Hlavní obsah

Děti mohou mlsat i zdravě

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti sladké milují a je velmi těžké jim sladkosti odpírat. Mlsat lze ale i zdravě. Je nutné pouze sledovat množství přijatých sacharidů a upřednostňovat jejich zdravější zdroje.

Článek

Děti pro svůj zdravý vývoj nezbytně potřebují, aby sacharidy tvořily v jejich stravě 50 - 55 % denního energetického příjmu. Mezi nejvhodnější zdroje sacharidů patří obiloviny, pečivo, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, zelenina, luštěniny a také ovoce.

Zdravější varianty pamlsků jsou pak např. ovocné saláty sypané ořechy, cereální tyčinky bez polevy, čokoláda s vyšším podílem kakaové hmoty (70 % a více), tvarohové dezerty s ovocem apod.

Vyvarovat by se měly děti sladkých tučných moučníků, zákusků, sladkých limonád apod.

Kila navíc ohlídá tzv. glykemický index

U sacharidových potravin se určuje tzv. glykemický index. Potraviny, které mají glykemický index vysoký, zvyšují hladinu krevního cukru rychleji než ty s glykemickým indexem nižším.

"Vyšší příjem sacharidů dodává tělu nadměrné množství energie, která pokud není kompenzována dostatkem pohybu, se ukládá v podobě tuku. Trvale nadměrný příjem sacharidů může navíc u disponovaných jedinců způsobit zvýšenou hladinu inzulínu (hyperinzulinémie) a zvýšenou hladinu krevního cukru (hyperglykémie), což může poté vyústit v inzulínovou rezistenci a v rozvoj diabetu II. typu," vysvětluje nutriční terapeutka Dana Růžičková.

"Řada dětí, které přicházejí do ordinace pro nadváhu a obezitu, má zvýšenou hladinu inzulínu. Mnohdy se jedná o děti, které mají dost pohybu a přesto tloustnou. Rozborem sedmidenního jídelníčku se většinou ukáže, že konzumují nadměrné množství nevhodných sacharidů s vysokým glykemickým indexem a důsledkem je právě hyperinzulinemie," dodává Růžičková.

Úpravou stravování, snížením konzumace sacharidů v podobě sladkostí a bílého pečiva, omezením koláčů, omezením sladkých nápojů a přidáním zeleniny, která může pomoci ke snížení glykemického indexu přijaté potraviny, se velmi často podaří snížit hladinu inzulínu k normě a děti začnou hubnout.

Reklama

Související články

Výživa rozhoduje o zdraví či nemoci

Jistě nikoho nepřekvapí, že stroje a přístroje potřebují k provozu zdroj energie - auta benzín, naftu či plyn, vrtačka či televize zase elektřinu. Stejně...

Proč přibývá obézních dětí

Kdyby infekční choroby přibývaly na světě tak rychle jako obezita, byli by lidé zděšení. Nadbytečná kila je však tolik nezneklidňují. Lékaři marně alarmují...

Vajíčka dětem prospívají, dospělým škodí

Vajíčka jsou poměrně bohatým zdrojem cholesterolu, proto lékaři zejména v souvislosti s prevencí srdečně-cévních onemocnění zdůrazňují, že lidé s vysokou...

Výběr článků

Načítám