Hlavní obsah

Děti by měly ochutnat kravské mléko co nejdříve, tvrdí vědci

Tel Aviv

Ochutnání kravského mléka během prvních dvou týdnů života může ochránit malé děti před pozdějším vznikem alergie na mléčnou bílkovinu. Potvrzuje to poslední izraelská vědecká studie.

Foto: Profimedia.cz

Malé množství kravského mléka v prvních čtrnácti dnech života může působit jako prevence proti pozdější alergii.

Článek

Alergie na bílkovinu kravského mléka patří k nejčastějším a nejnebezpečnějším svého druhu. Projevují se vyrážkou, dýchacími a trávicími potížemi a mohou skončit alergickým šokem a dokonce i smrtí.

Izraelští vědci z univerzity v Tel Avivu během výzkumu zjistili, že ze 13 000 sledovaných dětí trpí alergií na kravské mléko jen 0,5 procent z nich. Co je ale zaskočilo, byla skutečnost, že u dětí krmených umělou stravou obsahující bílkovinu kravského mléka od 15. dne po narození hrozí 19krát větší nebezpečí, že se u nich vyvine alergie, oproti novorozencům, kteří přišli do styku s touto stravou už v prvních dvou týdnech života.

Kojení je stále nejúčinnější prevencí

Protože kravské mléko může způsobit zažívací potíže, pediatři dosud většinou nedoporučovali začínat s jeho konzumací příliš brzy.

"Ukazuje se, že malé množství v raném věku může působit jako prevence, aby imunitní systém později nepovažoval jeho složky za nežádoucí a nereagoval na ně přemrštěně," tvrdí Dr. Kari Naderuová z kalifornské Standfordovy univerzity.

Zároveň ale varuje, že časné podávání tohoto mléka není stoprocentní zárukou proti alergii. A pokud se objeví některé z jejích příznaků, je vždy nutné vyhledat lékaře.

Vedoucí izraelské studie Dr. Yitzhak Katz zase upozorňuje, že výsledky výzkumu jeho týmu v žádném případě nemají vést k tomu, aby ženy přestávaly kojit. Kojení je ale podle něho možné občas doplnit kravským mlékem.

"Ať si i tatínkové užijí své ratolesti. Při nočním krmení mohou nechat své partnerky odpočinout a potomkům dopřát trochu kravského mléka," dodává Katz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám