Hlavní obsah

Bez snídaně hrozí špatná nálada a nadváha

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON/PRAHA

Pravidelným snídáníl lze riziko obezity snížit až třikrát. A hrozbu cukrovky nebo problémů s cholesterolem dvakrát. To je závěr výzkumu vědců z Harvardské univerzity v Bostonu.

Foto: Jana Digrinová

Muzikál Noc na Karlštejně se bude hrát v Mníšku pod Brdy.

Článek

Lidé, kteří se nenasnídají, nutí svůj organismus k tomu, aby pracoval bez paliva. Je logické, že brzy bojují s únavou a ospalostí. Kolem jedenácté se navíc dostaví silný pocit hladu a u někoho i lehčí deprese.

"Lajdáci si pak vynahrazují nedostatek jídla větší porcí oběda, případně i dalších jídel," vysvětluje profesor David Benton z Britského sdružení pro pokrok vědy. "Ale také různými svačinkami a mlsky." Podle něj toho pak v nárazech a záchvatech hladu snědí víc, než kdyby jedli častěji, ve stejnou dobu a menší porce.

Alarmující třetina ranních lajdáků

Snídaně je důležitá také proto, že jako první jídlo dne pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru. Díky ní eliminujete různě intenzívní pocit hladu, který pokles této hladiny obvykle vyvolá, a získáte energii. Že jsou zanedbávané snídaně častým problémem, o tom svědčí čísla.

Podle Pavla Suchánka, dietologa z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, 14 procent lidí v ČR nesnídá vůbec, 21 procent občas. Podobné jsou třeba i britské statistiky. V posledních 30 letech neustále klesal počet lidí, kteří snídají. A 30 procent lidí ve věku 18-30 lety snídani vynechává.

Zhubnou i bez diet

"Ženy, které si hlídají svou váhu, by neměly zapomínat, že si jejich organismus může dlouhé pauzy mezi jídly vykládat jako hladovění," říká Pavel Suchánek.

"Začne pak fungovat úsporněji. Ženy potom nehubnou, i když jedí méně. A naopak. Když si ráno připraví vhodnou snídaní a také další čtyři jídla budou jíst v menších dávkách a ve stejnou dobu, objeví podle odborníků osvědčený recept, jak rozumně a bez diet zhubnout na svou optimální váhu."

Snídaně ovlivňuje náladu

Kdo dobře snídá, má i dobrou náladu. Příčinou nejsou jen rychlé cukry jako palivo pro mozek nebo vitamíny skupiny B, ale také aminokyselina tryptofan, z které si organismus vyrábí serotonin, hormon dobré nálady. Na tryptofan jsou bohaté ovesné vločky, banán, rýže, sója, květák, cibule, brambory, špenát nebo kuřecí maso.

Obiloviny, třeba müsli s jogurtem, které nám vedle tryptofanu dodají i další prospěšné látky, jsou po ránu důležité proto, že spánek je pro nás nejdelší přestávka, pokud jde o příjem látek. Když ráno nesníme dostatek potravy s tryptofanem, dostaví se do pěti hodin emocionální únava až deprese.

Ten, kdo vynechává snídani, je také náchylnější k chřipce nebo k nachlazení. Tvrdí to na základě svých výzkumů vědci z psychologického ústavu univerzity v Cardifu. Dalšími rizikovými faktory je podle nich kouření, přílišné pití alkoholu a nepříjemná životní událost.

Děti se hůř soustředí

Na tom, že vaše dítě bývá najednou více neposedné, zlobivé nebo dostane horší známky, se může podílet fakt, že se nenasnídá a nemá s sebou ani svačinu. To není výmluva, to jsou seriózní výzkumy.

Dospělý člověk vypotí za noc kolem půl litru tekutin a dítě množství úměrné své hmotnosti. Když však u snídaně nevypije dost tekutin, vedle čaje třeba sklenici kvalitní balené vody, snadněji se unaví, hůř se soustředí a víc zlobí. Také ho může bolet hlava nebo se snáz nakazí některou z infekcí horních cest dýchacích.

Jaké potraviny jíst ráno

Odborníci diskutují o správné snídani. Určitě to není hamburger Big Mac s hranolky, mléčný koktejl a koláčky, jako to dělala herečka Rennée Zellwegerová, když musela pro pokračování úspěšného filmu Deník Bridget Jonesové rychle přibrat minimálně deset kilo. Dietologové doporučují, abychom ráno jedli především: 

Celozrnné pečivo a nejrůznější cereálie, jako třeba müsli, cornflaky, ovesné vločky a podobně. Obsahují vitamíny, minerály a další užitečné látky včetně vlákniny, ale také pomalé cukry, které nás zasytí na delší dobu, aniž by nám dodaly příliš mnoho kalorií (mluvíme o potravinách s nízkým glykemickým indexem). Cereálie je dobré míchat do jogurtu. 

Lžičkou medu můžeme nahradit sladkosti i kávu, protože dodá tělu, a hlavně mozku, rychlé i pomalejší cukry, tedy palivo.

Ovoce a zeleninu, kvůli vitamínům, antioxidantům, snadno vstřebatelným cukrům a vláknině. 

Jogurty a zakysané mléčné výrobky, kvůli vápníku, bílkovinám a prospěšným baktériím. 

Dobrou snídaní je i tmavý chléb s máslem nebo rostlinnými tuky, ovesná kaše, rýžový nákyp a mléko.

Ale i nedostatek vhodného jídla u něj vyvolává poruchy pozornosti, únavu a potřebu úniku. Dítě pak snadno může mít problémy ne proto, že se špatně připravilo, ale proto, že jeho organismus nemá dost paliva.

Reklama

Související články

Snídat je zdravé

Snídat patří ke zdravému životu. Takový je hlavní závěr studie finských vědců, jejíž výsledky dnes zveřejnila německá společnost pro dietetiku v Bad Aachenu....

Dívky potřebují větší snídani než chlapci

Jsi kluk, tak se pořádně nasnídej, ať ti to ve škole myslí. Pokud takto častujete po ránu i svého syna, zadržte. Podle výsledků nové studie totiž potřebují...

Müsli ochrání děti před obezitou

Děti, které se potýkají s kilogramy navíc, by měli zdravěji snídat. Podle britských lékařů je totiž vhodně vybraná snídaně klíčem ke snížení obezity.

Výběr článků

Načítám