Hlavní obsah

Kristýna žije již 18 let s rovnátky. Úlevu by jí přinesla operace, tu ale pojišťovna nehradí

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, luh

Rovné zuby se v posledních letech stávají žádoucím trendem nejen mezi dětmi, ale i dospělými. Osmadvacetiletá Kristýna Junková už s rovnátky žije 18 let. Může za to genetická vada, kvůli které nemají zuby standardní kořeny, způsobuje zastavení růstu čelisti či poškození čelistních kloubů. Vada ji velmi omezuje nejen v jídle. Zuby jsou citlivé a často bolí. Celkovou implantaci zubů však pojišťovna nehradí, považuje ji za estetický zákrok.

Kristýna žije již 18 let s rovnátky. Úlevu by jí přinesla operace, tu ale pojišťovna nehradí Video: Novinky

 
Článek

Problémy se u Kristýny objevily, když jí bylo osm let a začal jí růst trvalý chrup. „Objevil se předkus, mezera mezi prvními řezáky. Řešilo se to nejprve vyndavacími rovnátky, ale posléze se z rentgenového snímku zjistilo, že zuby nemají standardní kořeny, jako má normální dospívající a dospělý člověk,“ vysvětlila Novinkám osmadvacetiletá Kristýna.

Pečuje o hendikepovaného syna, sama je v invalidním důchodu. Přesto pomáhá druhým

Děti

Fixní rovnátka musí tedy nosit neustále, protože se zuby hýbou a mohou i vypadnout. Z genetických testů, které podstoupila před devíti lety, se ukázalo, že problém je v krvi.

„Úplně tomu nerozumím, ale je to něco z krve, z čeho se tvoří neurální trubice i kořen zubu. Je to tedy geneticky naprogramované a nelze to změnit,“ říká.

Jediná v Česku

Rady si s její vadou zcela nevědí ani odborníci, kteří se prý s něčím takovým nikdy předtím nesetkali. Je tedy velmi pravděpodobné, že minimálně v České republice může být jedinou pacientkou s touto vadou.

„Nevím o nikom, kdo by měl stejnou anomálii jako já, ani žádný z lékařů, které jsem navštívila,“ říká Kristýna.

Foto: archiv Kristýny Junkové

Kristýně přišli na genetickou vadu, se kterou si odborníci nevědí rady.

Život s anomálií přitom není vůbec jednoduchý. „Člověk je omezený ve stravě, kousnout si do jablka nebo ukousnout topinku, to je absolutně nereálné. Nelze to, zuby bych si vylomila, hlavně ty spodní. Jsem náchylná na změny tlaku, zuby trnou, dennodenně bolí. Co se týče sladkostí, musela jsem omezit hodně potravin, čokoláda je pro mě tristní. I reakce na studené a teplé jsou bohužel bolestivé.“

Foto: archiv Kristýny Junkové

Kristýna žije 18 let s rovnátky.

Kvůli vadě Kristýna musí trpět i nepříjemné a bolestivé situace a reakce na veřejnosti.

„Jsem například na nějaké akci, jím, a zasekne se mi čelistní kloub. Pusu mám plnou jídla, které nemůžu rozkousat, pusu nemůžu otevřít. Je to pak nepříjemné pro mě i pro okolí, kdy lidi nevědí, co mají dělat nebo co se děje,“ říká s tím, že i čelistní klouby jsou jedním z důvodů, proč potřebuje podstoupit operaci.

Operaci si musí zaplatit sama

Takzvané klapačky, nasazovací zuby využívané nejčastěji seniory, by byly pro Kristýnu psychickou prohrou a posledním možným řešením. Usiluje proto o řešení operací, celkovou implantací všech zubů. Ta je ale nákladná, přesahuje částku jednoho milionu korun. A pojišťovna zákrok neuhradí, protože je v tabulkách klasifikován jako estetický zákrok, přestože Kristýna trpí genetickou anomálií.

Dostal se z těžké nehody, násilné napadení ale už málem nepřežil. Nyní potřebuje pomoc

Zdraví

Proto se rozhodla založit sbírku Život bez rovnátek aneb osmnáct let s rovnátky, na kterou můžete Kristýně přispět i vy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám