Hlavní obsah

Dlouhé sezení při cestě na dovolenou je rizikové

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečí vzniku krevních sraženin. Zhoršení křečových žil i hemoroidů. Plísně na hýždích. To jsou nejčastější rizika dlouhého sezení při cestě na dovolenou. Lidé nevědí, že se všem těmto komplikacím dá v drtivé většině případů vcelku snadno předejít.

Článek

Pro riziko krevních sraženin, tedy trombů, vymysleli novináři termín syndrom turistické třídy. To, proto, že potíže se špatným žilním návratem trápily často cestující při dlouhých letech v turistické třídě, kde si nemohli pořádně natáhnout nohy a protáhnout se. Krevní sraženina může vyvolat řadu potíží. Zpomalí průtok krve a tím pádem zhorší zásobování tkání životně důležitými živinami. Část sraženiny se také může uvolnit a vyvolat na cestě cévami velmi závažné potíže, dokonce ohrozit i život.

Jak jim předejít

Ti, kdo vědí, že mají problémy se žilami a žilním návratem, nebo mají zvýšené kardiovaskulární riziko, by se měli co nejčastěji projít, proběhnout se a zacvičit si, nejlépe každou hodinu, hodně pít a před dlouhou cestou si vzít prášek typu acylpyrin, který obsahuje kyselinu acetylsalicylovou. Ta snižuje krevní srážlivost, a tedy i pravděpodobnost vzniku krevních sraženin. Poradit se o něm mohou v lékárně.

Velmi účinnými cviky jsou ty, při kterých střídavě napínají a povolují lýtkové svaly, alespoň tak jako při chůzi. Odborníci na žíly doporučují třeba pohupovat se z paty na špičku. Přirozeně tak povzbudí činnost žilní pumpy. Rozproudí zpomalenou cirkulaci krve a zrychlí její návrat žilami do plic a do srdce. Tento cvik mohou dělat i v letadle, v uličce mezi sedadly.

Stahujte zadek

Při dlouhém sezení v autě nebo v autobuse, a zvlášť v horkém počasí, se často ozvou křečové žíly. A také hemoroidy (ty jsou vlastně křečovými žilami v konečníku). V obou případech lze potíže mírnit nebo jim předejít pomocí jednoduchých cviků.

Na křečové žíly platí už zmíněné cviky. Na hemoroidy, nebo proti jejich zhoršování, bývá dobrou pomůckou usilovné stahování řitního svěrače. Pokud zvládnete sto, dvě stě stahů, je to dobrá prevence proti hemoroidům nebo velmi dobrý způsob, jak zpomalit, případně zastavit, jejich zhoršování. Zároveň se svěračem si posilujete i svaly pánevního dna, což například u žen může zlepšit i prožívání orgasmu. Stahování svěračů lze při tom dělat v sedě, aniž by si toho kdokoli všiml.

Postiženým lidem obvykle pomůže, když se na zastávkách proběhnou nebo si zacvičí. Užitečné je také to, když si po stolici osprchují konečník. Tím výrazně zlepší hygienu se všemi pozitivními dopady. Protože na cestě to je obtížné, bývá užitečné mít s sebou vlhké ubrousky, kterými je možné konečník utřít.

V každém případě je důležité hodně pít, vyhýbat se tučným a dráždivým jídlům, stejně jako přemíře alkoholu, jíst dost ovoce, zeleniny i dalších potravin bohatých na vlákninu (černý chléb, müsli, obiloviny, luštěniny atd.), protože změkčují stolici, zlepšují vyprazdňování a díky tomu hemoroidy méně dráždí.

Pokud začnou člověka na cestě hemoroidy trápit, měl by po návratu zajít do chirurgické ordinace. V řadě z nich používají moderní metody, díky kterým dokáží hemoroidy odstranit ambulantně a s mnohem menšími bolestmi, než vyžaduje klasický zákrok. Z toho mají lidé strach. Proto návštěvu u lékaře oddalují. Neuvědomují si, že tím zmenšují svoji šanci, aby se mu vyhnuli.

Nejlepší metoda

Řada lidí si na podrážděné hemoroidy dává gel s dubovou kůrou, maže mast s výtažky z kaštanu nebo užívá speciální čípky. Někteří si konečník koupou v sedací lázni z heřmánku nebo opět z dubové kůry. I když mohou zmírnit akutní problémy s hemoroidy, zásadně tím nic neřeší. Naopak, racionální řešení to obvykle jen oddaluje.

"Čím dřív přijdou, tím šetrnější může lékař zvolit postup," říká chirurg MUDr. Jasoň Klásek z ordinace AMED v Praze, který má s jejich ambulantním odstraňováním hodně zkušeností. A dodává: "Většina lidí chodí k odborníkům naopak zbytečně pozdě, což vyžaduje radikálnější a komplikovanější zásahy. Další chybou, které se dopouštějí, je to, že se zbytečně upínají na určitou, údajně skvělou metodu. Nejlepší metoda na hemoroidy neexistuje. Nejlepší je, když lékař pacienta důkladně vyšetří. A pak zvolí tu metodu, která pomůže odstranit potíže konkrétního klienta s hemoroidy s co nejlepším výsledkem. Ta může být pokaždé jiná."

Hemoroidy trápí víc ženy než muže, hlavně kvůli zátěži a hormonálním změnám souvisejícím s těhotenstvím a porodem. Doktor Klásek se však v ordinaci AMEDu setkává i s mladými muži ve věku 25-30 let, kteří si hemoroidy předčasně vyrobili v posilovně, příliš usilovným vzpíráním činek vestoje. "Snažím se jim vysvětlit, že je třeba činky vzpírat vleže, protože tak nepřetěžují svalstvo kolem konečníku," vysvětluje doktor Klásek.

Reklama

Související články

Dovolenou může překazit nemoc

Mnohdy člověk již při prvních dnech své dovolené náhle onemocní. Místo zasloužené relaxace pak končí v posteli s nepříjemnou a vleklou chorobou. Odborníci mají...

Výběr článků

Načítám