Hlavní obsah

Chřipku je potřeba řádně léčit

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O chřipce a její prevenci jsme každoročně informováni z tisku, z rozhlasu a televize. Teoreticky všichni víme, jak se máme zachovat. Ale teorie je teorie a praxe bývá jiná.

Článek

Odborníci nám obvykle marně doporučují, abychom při prvních příznacích onemocnění zůstali doma a léčili se. Většinou máme pocit, že jsme v práci nepostradatelní, a tak na pracoviště docházíme a infekci dále šíříme. A pokud si v lepším případě můžeme vzít práci domů, pak nás často z pelíšku vyláká nějaká akce, na které prostě nesmíme chybět.

Jak ji rozlišíme od virózy

Náhlý začátek onemocnění je pro chřipku zcela typický. Zdravotní obtíže se objeví do 18 až 48 hodin po setkání s nemocným člověkem. Prudce stoupá teplota a výjimkou nejsou horečky 38 až dokonce 41 stupňů C.

Onemocnění provází zimnice, bolesti v kloubech a svalech. Kromě toho má nemocný silné bolesti hlavy, obtěžuje ho suchý, dráždivý kašel a je celkově malátný. Jedinou potíží, která v tomto výčtu zcela zásadně chybí, je rýma. Ta se v této fázi nemoci nikdy neobjeví.

Zachrání nás lékárnička

V lékárničce bychom měli mít vždy dostatek prostředků, které nám poskytnou úlevu. Jsou to léky na snížení teploty, proti bolestem a na kašel. Na trhu jsou i prostředky kombinované, které v jednom preparátu obsahují všechny požadované složky a splňují naše požadavky léčby.

Dnes dokonce dostaneme i léky, které nám i přes potíže, které nám chřipka působí, usnadní a umožní nerušený spánek. Nic nezkazíme ani užíváním vitamínů a stopových prvků, zvláště zinku V této fázi nemoci je ale zbytečné dožadovat se předepsání antibiotik. Neúčinkují ani na chřipku, ani na jiné virózy. Jejich čas nastane až tehdy, když dojde ke zhoršení stavu.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Léčíte chřipku, nebo nemoc "přecházíte"?

Chronicky nemocní by samozřejmě měli užívat také všechny léky, které jim lékař předepsal. Je ale lepší, když ordinaci tito pacienti navštíví hned, jakmile zaznamenají zhoršení stavu či jakékoli další komplikace. Často jim lékař naordinuje ještě léky, které podporují dýchání a krevní oběh. U seniorů musí jejich okolí myslet na to, že často nemají pocit žízně a do pití je třeba je nutit. Nedostatek tekutin by mohl situaci jenom dále zhoršovat.

Když se situace zkomplikuje

Normálně trvá průběh onemocnění pět až sedm dní. Někteří lidé ale mají tu smůlu, že se jejich zdravotní stav zhorší. Na chřipku naváže bakteriální infekce. Dojít může k zánětu průdušek, zápalu plic, někdy je to zánět pohrudnice či srdečního svalu.

Komplikací nejsou ušetřeny ani děti. Často dostanou zánět hrtanu, průdušek nebo se vyskytnou střevní obtíže. Těmi ostatně mohou trpět také staří lidé. Na rozdíl od dětí to v jejich případě spíše bývají záněty plic či průdušek. Tím vzniknou problémy s dýcháním a další zdravotní obtíže.

Odborníci nechtějí nikoho zbytečně strašit, ale v případě dětí a starých lidí je třeba být velmi obezřetný.

Anketa

Léčíte chřipku, nebo nemoc "přecházíte"?
Vždy léčím
25,4 %
Vždy "přecházím"
21,6 %
Jak kdy
53 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 417 čtenářů.

Domácí prostředky

  • Chřipku provází teplota. Je třeba samozřejmě užívat léky, které ji snižují. Pokud je však opravdu vysoká, můžeme je zkombinovat ještě s domácími prostředky. Někdy nám uleví osprchování vlažnou vodou, jindy použijeme zábal. Ten se osvědčuje také u dětí. Do vlažné vody namočíme ručník a přiložíme ho na hrudník., který ještě ovineme suchou tkaninou. Zábal ponecháme asi 10 minut a tento postup můžeme ještě třikrát opakovat.
  • Nemocný se obvykle hodně potí, a je tedy nezbytné doplňovat tekutiny. Odborníci doporučují pro zdravého člověka 2 až 2,5 litru tekutin, nemocný jich samozřejmě má vypít daleko víc. Pomáhají totiž odvádět škodlivé látky z těla.
  • Nápoje raději střídáme. Dopřát si můžeme různé druhy čajů, přírodní ovocné šťávy, ředěné džusy, minerálky, stolní vody či pitnou vodu z vodovodu.
  • V místnosti, kde nemocný odpočívá, je třeba často větrat a vlhčit vzduch.
  • Jídelníček přizpůsobujeme chuti pacienta. Přednost dáváme lehčím a dobře stravitelným jídlům. V případě nechutenství se doporučují podávat menší porce jídla vícekrát denně. Nezapomínáme ani na dostatek ovoce a zeleniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Očkování proti chřipce má být snazší

Hygienici chtějí usnadnit lidem přístup k očkování proti chřipce a zvýšit tak počet těch, kteří jsou proti nákaze chráněni. "Připravujeme nový systém jako...

Hygienici: jsme na prahu chřipkové epidemie

Česká republika je na prahu chřipkové epidemie. Počet nemocných každý týden pozvolna stoupá a v uplynulém týdnu dosáhl 1 689 případů na 100 tisíc obyvatel....

Výběr článků

Načítám