinky. Dle serveru Mail Online je nejen z těchto důvodů pro ženy vhodné spořádat týdně alespoň dvě porce rybího masa.

Foto: archiv, Novinky

K tzv. tučným rybám patří i losos.

Článek

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které si lidské tělo samo nevytvoří, nalezneme i v klasických olejovkách. Mohou snížit riziko rakoviny prsu, jejich konzumace je také příznivá na vývoj mozkové činnosti, zabraňují vzniku encefalitidy. Fakt, že rybí maso je zdraví prospěšné, je všeobecně známý, přesto ho velká část populace odmítá.

Nejvhodnějším zdrojem nenasycených mastných kyselin je losos, tuňák a makrela, u těchto ryb se také nemusíme příliš trápit s kostmi. Vhodná je např. i treska nebo platýs, byť jejich maso obsahuje nižší hladinu daných kyselin, uvedl server Daily Mail.

Jezte zdravé tučné ryby

Pravidelnou konzumací tučných ryb můžeme snížit riziko rakoviny prsu až o 14 %. Vyplývá to z rozsáhlých studií, kterých se po celých Spojených státech, Evropě a Asii zúčastnilo na 800 tisíc lidí, z toho 20 tisíc bylo rakovinou prsu postiženo. V asijských oblastech je nebezpečí onemocnění menší - právě z důvodu výrazně větší spotřeby ryb. V ČR rakovina prsu ročně postihne kolem 7 tisíc žen.

Je třeba si uvědomit, že všichni jíme zcela odlišné množství i variace potravin. Tučné ryby sice obecně riziko rakoviny prsu snižují, avšak pochopitelně to nelze zaručit u každého jednotlivce, operuje se pouze s pravděpodobností. Nicméně zdravá strava (ve spojení s udržováním rozumné hmotnosti, cvičením a omezováním spotřeby alkoholu) rozhodně neuškodí, naopak „hrozí”, že výrazně pomůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Bludy, které o rakovině kolují na internetu

Když se člověk dozví, že má rakovinu, jde o jeden z největších zásahů do jeho života. Po prvotním šoku se projeví touha vyhledat si co nejvíce informací ze...

Výběr článků

Načítám