Hlavní obsah

Domácí práce jako klíč k vitálnímu stáří

Vytírání, utírání prachu, mytí nádobí nebo třeba luxování. Ačkoliv domácí práce nepatří mezi oblíbené aktivity, pravdou je, že mají řadu výhod. Kromě uklizeného domova nás totiž udržují v kondici, a i díky nim můžeme zůstat zdraví až do vysokého věku.

Foto: Profimedia.cz

Uklízení pomáhá udržovat seniory v kondici.

Článek

V časopise BMJ Open tým výzkumníků se sídlem v Singapuru uvedl, že pravidelná fyzická aktivita „zlepšuje fyzické a duševní zdraví, zmírňuje rizika a účinky chronických onemocnění a snižuje pády, nehybnost, závislost a úmrtnost starších dospělých“.

Tyto výsledky byly stanoveny na základě výzkumu, který probíhal na skupině náhodně vybraných dospělých, přičemž byly zkoumány jejich kognitivní funkce ve spojitosti s vykonáváním domácích prací.

Studie se zúčastnilo 249 lidí ve věku 21–64 let a 240 lidí ve věku 65–90 let, přičemž většina z těch, kteří uvedli, že vykonávají vysokou míru těžkých nebo lehkých domácích prací, byly ženy.

Kvalitní spánek může snížit riziko vzniku demence

Zdraví

Po zohlednění faktorů, jako je věk, pohlaví a množství domácích prací, tým zjistil, že kognitivní skóre a skóre pozornosti byla o 8 % a 14 % vyšší u starších dospělých vykonávajících velké množství těžkých domácích prací (např. vytírání) v průměru 131 minut týdně.

Tým také zjistil, že kognitivní skóre bylo o 5 % vyšší u starších dospělých, kteří uváděli vysokou četnost (v průměru 902 hodin týdně) vykonávání lehkých domácích prací, jako je například utírání prachu.

„Domácí práce jsou skutečně užitečnou činnosti. Nezávisle na jiné fyzické aktivitě jsou těžké domácí práce spojeny s lepší pamětí a lepší ochranou proti pádům u starších dospělých,“ říká spoluautor výzkumu Shiou-Liang Wee pro The Guardian.

„Ačkoliv z této studie nemůžeme vyvodit přesné závěry, jsem si jistá tím, že domácí práce jsou skvělým cvičením pro naše srdce i mozek,“ říká Gill Livingstonová, profesorka psychiatrie na University College London.

Reklama

Související články

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Obezita se definuje jako stav, ve kterém přirozená energetická rezerva člověka uložená v tukové tkáni stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. Nejde...

Výběr článků

Načítám