Hlavní obsah

Až polovina žen trpí zástavou dechu při spánku

Novinky, Dana Sokolová

S velmi znepokojující zprávou přišli švédští vědci, podle nichž až polovina všech žen trpí mírnou až těžkou formou spánkové apnoe. Jedná se o syndrom, při kterém se během hlubokého spánku jedinci uvolní svalové napětí jazyka nebo jiné části krku, čímž dojde k uzávěru jeho dýchacích cest.

Foto: Profimedia.cz

Spánková apnoe souvisí i s vyšším rizikem cévní mozkové příhody, infarktu, ale i problémů s pamětí a demencí.

Článek

Blokáda dýchacích cest vede k poklesu množství kyslíku v krvi, což jedince probudí, jelikož při spánku uvolnit jazyk nedokáže a nemůže se tedy jinak nadechnout. Člověk si takové probuzení v noci nepamatuje. Bohužel mu je ale odepřen potřebný hluboký spánek.

Švédského výzkumu se zúčastnilo 400 dospělých žen a až u poloviny z nich se během jedné hodiny spánku vyskytlo alespoň pět epizod, během kterých déle než 10 sekund nedýchaly.

Nejčastěji se tak dělo u obézních žen a žen s hypertenzí (vysokým krevním tlakem). A pak u žen nad 55 let.

"Přestože u většiny žen se jednalo o mírnou formu spánkové apnoe, nelze závažnost zjištění podceňovat," uvedl pro deník Daily Mail vedoucí studie profesor Karl Franklin.

Riziko spánkové apnoe totiž souvisí i s vyšším rizikem cévní mozkové příhody, infarktu, předčasné smrti, ale i problémů s pamětí a demencí.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobře se vyspat a nabrat dost sil je umění

Dnešní uspěchaná doba klade stále více nároků na kvalitní relaxaci a spánek. Snad i proto se lidé stále častěji vracejí ke starým filozofiím, jejichž základem...

Výběr článků

Načítám