Hlavní obsah

Obezita je onemocnění tohoto století

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dříve byla většina lidí přesvědčena o tom, že obezita je pouze estetický problém. Samozřejmě přináší řadu zdravotních potíží, ale věřilo se, že je pouze na vůli pacienta, aby se své nadváhy zbavil. Dnes je situace zcela jiná. Obezita se považuje za nemoc. Světová zdravotnická organizace ji prohlásila epidemickým onemocněním 21. století.

Foto: archiv Agel

Hyperbarická komora je během terapie neprodyšně uzavřená, aby bylo dosaženo optimálního tlaku.

Článek

Kromě toho je obezita také významným rizikovým faktorem, který se podílí na vzniku a rozvoji dalších závažných onemocnění. V Česku je více než čtvrtina lidí, kteří trpí tak těžkou obezitou nebo jim způsobuje takové zdravotní problémy, že potřebují chirurgickou léčbu.

"Léčba obezity by měla být vždy komplexní. Většinou stačí změnit životní styl a někdy pomůže i užívání léků. Pro lidi, kteří trpí těžkou obezitou, a pro ty, již současně mají řadu dalších zdravotních problémů, je k dispozici léčba chirurgická. Je určena především pro pacienty, kteří mají BMI (Body Mass Index) vyšší než 40. Pomůže také těm, kdo sice mají BMI jen 35, ale současně trpí dalšími zdravotními komplikacemi," vysvětluje MUDr. Pavel Beňo, primář chirurgického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Když pomůže pouze operace

Dnes se provádějí dva typy operací - bandáž nebo bypass žaludku. V případě bandáže se nemocnému voperuje do těla manžeta, která obkrouží a stáhne žaludek, a tím ho rozdělí na dvě části. Nad bandáží zůstane poměrně malá část, která má objem asi 25 ml. Pacientovi pak postačí pouze malé množství jídla, aby se několik hodin cítil sytý a člověk tak úspěšně hubne. Je však třeba, aby pacient byl ukázněný, protože i bandáž se dá "přejíst", pokud je chuť k jídlu silnější než nevolnost z přeplněného žaludku.

Při bypassu se posune napojení tenkého střeva na žaludek, a tím se sníží vstřebávání živin. Ze vstřebávání živin se vyloučí od 70 cm do 2 metrů střeva. Potrava nemůže být dobře strávena a hlavně tělo nedostane tolik energie a člověk hubne.

Nevýhodou zákroku je, že omezené vstřebávání živin se týká také vitamínů, minerálů a stopových prvků. Pacient musí být proto dále sledován a nedostatek těchto látek doplňován.

Zlepší či úplně vyléčí komplikace

Obě operace se provádějí laparoskopicky. To znamená, že se v těle udělá pouze několik malých otvorů, jimiž se zavedou speciální operační nástroje. Pro pacienta ale tento typ zákroku znamená méně bolesti, snížení rizika komplikací, zkrácení rekonvalescence a lepší kosmetický výsledek.

Po operaci se samozřejmě musí dodržovat stejná dieta jako při každé jiné žaludeční operaci. Nemocný je také průběžně kontrolován nejen chirurgem, ale také obezitologem či internistou. Pokud je to nutné, přizve se k léčbě také psycholog nebo psychiatr. "První rok po operaci by se BMI měl snížit o pět až 10 bodů, druhý rok o stejné množství, aby se nemocný dostal na svou normální hmotnost.

Nejdůležitějším výsledkem léčby je ale zlepšení, či úplné vyléčení všech zdravotních komplikací, např. ústup cukrovky, snížení krevního tlaku, úprava látkové výměny tuků, zlepšení pohybových problémů," dodává dr. Beňo.  

Pacienti trpí

  • kardiovaskulárním onemocněním
  • hypertenzí
  • cukrovkou
  • poruchou metabolismu tuků
  • metabolickým syndromem (to je souhrn těchto onemocnění)
  • poruchami pohybového aparátu
  • kožními problémy
  • hormonální nerovnováhou
  • žlučovými kameny
  • spánkovou apnoe (spánek je přerušován pauzami v dýchání, které mimo jiné způsobuje nedostatečné prokrvení srdce)
  • psychickými problémy (zhoršení uplatnění ve společnosti, zaměstnání a potíže přináší také v partnerském životě)

Body mass index (BMI)

BMI se vypočítá podle vzorce: hmotnost v kilogramech se dělí druhou mocninou výšky postavy v metrech.

  • 18,5 až 25 hmotnost je v normě
  • 25 až 30 již znamená nadváhu
  • 30 až 40 značí obezitu
  • nad 40 to je těžká obezita

Pokud operaci doporučí lékař, pak zákrok hradí pojišťovna. Pokud si ji ale vybere pacient sám a nemá dostatečné zdravotní důvody, může se sice obrátit na soukromá zdravotnická zařízení, ale operaci si zaplatí sám. Cena zákroku se pohybuje podle zařízení a poskytnuté péče v rozmezí 50 000 až 90 000 Kč.

Reklama

Související články

Obezita je hrobař sexu

Epidemie obezity nezpůsobuje starostlivé vrásky jen internistům, chirurgům a ortopedům. V poslední době se jí začali zabývat i sexuologové. Nadváha sexu...

Tuk kolem pasu je varovným signálem

Mnozí z nás pozorují, že pomalu přibývají na váze. No nic, říkáme si, víme, jak na to. Máme vše naprosto pod kontrolou. Budeme držet dietu a začneme...

Výběr článků

Načítám