Hlavní obsah

Arašídy pomáhají hubnutí, ukázala studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzumace arašídů před jídlem by mohla pomoci při hubnutí, tvrdí vědci z Jihoaustralské univerzity a americké Texas Tech univerzity ve studii publikované v recenzovaném časopise o výživě Nu­trients.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci do půlročního výzkumu zapojili dvě skupiny dospělých Australanů se středním nebo vysokým rizikem diabetu druhého typu, jimž všem nasadili stejnou redukční dietu. Tu kontrolní tvořilo pět desítek lidí, kteří se vyhýbali konzumaci arašídů i arašídového másla.

U druhé skupiny čítající 57 lidí, kteří jedli 35 gramů pražených mírně solených arašídů dvakrát denně 30 minut před jídlem, vědci zjistili, že došlo k výraznějšímu snížení hmotnosti a krevního tlaku. Měli také podle výsledků studie příznivější hladinu glukózy při testování nalačno a hladina cukru v krvi u nich zůstávala mezi jídly stabilní.

Podle vědců to způsobila skutečnost, že účastníci studie oproti kontrolní skupině dostávali s arašídy, které mají vysoký obsah zdravých nenasycených tuků, denně o 15 gramů bílkovin více. Navíc plody podzemnice olejné mají vysokou hladinu argininu, aminokyseliny, která rozšiřuje cévy, a tak snižuje tlak. S tím pomohl také hořčík z arašídů.

Cvičit každý den, nebo třeba jen o víkendu? Odborníci mají odpověď

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám