Hlavní obsah

Bazalka je chutná i zdravá bylinka. Jak ji snadno pěstovat a zužitkovat v kuchyni

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tato křehká bylina rozvoní především italská jídla. Na proslavené neapolské pizze Margherita představuje zelený pruh z italské vlajky, těstovinám dodá voňavé kouzlo a neobešlo by se bez ní ani dobré pesto. A to zdaleka není vše, co bazalka dokáže. Jak si bazalku snadno vypěstovat doma a do jakých pokrmů se hodí nejlépe?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bazalka působí proti nadýmání, zlepšují trávení, uplatnění najde i v kuchyni.

Článek

Jak pěstovat bazalku

Bazalku si můžete pořídit již předpěstovanou v květináči, nebo si ji sami vypěstovat ze semínka. V obou případech je nicméně klíčové zalévání. Tuto teplomilnou letničku byste totiž neměli přelít ani nechat přeschnout. Bazalku můžete pěstovat v květináči, nejlépe mezi okny, nebo v létě v truhlíku za oknem či na zahrádce.

Pokud se rozhodnete bazalku pěstovat od semínka, ideální doba je březen nebo duben. Květináč naplňte substrátem a přidejte trochu perlitu na provzdušnění a lepší růst. Semínka zasejte kousek pod povrch, jen mírně přitlačte prstem. Pokud nezapomenete na pravidelné zalévání, do tří týdnů by měla bylinka růst. Poté můžete bazalku přesadit do většího květináče nebo umístit na záhon zahrádky. V tom případě si ale dejte pozor na přízemní mrazíky.

Proč je bazalka dobrá

Bazalka obsahuje řadu prospěšných látek. Mezi ně patří vonné silice, třísloviny, flavonoidy, éterické oleje, je dobrým zdrojem vitamínu A, vitamínu C, hořčíku, draslíku, zinku, mědi, železa nebo manganu.

Jak si vypěstovat domácí česnek

Zahrada

Obsahuje i další složky, které spolu s jmenovanými podporují vylučování žaludečních šťáv, působí také proti nadýmání, zlepšují trávení. Bazalka příznivě ovlivňuje dýchací cesty a ulehčuje odkašlávání. Také dobře působí na činnost ledvin, tlumí křeče, zklidňuje psychiku a přináší dobrou náladu. Údajně působí i afrodiziakálně. Je vhodná při nespavosti a migréně.

Jak využít bazalku v kuchyni

Hned na prvním místě pro vás máme radu: zapomeňte na sušenou bazalku. Řada jiných bylinek sušením nijak zvlášť neutrpí, ale tahle ano. Můžete ale rozmixovat její lístky s olivovým olejem a trochou soli a uložit do ledničky.

V podobě pesta i čerstvou můžete bazalku použít mnoha způsoby:

  • Do těstovin i na pizzu,
  • do tomatové polévky i k dochucení zapečených jídel,
  • s bazalkou v oleji připravíte i oblíbený salát Caprese: na kolečka nakrájená rajčata a mozzarellu naskládejte střídavě do kolečka na talíř. Přidejte bazalkové pesto (nahradí čerstvé lístky bazalky a olivový olej) a pár kapek balsamika,
  • bazalka v jakékoli podobě se také výborně hodí do salátů nebo na ryby, můžete ji přimíchat i do rýže,
  • s touto voňavou bylinkou můžete kouzlit třeba při přípravě pokrmu focaccia Caprese podle Emanuela Ridiho – italský „chléb chudých“ rozkrojte, naplňte plátky rajčat a mozzarellou a dochuťte v hmoždíři rozmělněnými pistáciemi s bazalkou, petrželovou natí, česnekem, olivovým olejem a nastrouhaným parmezánem. Nakonec přijde troška pepře a soli a je hotovo.

Pozor! Bazalku nevařte ani nepečte, vždy ji používejte syrovou až v závěru přípravy pokrmů. Vyšší teploty totiž zcela zničí její vůni i strukturu.

