Hlavní obsah

Čtvrt miliónu lidí v Česku trpí kontaktním alergickým ekzémem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Řada lidí má kůži přecitlivělou po kontaktu s kovy či chemikáliemi. Takzvaný kontaktní alergický ekzém může mít v ČR až čtvrt miliónu lidí, řekla v úterý novinářům předsedkyně České akademie dermatovenerologie (ČADV) Jana Hercogová. Část pacientů může tento ekzém získat stykem s látkami v pracovním prostředí. Kontaktní alergický ekzém může za čtvrtinu až polovinu chorob z povolání, uvedla.

Foto: Profimedia.cz

Alergie se projevují zarudnutím, svěděním, puchýřky nebo pupínky.

Článek

Pacientů s kožními chorobami způsobenými výkonem povolání jsou řádově tisíce. Kontaktní alergický ekzém vzniká po kontaktu kůže s látkou, na níž je člověk přecitlivělý. Dráždivou látkou čili alergenem může být kov nebo chemikálie. "Nejčastějšími alergeny jsou kovy, konkrétně chrom a nikl," řekla Hercogová. Alergii mohou vyvolat i součásti parfémů, některých zevních léků či kosmetických přípravků.

Kožních alergií přibývá, stejně tak přibývá alergenů v prostředí. Souvisí to i s módou a trendy zkrášlování kůže, jako je tetování, piercing nebo malování na kůži. Alergie se projevují zarudnutím, svěděním, puchýřky nebo pupínky. Kožní lékař může diagnózu upřesnit testováním, kdy jednotlivé alergeny nalepí na kůži na dobu nejméně 72 hodin.

Získaná alergie je většinou doživotní

Řadě alergenů se nelze úplně vyhnout. Pokud je pacient alergický na konzervační látku, musí pečlivě číst obaly léků a kosmetiky. Při extrémní alergii na kovy nemůže pacient jíst ani kovovým příborem. Řada alergií se navíc sdružuje, některé alergeny zkříženě reagují s jinými chemikáliemi nebo s potravinami. Bohužel jednou získaná alergie, pokud je to silný alergen, je obvykle doživotní, uvedla lékařka.

Kožní alergie nemusí vznikat jen po přímém styku kůže s dráždivou látkou. Ekzém, neinfekční kožní onemocnění, může být akutní nebo chronický. Vyvolat ho lze i zevně třeba některými potravinami či léky. Mezi nejčastější chronická kožní onemocnění patří atopický ekzém. Projevuje se hlavně svěděním, suchou kůží, bledostí či naopak zarudnutím obličeje, olupováním kůže a někdy i puchýřky. Postihuje 15 až 20 procent populace a jeho četnost stoupá.

ČADV pro veřejnost od září připravila vzdělávací kampaň S dermatology pod kůži. Její součástí je vzdělávací program pro rodiče a učitele či brožura o ekzémech a lupence. Od října bude dostupná na www.dermanet.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám