Hlavní obsah

Antikoncepce může být oceněna i po čtyřicítce

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem čtyřicátého věku života jsou ženy ještě obvykle ve velmi dobré kondici. Když zrovna nebudou chtít závodně sportovat, pak můžeme dokonce mluvit o vrcholu fyzických a psychických sil. Je ale pravda, že se zpomaluje činnost vaječníků a plodnost žen je značně nižší.

Foto: Staré Hrady

Článek

Ženy okolo čtyřicítky si mnohdy vůbec nepřipustí myšlenku, že by ještě mohly otěhotnět. Často používají metodu přerušovaného styku, která je nevhodná, nehledě na její nespolehlivost. Další možností je kondom, ale ten muži neradi používají. A tak často zbytečně stresují nejen sebe, ale i svoji partnerku.

Proto by se žena měla informovat o možnostech moderní antikoncepce a o výhodách, které přináší. Platí stejně jako u dospívajících dívek, že je lepší používat spolehlivou antikoncepci než následně řešit nezáviděníhodnou životní situaci.

"I když si žena původně neplánované dítě nakonec ponechá, jde v tomto věku o výrazně vyšší riziko jak pro matku, tak pro plod. Také umělé ukončení těhotenství by měla dobře zvážit. Zákrok v sobě skrývá četná rizika a komplikace," uvádí MUDr. Mirka Jonášová, gynekoložka z Prahy.

Nezvyšuje hmotnost

Nejenže spolehlivě zabrání nechtěnému početí, ale přináší i mnoho dalších výhod, např. slabou nebo téměř žádnou menstruaci, a tím i menší ztrátu krve, stabilitu tělesné váhy, zlepšení pleti. Po čtyřicítce se totiž mohou začít objevovat občasné nebo naopak dosti časté příznaky počínající hormonální nerovnováhy.

Projeví se poruchami pravidelnosti menstruačního cyklu, mnohdy silnější menstruací, psychickou podrážděností, zvýšeným pocením, stoupající premenstruální tenzí atd. Ubývá i estrogenů a to znamená, že kůže se počíná ztenčovat. Zatím sice jen pomalounku, ale přibývající vrásky jsou toho neklamným důkazem.

Doporučit lze nízkodávkovou kombinovanou hormonální antikoncepci v tabletách. Tento typ může žena užívat v podstatě až do období přechodu. Nabízí totiž úpravu menstruačního cyklu a pomoc při prvních příznacích hormonální nerovnováhy. Je samozřejmě možné ji kdykoli vysadit a plodnost se obnoví hned v následujícím cyklu.

Další možnost - nitroděložní tělísko

"Lékař může také doporučit nitroděložní tělísko s hormonem Mirena. Ženy, které je používají, mají menstruaci velmi slabou, nebo dokonce vůbec nekrvácejí, aniž by byly hormonálně utlumeny. Jedná se o dlouhodobou antikoncepci, protože tělísko zůstává v děloze 5 roků. Jde jej ale kdykoli vyndat, přeje-li si žena otěhotnět. To je možné po jeho odstranění již během následujícího prvního až druhého menstruačního cyklu.

Jak tablety, tak tělísko velmi výrazně redukují intenzitu, délku a bolestivost menstruace, zmenšuje se i premenstruální tenze. To jsou bolesti hlavy, břicha, pocit plnosti, napětí v prsou, otoků a změny nálad," dodává dr. Jonášová.

Pilulky můžeme jen vyzkoušet

Každá žena by měla přednosti antikoncepce zvážit nebo ji raději vyzkoušet. Koneckonců když nebude spokojena, může ji kdykoli vysadit.

"Z praxe vím, že se to stává zřídka, spíše ženy litují let, kdy se zbytečně trápily. Některé ženy totiž krvácejí každé tři týdny po dobu deseti dnů. Je to velmi nepříjemné a vysilující. Mezi 40 až 45 rokem prochází většina žen jakýmsi předpřechodovým obdobím, které se projevuje občasnými poruchami cyklu, stoupající premenstruální tenzí, mnohdy silnějšími menstruacemi, růstem děložních myomů atd. Je to logický důsledek počínající hormonální nerovnováhy," vysvětluje dr. Jonášová.

I v tomto případě pomůže nízkodávková hormonální antikoncepce nebo zavedení nitroděložního systému s hormonem. Spokojenost a vyrovnanost ženy se logicky projeví nejen na větší pohodě v rodině, ale hodně si výhody antikoncepce chválí partneři, kteří oceňují překvapivé oživení sexuální života.

Výrazně redukuje intenzitu i bolestivost menstruačního krvácení (případně i omezí růst myomů). Ve většině případů je to ideální řešení na období, než nastane přechod skutečný. Ten se pak doporučuje řešit jinou hormonální substitucí. I v tomto případě se spojí příjemné s užitečným, neboť plodnost ženy není ještě definitivně ukončena.

A kdo by se chtěl ke všem běžným denním starostem ještě nervovat, zda se menstruace nedostavila v termínu pro poruchu, nebo pro nežádoucí těhotenství. Kromě toho ženy často zbytečně utrácejí i několik set korun za opakované gravitesty. A strach z nežádoucí gravidity logicky výrazně tlumí jejich chuť na sex.

Pravidelné kontroly jsou nezbytné

Další výhodou antikoncepce v tomto věku je, že je třeba chodit na pravidelné kontroly ke gynekologovi. Hodně žen si totiž myslí, že preventivní prohlídky jsou skoro zbytečné. Zapomínají, že slouží také k prevenci rakoviny prsu a děložního hrdla (čípku). Ženy, které užívají hormonální antikoncepci jsou méně ohroženy vznikem rakoviny vaječníků a děložní sliznice, méně u nich pozorujeme chudokrevnost, bolestivou menstruaci a premenstruační tenzi. Výrazně se u nich snižuje riziko mimoděložního těhotenství.

Je důležité si uvědomit, že nechtěné těhotenství a následná interrupce přinášejí velmi výrazný psychický stres. V prvé řadě ale jde i při nekomplikovaném výkonu o značné zdravotní riziko. Zdravotní výhody užívání antikoncepce velmi výrazně převyšují možná rizika.

Reklama

Související články

Textovka upozorní ženy na antikoncepci

Myslet každý den na pilulku proti početí bývá pro mnohé ženy věčný problém. Britky, které vlastní mobilní telefon, jsou nyní zbaveny veškerých starostí. Krátké...

Výběr článků

Načítám