Hlavní obsah

Češi možná vděčí dispozicím k rakovině tlustého střeva genům

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vysoký počet Čechů trpících nádorovým onemocněním tlustého střeva a konečníku a umírajících na ně je způsoben také geneticky. Prohlásil to ve čtvrtek odpoledne přední český gastroenterolog Miroslav Zavoral v Brně před zahájením odborného semináře předních českých odborníků.

Foto: Profimedia.cz

Tlusté střevo na rentgenovém snímku

Článek

Zavoral připomněl, že o poznání vyšší procento výskytu této nemoci zaznamenali jeho kolegové v USA - v místech, kde žijí potomci českých přistěhovalců. Nevhodné stravovací návyky s dominantním množstvím živočišných tuků jsme tedy získávali a jejich důsledky si ukládali v genech po celá staletí.

Zavoral však dodal, že tato zděděná náchylnost je zatím pouhá spekulace. O neslavné prvenství v počtu nemocných mužů se dělíme s Maďarskem, ženy jsou až na 9. místě.

Hlavním tématem semináře byl plošný screening, jehož prostřednictvím chtějí lékaři odhalovat zmíněné onemocnění v časných stadiích. Zdaleka totiž ještě nevstoupil tento projekt nazvaný "Zastavme kolorektální karcinom" do obecného povědomí natolik, aby jej lidé účinně využívali.

Podle Zavorala je také cílem projektu zlepšit vzájemnou komunikaci lékařů v různých oborech, především praktických lékařů, gastroenterologů, gynekologů, onkologů, také zdravotních pojišťoven a zástupců samosprávy.

Lidé nad 50 let mohou navštívit praktického lékaře, ženy i gynekologa, který předepíše bezplatný a poměrně nenáročný test okultního krvácení do stolice. A lidé nad 55 let již mohou od letošního 1. ledna absolvovat vyšetření tlustého střeva pomocí kolonoskopie, stačí jedenkrát za deset let. Hradí je zdravotní pojišťovny.

Podle Zavorala je to nejspolehlivější způsob vyšetření. „Po Německu jsme druhým státem, kde je takové vyšetření postaveno celoplošně na kolonoskopii,“ řekl Zavoral. Zatím tuto možnost využívá jen zhruba 20 procent lidí, kterých se problematika dotýká. Mnohem zodpovědnější v přístupu k vyšetření jsou ženy.

V Česku je každým rokem diagnostikován zhoubný nádor tlustého střeva zhruba u osmi až osmi a půl tisíce lidí, přičemž na 4200 nemocných umírá. V roce 2005 u nás žilo s touto diagnózou 40 600 pacientů, o rok později už jich bylo 42 300. Naprostá většina (94 procent) lidí takto onemocní po padesátce, sumarizoval ředitel Institutu biostatistiky a analýz Ladislav Dušek. Novinkám řekl, že by se vůbec nebavil o zvýšených nákladech na uvedený projekt, protože vyšetření stojí řádově stokoruny či tisíce, zatímco léčení zhoubného nádoru u jednoho nemocného až milióny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám