Hlavní obsah

Oddělené ložnice se stávají stmelujícím prvkem moderních vztahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Oddělené ložnice - dříve známka problémů ve vztahu, dnes stmelující prvek. Podle britského průzkumu každý desátý pár spí v oddělených pokojích, aby se partneři vzájemně nerušili. Zastánkyní takového soužití je i herečka Helena Bonham Carterová, která žije dokonce v samostatném domku, zatímco její partner Tim Burton obývá ten sousední.

Foto: Profimedia.cz

Každý desátý pár spí v oddělených pokojích, aby se partneři vzájemně nerušili.

Článek

Třetina partnerů dnes také vyráží zvlášť na dovolené, má to pomoci oživit jejich vztah a zabránit ponorkové nemoci. Pětina partnerů pravidelně podniká odděleně různé akce několikrát během roku, tráví tak samostatně bez svého protějšku čas u rodiny, s přáteli či vlastním koníčkem.

Devětatřicet procent osob pak v průzkumu uvedlo, že vděčí za sílu a zdraví svého vztahu právě svobodě, které se jim doma dostává. Pět procent spatřuje v oddělených ložnicích přímo hlavní zdroj partnerského štěstí.

Společný spánek je zdravější

Jenže podle výzkumů z Pittsburghu jsou páry spící spolu v jedné posteli zdravější a šťastnější než ty, které mají ložnice oddělené. A to i tehdy, když jeden z partnerů chrápe. Spánek s milovaným partnerem v jedné posteli totiž působí hluboce na psychiku člověka už na fyziologické úrovni. Při spaní s osobou, již máme rádi, se výrazně snižuje hladina stresového hormonu kortizolu v krvi, protože se rychle dostavují pocity bezpečí a jistoty.

Dlouhodobé působení kortizolu na organismus souvisí se zvýšenou hladinou cytokinů souvisejících se vznikem zánětů, jež vedou nakonec k chorobám srdce, depresím a autoimunním poruchám. A právě spaní v jedné posteli s partnerem snižuje hladinu kortizolu, tím snižuje hladinu cytokinů a chrání tělo před zmíněnými obtížemi.

Spaní ve dvojici v objetí zvyšuje také hladinu oxytocinu (hormonu lásky) v mozku. Ten zase posiluje pouto mezi partnery. Oxytocin také podporuje zdravou sexualitu páru a emocionální propojení, navozuje pocit klidu a bezpečí a působí blahodárně na psychiku člověka. Oxytocin je hormon uvolňující se v lidech při tulení a mazlení, pocit jistoty, bezpečí a radosti vyvolává rovněž v dítěti a matce, když se spolu tulí a mazlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Návrat k expartnerovi po rozvodu může fungovat

„Často jsme se s manželem hádali. Dospělo to až k rozvodu,“ přiznává Jana z Prahy. „Když jsme se vzali podruhé, hrany se trochu obrousily a na svoje chyby jsme...

Výběr článků

Načítám