Nejen Itálie

Bazalku najdeme také v asijské kuchyni i léčitelství. Posvátná hinduistická rostlinka Tulsi se nazývá také bazalka svatá a pochází z Indie. Její sladká chuť a skořicová vůně je výborná pro přípravu ovocných salátů, čaje i exotických omáček. V první řadě ale nachází široké využití v ájurvédském léčitelství k léčení podobných neduhů jako „naše“ bazalka.

Máta přináší první pomoc pro váš žaludek

Zahrada

V asijské kuchyni, zejména thajské a vietnamské, se hojně používá bazalka thajská, kultivar bazalky pravé. Báječně se hodí do salátů, do rýžových nudlí, k masům i tofu, do závitků i polévek.

Recepty s bazalkou

Kouzlo Itálie vám ve svých receptech přiblíží šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada, La Veranda a The Bistro Radek David.

Bazalkové pesto
Suroviny: 120 g bazalky, 240 g olivového oleje, 120 g parmezánu, 60 g piniových oříšků, 2 stroužky česneku, sůl, ocet z bílého vína
Postup: Olej s bazalkou mixujeme 15 sekund. Pak přihodíme česnek a pinie a mixujeme dalších 15 sekund. Přidáme trochu octa z bílého vína spolu s nakrájeným parmezánem a mixujeme ještě 10 sekund. Nakonec pesto osolíme a případně ještě doladíme chuť vinným octem. Pesto výborně chutná s čerstvou bagetou, s těstovinami nebo jako dochucení masa.
Rajčata, mozzarella, avokádo a bazalkový olej
Suroviny: 300 g rajčat – mix velikostí, barev a tvarů, 1 zralé avokádo (tzv. ready to eat), 4 ks mozzarelly po 100 g, 100 g olivového oleje, 50 g bazalkového oleje, sůl
Postup: Olivový olej ohřejeme na 80 °C, přidáme bazalku a rozmixujeme ponorným mixérem. Přecedíme přes jemný cedník a uložíme do lednice.Rajčata překrájíme na větší kusy, osolíme, promícháme a rozložíme na talíř. Ozdobíme měsíčky avokáda a plátky nakrájené mozzarelly. Nakonec pokapeme bazalkovým olejem a ozdobíme lístky bazalky.
Špagety s bazalkovým krémem
Suroviny: 400 g špaget, 8 stroužků česneku, 100 ml olivového oleje, 80 g bazalkového pesta, 200 ml smetany 33%, 60 g parmezánu, sůl
Postup: Neoloupané stroužky česneku pomalu uvaříme v olivovém oleji doměkka. Špagety uvaříme v osolené vodě al dente. Do rendlíku dáme česneky uvařené v olivovém oleji, zalijeme smetanou, převaříme a přidáme pesto. Krátce povaříme a přidáme uvařené špagety. Promícháme. Nakonec na pokrm na talíři nastrouháme najemno parmezán.
Bazalkový sorbet
Suroviny: 600 g vody, 300 g cukru krupice, 40 g citrónové šťávy, 70 g bazalky, k podávání sekt, šampaňské nebo prosecco
Postup: Vodu s cukrem převaříme, do vroucího rozvaru přidáme stonky bazalky a necháme vychladnout. Stonky vyndáme, výluh nalijeme do mixéru spolu s otrhanými lístky bazalky a citrónovou šťávou. Rozmixujeme a přendáme do výrobníku zmrzliny.Sorbet lze připravit i bez výrobníku zmrzliny: tekutinu nalijeme do nádoby s víkem, necháme ji zmrznout v mrazáku a poté rozmixujeme v mixéru. Při podávání sorbet zalijeme šumivým vínem.

Bazalkové zajímavosti

Slovo bazalka pochází z řeckého basileus, což znamená král. Později však byla nějakou dobu považována za ďábelskou bylinu, protože její název byl zaměněn za odvozeninu z latinského basiliscus, bazilišek. Svými vlastnostmi si však bazalka vydobyla nazpět přívlastek královská.

Roste v řadě kultivarů, některé mají fialové listy.

V květináči na okně prý bazalka odhání mouchy.

Na záhonech se má sázet vedle rajčat. Údajně je ochraňuje před padlím a zvyšuje jejich vůni.

Reklama

Výběr článků

Načítám