Hlavní obsah

V České republice vypukla chřipková epidemie

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice vypukla plošná chřipková epidemie. V uplynulém týdnu počet nemocných dosáhl 2159 na 100 000 obyvatel a oproti předminulému týdnu stoupl o 27,8 procenta. Znamená to, že v uplynulém týdnu onemocnělo 215 900 obyvatel.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Plakát VIII. Miniveletrh cestovního ruchu a gastronomie Slovácka

Článek

"Nejvíce nemocných je v krajích Hradec Králové, a to 3028 na 100 000 obyvatel, dále Plzeň 2867, Vysočina 2806 a Liberec 2794," řekla Právu v pátek doktorka Marie Otavová ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Epidemiologický práh přitom činí 2000 nemocných na 100 000 obyvatel. Nejvíce postiženy jsou malé děti, školní mládež a starší osoby.

"Relativně nejpříznivější je situace v Praze, kde na uvedený počet obyvatel onemocnělo 1547 občanů a dále v krajích Olomouc -1568 a Karlovy Vary 1547," informovala Otavová. Zatím nikdo z hygieniků si netroufá odhadnout, jak dlouho chřipková epidemie bude trvat. Běžně však v ČR trvá čtyři až sedm týdnů.

"Zatím žádná celoplošná opatření v podobě zavírání škol nebo omezení návštěv v nemocnicích a sociálních ústavech nechystáme. Záleží na krajích, aby vyhodnotily situaci a samy k takovýmto opatřením přistoupily," řekl Právu hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít.

Řádí v celé Evropě

Chřipková epidemie neřádí jenom u nás, ale v celé západní Evropě. Podle údajů Světové zdravotnické organizace a Státního zdravotního ústavu v Praze celoplošná chřipková epidemie je v Belgii, Francii, Itálii, Lucembursku, Nizozemí, Portugalsku, Slovinsku, Španělsku a ve Švýcarsku.

Regionální epidemie hlásí Rakousko, Anglie a Německo, ale i tam to vypadá, že během krátké doby může přeskočit v plošnou epidemii.

Česko je připraveno

Česká republika je na chřipkovou epidemii dobře připravena a má zpracován i plán pro pandemii, tedy chřipkovou epidemii světového rozsahu.

"V plánu je přesně stanoveno, co, kdo, kdy a jak by dělal v okamžiku, kdyby taková pandemie přišla," řekl Právu doktor Vladimír Polanecký, jeden z tvůrců pandemického plánu.

Samozřejmostí by bylo omezování shromažďování, dále zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních ústavech a další opatření. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že taková pandemie by měla přijít, i když Světová zdravotnická organizace před ní letos několikrát varovala.

Podceňování se nevyplatí

Chřipku v žádném případě nelze podcenit. Každoročně na ni a s ní spojené nemoci, zejména zápal plic, ročně v ČR zemře asi 1000, převážně starších lidí, kteří mají i jiná onemocnění.

Protože jde o kapénkovou nákazu, jeden nakažený v kolektivu může zamořit celý kolektiv.

"Je nezbytné, aby lidé, u nichž chřipka propukne, byli izolováni doma na lůžku, pili dostatek tekutin a léčili se paralenem," nabádá hlavní hygienik doktor Vít.  Vysoká horečka zpravidla po několika dnech pomine.

Nachlazení nebo chřipka

Správná diagnóza samozřejmě může být potvrzena pouze virologicky a musí ji stanovit odborník.

Laicky lze říct, že:

  • horečka je u nachlazení jen vzácně, ale pro chřipku je velmi typická a vysoká v rozmezí 38-40 st. C a většinou trvá dva až čtyři dny
  • při chřipce bolí hlava, při nachlazení jen málokdy
  • u chřipky jsou celkové bolesti, zejména svalové, obvyklé a velmi silné, u nachlazení téměř nejsou
  • únavu u chřipky můžeme cítit dokonce dva až tři týdny, při nachlazení je pouze mírná
  • při chřipce jsme extrémně vyčerpaní, při nachlazení ne
  • ucpaný nos máme, jsme-li nachlazeni, skoro vždycky, při chřipce jenom někdy a stejné je to s kýcháním či bolestmi v krku
  • potíže na prsou nejsou při nachlazení silné, kašel bývá mírný a suchý, u chřipky jsou naopak zmíněné potíže běžné a kašel může být silný
  • komplikace mohou nastat u obou typů onemocnění. Při nachlazení je to bolest v uchu, případně ucpání dutin lebečních

Zdroj Právo

Léčba chřipky trvá zhruba 5 až 7 dní, ale pokud se dostatečně nevyleží, může se vrátit a pak léčba trvá několik týdnů, ba měsíců. Jsou známy i případy, kdy chřipkový virus napadl klouby postižených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám