Hlavní obsah

Deset tisíc kroků denně hubnutí nezaručí, tvrdí odborníci

Novinky, bok

Trend posledních několika let v oblasti hubnutí tvrdí, že chceme-li shodit nějaké to kilo navíc a být v kondici, je klíčem k úspěchu ujít denně alespoň deset tisíc svižných kroků. Nedávná studie ale prokázala, že je třeba toto tvrzení brát s rezervou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky nejnovější studie tvrdí, že ujití deseti tisíc kroků denně není automatickou prevencí, abychom nepřibrali, rovněž samo o sobě nepomáhá k tomu, abychom zhubli.

Odborníci z americké univerzity Brighama Younga si v rámci studie dali za cíl zjistit, jaký, a zda vůbec nějaký vliv na hmotnost má fakt, že člověk ujde každý den nejméně deset tisíc kroků.

Do studie vybrali 120 mužských dobrovolníků z prvního ročníku univerzity, při které měli šest dní v týdnu, celkem půl roku v kuse, ujít podle rozdělení do skupin 10 000, 12 500 nebo 15 000 kroků denně. K tomu u nich byl zjišťován také denní kalorický příjem a váha.

Jak si užít pěší túry a vyhnout se následným zdravotním potížím

Styl

Jak ukázaly podrobné výsledky, které byly následně publikovány v časopise Journal of Obesity, počet denně nachozených kroků nebyl stoprocentní prevencí proti přibírání na váze - a to ani u studentů, kteří denně ušli více než 15 000 kroků.

Naopak bylo zjištěno, že v průměru přibrali kolem dvou kilogramů. „Minimální vliv počtu kroků na celkovou váhu byl dost překvapivý. I proto, že každý krok navíc zvyšuje fyzickou aktivitu, která následně zvyšuje energetické výdaje a mění energetickou rovnováhu,” uvedli odborníci.

Pomalá chůze může předznamenávat rychlejší stárnutí po fyzické i duševní stránce

Zdraví

„Pohyb samotný, jak se zdá, ne vždy k hubnutí stačí. Čím více toho nachodíte, o to vyšší bude vaše fyzická aktivita, na aktuální váze se to ale pokaždé nemusí projevit,” uvedl ke zjištění pro Independent vedoucí studie Bruce Bailey.

„Tak jako tak, jistý benefit častější chůze je i tak jasný - donutí lidi se sedavým způsobem života se více pohybovat. A i když se to ne vždy projeví na váze, každý krok navíc je důležitý,” dodává.

Reklama

Související články

Jak snížit riziko předčasného úmrtí

Činí vám sebemenší chůze do schodů potíže, nebo naopak patříte k lidem, kteří vyjdou směle několik pater, aniž by se zadýchali? Pokud patříte do druhé skupiny,...

Výběr článků

Načítám