Hlavní obsah

Díky čtenářům Novinek mohla matka se synem vyměnit ruinu bez elektřiny za důstojné bydlení

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boskovice

Finanční situace donutila dvacetiletého Dominika, který se léčí po operaci páteře, společně s jeho matkou, která sama bojuje s rakovinou, přestěhovat se do domu bez elektřiny, topení i teplé vody. Po zveřejnění reportáže na Novinkách.cz se mohli přestěhovat do plně funkčního bytu. Pomohli jim v tom čtenáři, kteří přispěli více než jedním milionem korun skrz platformu znesnáze21.

Díky čtenářům Novinek mohla matka se synem vyměnit ruinu bez elektřiny za důstojné bydleníVideo: Novinky

 
Článek

„Je to nádhera. Konečně bydlíme v teple a světle a budeme s Dominikem moci fungovat jako normální lidé. Děkuji všem lidem, kteří mi pomohli nebo dali příspěvek. Moc vám ze srdce děkuji. Nemohli jsme tomu s Dominikem uvěřit,“ neskrývala vděčnost paní Lenka.

Foto: Novinky

Lenka s Dominikem se i díky čtenářům Novinek mohou těšit z nového a důstojného bydlení.

Společně s Dominikem se jim podařilo díky penězům ze sbírky najít důstojný byt ve Velkých Opatovicích a přestěhovat se z domu hrůzy v Újezdě u Kunštátu, který byl z důvodu dluhu u předchozího nájemníka odpojen od elektřiny a majitelka problém neřešila.

S invalidním důchodem, který Lenka pobírá, by sami nové bydlení těžko hledali.

Foto: Novinky

V novém bytě mají všechno potřebné vybavení včetně připojení elektřiny, které většina lidí považuje za samozřejmost.

Původně přitom sbírka, kterou pro Lenku s Dominikem založila místní sociální pracovnice, cílila na 20 tisíc korun pro zaplacení kauce a prvního nájmu. I díky čtenářům Novinek se nakonec podařilo vybrat neuvěřitelných 1 151 159 korun.

Lenka má rakovinu, syn je po operaci páteře. Žijí v ruině bez elektřiny, na víc nemají peníze

Žena

„S paní Lenkou spolupracujeme v rámci služeb Oblastní charity Blansko. Vybírali jsme 20 tisíc korun na kauci. Nakonec se vybralo přes milion korun. Z peněz, které se vybraly, se zaplatilo roční nájemné, spotřebiče, Dominikovi notebook a nábytek,“ popsala Miroslava Přibylová, která v Boskovicích vede odbor sociálně-aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi s tím, že nábytek se postupně dokupuje.

Foto: Novinky

V předcházejícím domě si museli topit pomocí kamen. Na vytopení domu to zdaleka nestačilo.

Ve sbírce i po odečtení těchto nákladů zůstalo přes 930 tisíc korun. Další peníze budou podle Přibylové využity na zaplacení každoročního nájemného a na uhrazení nákladů spojených s léčbou, studiem či volnočasovými aktivitami.

Zatímco Lenka se léči s rakovinou, Dominikovi, který se učí na cukráře, diagnostikovali skoliózu a musel podstoupit operaci páteře. Nyní pokračuje v rehabilitacích, které mu v novém bytě jdou mnohem lépe.

„Až budu v dobrém zdravotním stavu, tak dodělám školu,“ řekl Dominik s tím, že mu zbývá poslední ročník.

Měsíce byl pacient s polovinou těla upoután na lůžko. Čtenáři Novinek mu pomohli

Domácí

„Do budoucna asi budeme pokračovat dál a zlepšovat všechno, co si přejeme. Hlavně zdraví a také aby Dominik vystudoval a měl nějaké dobré zaměstnání,“ dodala Lenka.

Reklama

Výběr článků

Načítám