Hlavní obsah

Češi třetí nejtlustší v Evropě

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Češi jsou třetí nejtlustší v Evropě. Před námi jsou jen Jugoslávci a Řekové. Problém obezity je už tak velký, že loni dokonce byla ustavena Národní rada pro obezitu. Má vypracovat akční plán proti tloustnutí národa. Ten má spatřit světlo světa zřejmě do konce roku.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

"Lidí, kteří jsou obézní nebo mají nadváhu, prudce přibývá. Za posledních dvacet let se jejich počet zdvojnásobil," řekl profesor Štěpán Svačina, přední český obezitolog, děkan první lékařské fakulty a přednosta třetí interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Přes dvacet procent národa je obézních a dalších více než 30 procent má nadváhu. To je dohromady přes polovinu národa. Obezitou jsou postiženy i děti, i když ne v tak velkém množství - zhruba šest procent.

Příčiny jsou ve stravě

Profesor Svačina se domnívá, že je to nedostatkem racionální stravy, zejména ovoce a zeleniny. Lidé se dále málo pohybují na čerstvém vzduchu a jejich životní styl není vhodný.

"Už malé děti sedí dlouhé hodiny u počítače, jedí přitom hamburgery nebo brambůrky, místo aby šly ven se proběhnout," soudí profesor Svačina. Dodává, že dospělí zlenivěli. Kam mohou, tam jezdí auty, hodiny vysedávají u počítačů, ale i doma u televize, jedí energeticky bohatá jídla a stoupá spotřeba alkoholu, který má takzvané prázdné kalorie.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Trápí vás obezita či nadváha?

Podle výzkumu Světové zdravotnické organizace na území ČR, který se uskutečnil před necelými dvěma roky, Češi v průměru prosedí denně osm a víc hodin. 31 procent obyvatel používá pro cestu do práce auto nebo jim trvá cesta pěšky méně než 15 minut.

"Takový režim udává dokonce 47 procent mužů ve věku 45 až 54 let a 54 procent mužů ve věku 35 až 44 let," řekl Jaroslav Volf, ředitel Státního zdravotního ústavu v Praze.

Zaděláváme si na nemoci

Lékaři se shodují: obezita přináší obrovská zdravotní rizika. "Je to novodobá epidemie. Ruku v ruce s ní jde například cukrovka, jejíž výskyt u silnějších lidí je téměř čtyřnásobný vůči těm, kteří svoji váhu mají v normě," doplňuje doktor Petr Sucharda, primář třetí interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí, který se výzkumem a léčbou obezity dlouhodobě zabývá.

Podle něj velkým rizikem obézních lidí je i vysoký krevní tlak, nemoci srdce a cév a degenerativní onemocnění kloubů. "Silní lidé mají třikrát častěji nemocné srdíčko a cévy než lidé s normální váhou. Jsou častěji vystaveni infarktu a mrtvici." Náklady na léčení nemocí spojených s obezitou jdou ročně do desítek miliard korun.

Akční plán - první krok

Akční plán boje proti obezitě, který má vypracovat Národní rada pro obezitu, by měl být prvním krokem k nápravě. Rada je meziresortní, jsou v ní zástupci zdravotnictví, školství, zemědělství, životního prostředí a další odborníci.

"Pomoci musejí všichni. Boj s obezitou se dotýká každého resortu, ale i škol a rodin," upozorňuje místopředsedkyně Národní rady doktorka Marie Kunešová, předsedkyně České obezitologické společnosti. "Úkolů je moc. Proto jsme se rozdělili do sedmi pracovních skupin, například pro výživu, fyzickou aktivitu, léčbu obezity atd., abychom připravili podklady, jak vůči obezitě postupovat."

Zázračné diety nejsou

Profesor Svačina upozorňuje, že žádné zázračné diety neexistují. "Na hubnutí je jen jeden lék: přijímat méně kalorií, než jich vydáme."

Svačina se přimlouvá za změnu životního stylu ve prospěch dostatku pohybu, zdravé stravy a aktivního odpočinku. Vyvarovat bychom se měli i stresu, který často vede k přemíře jídla, vymýtit kouření a omezit spotřebu alkoholu.

Nejčastější zdravotní potíže
kardiovaskulární onemocnění - vysoký krevní tlak, angína pektoris, infarkt myokardu, aterosklerotické postižení mozkových tepen
metabolická onemocnění - cukrovka druhého typu, zvýšená hladina tuků v krvi, zvláště tzv. LDL cholesterolu, zvýšená hladina kyseliny močové v krvi
žlučníkové kameny, kýla a nádor tlustého střeva
gynekologická onemocnění u žen, nádor prsu a dělohy, u mužů onemocnění prostaty
poruchy spánku, syndrom spánkové apnoe, při níž člověk na chvíli přestává dýchat, psychické poruchy
postižení pohybového aparátu, především kyčelních a kolenních kloubů, artróza, postižení páteře

Anketa

Trápí vás obezita či nadváha?
Ano
49,8 %
Ne
50,2 %
Celkem hlasovalo 2255 čtenářů.

Jste jablko nebo hruška

Tuk se ukládá v těle žen i mužů nestejnoměrně. Z toho se pak vytvořil typ hruška a jablko.

Typ hruška je častější u žen. Tělesný tuk se ukládá hlavně od pasu dolů, na hýždích, stehnech nebo celých dolních končetinách. Do pasu bývají ženy štíhlé. Diety ke zhubnutí zde nejsou tak efektivní.

Typ jablko je většinou u mužů. Tuk je uložen převážně na břiše a v horní polovině těla. Lidově se říká, že muži mají "pivní svaly" nebo "pneumatiku". Tento typ obezity je nebezpečnější než typ hruška vzhledem k srdečně-cévním komplikacím.

Reklama

Související články

Tuk kolem pasu je varovným signálem

Mnozí z nás pozorují, že pomalu přibývají na váze. No nic, říkáme si, víme, jak na to. Máme vše naprosto pod kontrolou. Budeme držet dietu a začneme...

Obezita je onemocnění tohoto století

Dříve byla většina lidí přesvědčena o tom, že obezita je pouze estetický problém. Samozřejmě přináší řadu zdravotních potíží, ale věřilo se, že je pouze...

Správná dieta nesmí dítě stresovat

Pokud se mezi našimi blízkými vyskytne někdo, kdo již trpí kardiovaskulárním onemocněním, pak bychom měli zásadním způsobem změnit jídelníček a určitě začít...

Výběr článků

Načítám