Hlavní obsah
Je libo opečený cvrček? Foto: Profimedia.cz

Chcete si zlepšit zdraví? Zařaďte do jídelníčku hmyz, radí odborníci

Součástí zdravého životního stylu je i bohatý a vyvážený jídelníček. Jeho součástí by měly být například i produkty bohaté na antioxidanty. A právě ty se nacházejí i tam, kde by je málokdo hledal, v tělech různého druhu hmyzu. Odborníci proto radí zařadit ho do běžné stravy.

Je libo opečený cvrček? Foto: Profimedia.cz
Chcete si zlepšit zdraví? Zařaďte do jídelníčku hmyz, radí odborníci

Podle nedávné studie, kterou vedli odborníci z University of Teramo v Itálii, konzumací například bource morušového nebo některých druhů kobylek dodáte svému tělu mnohem více antioxidantů než například formou čerstvé pomerančové šťávy.

Tým také zjistil, že tuk získaný z těl cikád nebo bource morušového vykazuje podobnou antioxidační aktivitu jako olivový olej.

Ačkoli na světě již nyní konzumují pravidelně různé druhy hmyzu asi 2 miliardy lidí, přesto profesor Mauro Serafini, autor studie, volá po větší osvětě a zařazení hmyzu do jídelníčku dalších lidí.

„Jedlý hmyz je skvělým zdrojem bílkovin, polynenasycených mastných kyselin, minerálů, vitamínů a vlákniny,“ cituje jeho vyjádření server Telegraph.

Změna chuti 

Jakkoli mnoha lidem na světě stále připadá konzumace hmyzu a jeho zdravotní prospěšnost více než podivná, je i tak podle dietoložky Helen Bondové vidět pomalý náklon západní civilizace k tomuto druhu stravování. Jde podle ní o běžný vývoj.

„Pro většinu z nás je hmyz jako takový stále spojen s džunglí a nebezpečím. Trendy se ale vyvíjejí, za posledních pět let jsme zaznamenali velký nárůst zájmu o hmyzí delikatesy. Naše chuťové pohárky se jednoduše vyvíjejí a mění – stačí se podívat na celosvětové rozšířenou popularitu sushi a konzumaci syrových ryb obecně. Před třiceti lety něco nepředstavitelného, dnes zcela běžná každodenní záležitost pro řadu lidí,“ vysvětluje odbornice.

Komu se příčí konzumace samotného hmyzu, může ho zkusit přidávat například do salátů.

Foto: Profimedia.cz

Jak dodává, hmyz se dá konzumovat v mnoha podobách. Často bývá součástí pestrých salátů, nedávnou novinkou minulého roku jsou například ve Velké Británii tzv. „hmyzí svačinky“. Odvážnější jedinci, pro které jsou výrobky například s cvrččí moukou slabým „odvarem“, mohou samozřejmě do jídelníčku zařadit i celý hmyz.

Další odborníci na toto téma ovšem dodávají, že i když je prospěšnost některých látek obsažených v různých druzích hmyzu prokazatelná, i tak je třeba ještě provádět další studie, které se danou problematiku budou zabývat více do hloubky.

Může se vám hodit na Firmy.cz:
Anketa
Dali byste se přemluvit ke konzumaci hmyzu?
Ani náhodou, zvedá se mi z toho žaludek, jen si to představím
0 %
Nejspíš ne, nemusím mít všechno
100 %
Proč ne, změna je život
0 %
Bez problémů, některé druhy už teď konzumuji
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků