Hlavní obsah

Čtenáři Novinek pomáhají. Záchranář Zdeněk dělá pokroky a dalších šest příběhů pomoci

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, Jakub Dulínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Záchranář Zdeněk Mikula z Úsobrna na Blanensku se rozhodl zasvětit život pomoci druhým. Po mrtvici, kterou dostal při cestě ze služby, ale sám skončil ochrnutý a bez schopnosti komunikovat. Jeho stav se postupně zlepšuje, a to zejména díky rehabilitacím, na které výrazně přispěli čtenáři Novinek. Přinášíme příběhy těch, kterým jste letos pomohli.

Záchranáři Zdeňkovi přispěli na rehabilitace čtenáři Novinek. Dohromady se díky jejich pomoci letos vybralo skoro 6 milionů korunVideo: Novinky

 
Článek

„Před rokem a půl byl Zdeněk takový, že jen polehával a maximálně jsem ho dávala na vozík. Teď už dokáže sedět, rukama si pohne, když potřebuje, a dokáže si spravit nohy, takže už nemusím v noci tolik vstávat. Zlepšilo se i jídlo a pití, už u toho nekašle a nedáví se,“ popisuje Zdeňkův pokrok jeho manželka Veronika Mikulová.

Foto: Novinky

Zdeněk denně rehabilituje i doma s pomocí své ženy.

Ta si sama po Zdeňkově mrtvici, která jej dostihla před čtyřmi lety, prošla těžkými chvílemi, kdy lékařům musela dokazovat, že její manžel vnímá a má naděje na přežití. I díky její neúnavné snaze se Zdeněk mohl vrátit z nemocnice domů. Poslední rok pak strávil na rehabilitacích v pražské neurorehabilitační klinice Axon.

„Nejvíc mu pomohly rehabilitace v Praze. Každý den měl intenzivní čtyřhodinové rehabilitace, kde opravdu makal. Vše se zlepšilo, prohýbal si klouby a zlepšily a zvětšily se mu svaly,“ zmínila Veronika.

Zachraňoval životy ostatním. Po noční službě dostal mrtvici, nyní potřebuje pomoc on

Zdraví

Nákladné rehabilitace, jeden měsíc na klinice vyšel na 153 tisíc korun, dokázali uhradit díky sbírce, kam výrazně přispěli i čtenáři Novinek. „Chtěli bychom jim ze srdce mockrát poděkovat,” dojímá se Veronika.

Díky pomoci je tak Zdeněk o něco blíž svému snu postavit se znovu na vlastní nohy.

„Stále věříme, že to půjde. Dřív, když jsem ho postavila na vertikalizaci, tak jsem ho musela jistit pěti pásy. Tentokrát už má pás jen v kolenou a malinko v pase, jinak se postaví, stojí sám a krásně se i drží rukama, takže je to prostě obrovský posun,” dodala Veronika s tím, že ale nadále hledají peníze na další rehabilitace.

Foto: Novinky

Bývalý záchranář komunikuje pomocí počítače.

Pomoci mohou lidé i dále přispěním na Zdeňkův transparentní účet 4567369093/0800.

Komu jste ještě letos pomohli?

Zdeňkův příběh není jediný. Čtenáři Novinek letos jen přes portál znesnáze21 dopomohli vybrat u šesti sbírek téměř 6 milionů korun pro ty, kteří bojují s těžkým onemocněním nebo se dostali do složité životní situace.

Na operaci zubů získala 1,3 milionu korun

Začátkem roku oslovila dárce s žádostí o finance na nákladný stomatologický zákrok Kristýna Junková, která se odmala kvůli genetické vadě potýkala se špatným růstem zubů, vada jí také způsobovala poškození čelisti a častou bolest zubů. Ve sbírce se podařilo vybrat celou cílovou částku, tedy 1 300 000 korun.

Díky tomu má Kristýna za sebou úspěšně první operaci a po dlouhých 18 letech je tak konečně bez rovnátek. A v únoru ji také čeká den „D“, kdy jí budou implantovat první zuby.

Kristýna žije již 18 let s rovnátky. Úlevu by jí přinesla operace, tu ale pojišťovna nehradí

Zdraví

Bývalý voják vybral přes 800 tisíc na rehabilitace

Bývalý voják Karel se dokázal uzdravit z těžké nehody, aby se o dva roky později stal obětí napadení, kvůli kterému skončil ochrnutý. Částku 250 tisíc na nákladné rehabilitace vybral za 4 dny. Po zveřejnění článku s jeho příběhem se částka ještě znásobila a díky čtenářům se celkem vybralo 829 tisíc korun.

Díky vybraným penězům si tak vedle rehabilitací, které mu výrazně pomáhají, mohla rodina pořídit i auto, které jim cesty za lékaři usnadní.

Dostal se z těžké nehody, násilné napadení ale už málem nepřežil. Nyní potřebuje pomoc

Zdraví

Díky částce 1,3 milionu má Elenka naději, že bude mluvit

Díky vybranému 1,3 milionu korun také rehabilituje malá Elenka. Ta jako jediná v Česku trpí vzácnou genetickou nemocí heterozygótní ACTL6B, která zapříčiňuje to, že mozek funguje jinak, než je běžné, a vlivem toho dochází k těžkému poškození inteligence, řeči a chůze. Ve světě se nemoc potvrdila jen u několika desítek osob.

Rodiče s Elenkou pravidelně docházejí na speciální terapie, které přispívají ke zlepšení hybnosti, a věří, že Elenka bude brzy mluvit. Od května má malá bojovnice sourozence.

Život s nemocí, kterou nikdo jiný v České republice nemá

Děti

Čtvrt milionu samoživitelku ochránilo před ztrátou bydlení

Úspěšná byla pomoc i pro samoživitelku Hanu a její čtyři děti ve věku od 8 do 17 let. Původní skromný cíl 40 000 korun na zaplacení dluhu na nájmu se podařilo skokově překonat a výsledná částka činila 260 000 korun.

Čtenáři Novinek rodině pomohli v době, kdy Hana, která sama pracuje jako pečovatelka o nemocné, musela zůstat s dětmi opakovaně v karanténě, kvůli čemuž měla výpadek příjmu.

Matce čtyř dětí hrozí ztráta domova

Domácí

Zdravotnice se díky téměř půl milionu učí znovu chodit

Pozitivní ohlasy měl také příběh zdravotní „Sestry roku“ Věry, která od osmnácti let bojuje s roztroušenou sklerózou. Dobrosrdečnou zdravotnici letos v březnu doslova srazil na kolena těžký průběh koronaviru, kvůli kterému se zhoršilo její chronické onemocnění a skončila upoutána na invalidní vozík.

S pomocí čtenářů Novinek se dohromady vybralo 420 tisíc korun, za které si mohla pořídit speciální přístroj, který jí pomáhá s chůzí. Díky tomu má znovu naději, že se jednou vrátí do práce, která ji naplňovala.

S roztroušenou sklerózou se zdravotní sestra naučila žít, covid ji ale srazil na kolena

Zdraví

Cílili na 20 tisíc, vybrali přes milion na důstojné bydlení

Nedávno také skončila sbírka na důstojné bydlení pro samoživitelku Lenku a jejího syna Dominika. Těm finanční situace nedovolovala přestěhovat se z ruiny bez elektřiny, a tím pádem i bez topení a teplé vody. Elektřinu v bytě odstřihli kvůli nezaplacenému dluhu od předchozího nájemce a majitelka problém neřešila.

Z cílové částky 20 tisíc na zaplacení prvního nájmu a kauce v novém bytě se nakonec vybralo, a to zejména díky pomoci čtenářů Novinek, celkových 1 151 159 korun.

Díky tomu se mohla matka, která se léčí s onkologickým onemocněním, i se synem, jenž po operaci páteře rehabilituje, přestěhovat do plně funkčního bytu. Vybrané peníze kromě vybavení bytu poslouží také k zaplacení nájmů na roky dopředu a na uhrazení výdajů spojených s léčbou.

Díky čtenářům Novinek mohla matka se synem vyměnit ruinu bez elektřiny za důstojné bydlení

Styl

„Děkujeme čtenářům Novinek, kteří pomohli hned několika našim klientům zlepšit jejich těžkou životní situaci. Sbírky se leckdy podařilo naplnit v řádu hodin od chvíle, kdy příběh vyšel na Novinkách. Vážíme si této štědrosti, obzvlášť v dnešní nelehké době,” poděkoval ředitel Nadačního fondu pomoci a zakladatel platformy znesnáze21 Čestmír Horký. K poděkování čtenářům se připojuje i redakce Novinek.

Reklama

Výběr článků

Načítám