Hlavní obsah

Chcete si zlepšit zdraví? Zařaďte do jídelníčku hmyz, radí odborníci

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí zdravého životního stylu je i bohatý a vyvážený jídelníček. Jeho součástí by měly být například i produkty bohaté na antioxidanty. A právě ty se nacházejí i tam, kde by je málokdo hledal, v tělech různého druhu hmyzu. Odborníci proto radí zařadit ho do běžné stravy.

Foto: Profimedia.cz

Je libo opečený cvrček?

Článek

Podle nedávné studie, kterou vedli odborníci z University of Teramo v Itálii, konzumací například bource morušového nebo některých druhů kobylek dodáte svému tělu mnohem více antioxidantů než například formou čerstvé pomerančové šťávy.

Tým také zjistil, že tuk získaný z těl cikád nebo bource morušového vykazuje podobnou antioxidační aktivitu jako olivový olej.

Ačkoli na světě již nyní konzumují pravidelně různé druhy hmyzu asi 2 miliardy lidí, přesto profesor Mauro Serafini, autor studie, volá po větší osvětě a zařazení hmyzu do jídelníčku dalších lidí.

„Jedlý hmyz je skvělým zdrojem bílkovin, polynenasycených mastných kyselin, minerálů, vitamínů a vlákniny,“ cituje jeho vyjádření server Telegraph.

Změna chuti 

Jakkoli mnoha lidem na světě stále připadá konzumace hmyzu a jeho zdravotní prospěšnost více než podivná, je i tak podle dietoložky Helen Bondové vidět pomalý náklon západní civilizace k tomuto druhu stravování. Jde podle ní o běžný vývoj.

„Pro většinu z nás je hmyz jako takový stále spojen s džunglí a nebezpečím. Trendy se ale vyvíjejí, za posledních pět let jsme zaznamenali velký nárůst zájmu o hmyzí delikatesy. Naše chuťové pohárky se jednoduše vyvíjejí a mění – stačí se podívat na celosvětové rozšířenou popularitu sushi a konzumaci syrových ryb obecně. Před třiceti lety něco nepředstavitelného, dnes zcela běžná každodenní záležitost pro řadu lidí,“ vysvětluje odbornice.

Foto: Profimedia.cz

Komu se příčí konzumace samotného hmyzu, může ho zkusit přidávat například do salátů.

Jak dodává, hmyz se dá konzumovat v mnoha podobách. Často bývá součástí pestrých salátů, nedávnou novinkou minulého roku jsou například ve Velké Británii tzv. „hmyzí svačinky“. Odvážnější jedinci, pro které jsou výrobky například s cvrččí moukou slabým „odvarem“, mohou samozřejmě do jídelníčku zařadit i celý hmyz.

Další odborníci na toto téma ovšem dodávají, že i když je prospěšnost některých látek obsažených v různých druzích hmyzu prokazatelná, i tak je třeba ještě provádět další studie, které se danou problematiku budou zabývat více do hloubky.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Dali byste se přemluvit ke konzumaci hmyzu?
Ani náhodou, zvedá se mi z toho žaludek, jen si to představím
33,3 %
Nejspíš ne, nemusím mít všechno
11,1 %
Proč ne, změna je život
27,8 %
Bez problémů, některé druhy už teď konzumuji
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Než hmyz skončí na talíři

Když se řekne moučný červ, nejspíš si většina lidí vybaví škůdce napadajícího naše spižírny. Už deset let však v Česku přibývá těch, kteří podobný hmyz...

Tarantule a hmyz? V Kambodži běžné pochoutky

Kambodža je jednou z těch zemí, kde je pojídání hmyzu normální. Ne snad, že by v restauracích pro místní hmyz vévodil jídelníčkům, ale zejména v domácnostech...

Výběr článků

Načítám