Hlavní obsah

Co pomáhá snížit příjem kalorií

Novinky, ema

Trápíte se tím, že se veškeré vaše myšlenky upínají k jídlu, anebo že nedokážete ovládat své chutě? Nová studie analyzovala, proč a co ovlivňuje chuť na jídlo a jeho množství na našich talířích.

Foto: Profimedia.cz

Dieta, anebo cvičení? Postačí rychlá chůze, ukazuje nová studie.

Článek

Nová studie ukázala, že ženy držící diety až třikrát častěji podlehnou lákavým svodům velkého množství jídla, než ty, které kila shazují hlavně cvičením.

Hodně lidí se snaží štíhlou postavu udržet neustálými obměnami salátů a odpíráním si spousty „zakázaných“ jídel. Vědci ale nyní zjistili, že je to ten horší ze dvou způsobů. Říkají, že daleko účinnější je, pokud bojujete s udržením váhy, anebo cíleně hubnete, dát se do sportu. Podle nich přitom stačí obyčejná rychlejší chůze.

Po fyzickém výkonu méně sníme

Cvičení je daleko účinnější než omezování potravy, zjistili vědci. A pokud budeme cvičit, nevědomky upravíme počet kalorií a zkonzumujeme jich méně než při drastické dietě.

Tým sestavený z vědců z Loughborough University si na pomoc povolal 12 dobrovolnic a monitoroval jejich hormonální, psychologické i behaviorální reakce na cvičení a dietní jídelníček.

V jednom případě byl dámám omezen denní příjem o zhruba 3500 kilojoulů a byly monitorovány po dobu osmi hodin.

V podvečer skupině monitorovaných žen vědci nabídli švédské stoly, aniž by dámy věděly, že jsou pod drobnohledem výzkumníků.

V dalším případě byly ženy přinuceny věnovat se 90minutovému běhu na páse, který měl podle odhadů spálit okolo 3500 kilojoulů. A opět jim byl po cvičení nabídnut švédský stůl.

V případě diety se spouští „hormon hladu”

Z výsledků pak vyplynulo, že v případě fyzické aktivity si zkoumané dámy na talíř daly zhruba 660 kalorií, zatímco „dietářky“ 944 kalorií.

Pokud si ženy odpírají jídlo za pomocí speciálních diet, stoupá u nich hormon „hladu“ ghrelin, který je zodpovědný za lidský apetit a chuť k jídlu. Doktor David Stensel, specialista na cvičení a metabolismus lidského těla, říká, že tato zjištění jsou zcela v rozporu s předchozími studiemi. Ty totiž naznačovaly pravý opak, tedy že lidé, kteří cvičí, i více jedí.

To samé platí i pro muže

„Naše zjištění jsou jistě cenným příspěvkem ohledně diet a cvičení. A rozhodně povedou k dalším debatám. Ukázali jsme totiž, že pravidelný pohyb nezpůsobuje to, že jste hladovější, alespoň ne v hodinách bezprostředně po fyzickém výkonu.“

Doktor Stensel dále dodává, že podobný pokus byl proveden i u mužů, kteří vykazovali stejné výsledky jako ženy. Studie byla publikována v časopise Medicine & Science in Sports and Exercise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám