Hlavní obsah

Dovolenou může překazit nemoc

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Mnohdy člověk již při prvních dnech své dovolené náhle onemocní. Místo zasloužené relaxace pak končí v posteli s nepříjemnou a vleklou chorobou. Odborníci mají i pro tento jev vědecké vysvětlení, o které se podělili se čtenáři časopisu Vital.

Článek

Na vině je podle vědců přemíra práce, která se nakupí právě před termínem toužebně očekávaného odpočinku a kterou většinou provází zvýšená psychická a fyzická zátěž. Ta mnohdy vyústí ve stres. Tím se oslabuje imunitní systém organizmu a bakterie i viry dostávají zelenou.

Delší a těžší průběh

Onemocnění přitom často poutá pacienta na lůžko déle, než je tomu v běžném pracovním rytmu, a navíc má i těžší průběh. Lékaři pro ně našli nejen výstižné pojmenování Open-Window-Phenomenon (tedy fenomén otevřených oken), ale zároveň naznačili způsob, jak se mu ubránit.

Podle jedné studie, kterou zpracovali vědci z univerzity v americkém Wisconsinu, této nemoci může předejít každý, komu se daří uchovat si pevné nervy a dobrou náladu i ve vypjatější pracovní atmosféře.

Uchrání si tak odpovídající funkci imunitního systému i jeho obranné schopnosti, proti nimž stresové hormony, jako je adrenalin nebo cortisol, nebudou mít žádnou šanci.

Reklama

Související témata:

Související články

Pobyt u moře prospěje tělu i duši

Při plánování dovolené u moře zpravidla myslíme hlavně na požitky spojené se slanou vodou a účinným slunečním zářením, popřípadě ještě na zlepšení zdravotního...

Výběr článků

Načítám